Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Dodik: Pelješki most suvereno je pravo Republike Hrvatske

Naslovnice 13. 10. 2018.
13.10.2018.
u 00:22

"Nisam ruski, nego čovjek Republike Srpske. Više je ruskog kapitala u Hrvatskoj nego u RS-u. Pa u Hrvatskoj je Sberbank preuzeo Agrokor i što sada?"

Da Bosna i Hercegovini ima jednoga predsjednika, a ne trojicu, onda bi to bio Milorad Dodik. On je apsolutni pobjednik nedjeljnih izbora na kojima vodi s više od 340.000 glasova. Pobijedio je srpskog protukandidata Mladena Ivanića za 70.000 glasova, a ima čak 120.000 glasova više nego Željko Komšić, čiji izbor osporavaju Hrvati jer su ga izabrali Bošnjaci, te čak 140.000 više od bošnjačkog člana državnog vrha Šefika Džaferovića. Dok se polako sliježe prašina ili pak naznačuje novi krizni mandat, Dodik je prvi intervju dao Večernjem listu.

Hoćete li biti i predstavnik Hrvata u državnom Predsjedništvu s obzirom na to da je Željko Komšić u izbornoj noći Hrvatima poručio da će biti “njihov predsjednik, glasovali vi za mene ili ne”, a po svim podacima nisu glasovali?

Mene su izabrali Srbi i ja ću najprije predstavljati njih. To je točno. Ali isto tako neću dopustiti da bilo koji narod, uključujući hrvatski, bude majoriziran i da se donesu bilo kakve štetne odluke za njegov politički status. Moja je politika poštivanje Daytona i Ustava. Zato i mislim da je rješenje, ako ne možemo napraviti novi dogovor, da se vratimo temeljima iz Daytona. To bi povratilo i poziciju hrvatskog naroda koju je izgubio 2001. kada je uništen hrvatski koncept. To podrazumijeva povratak načina odlučivanja u kojemu se ne može bez relevantnih glasova Hrvata donositi odluke na bilo kojoj razini.

Pelješki most, jeste li za ili protiv. Kako ćete se postaviti u Predsjedništvu s obzirom na stav Željka Komšića koji je najavio tužbu protiv Hrvatske?

Neću voditi zajedljivu politiku prema Zagrebu iako bih imao mnogo razloga da Hrvatskoj uzvratim na to što miniraju izgradnju mosta na Savi kod Gradiške. Pelješki most suvereno je pravo hrvatske države i Komšić iznosi svoj privatni stav i nastavlja zavadu s Hrvatskom. Ako dođe na dnevni red da se tuži Hrvatska, naravno da ću biti protiv.

>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili u našem e-izdanju

Donosimo i sljedeće teme:

>> Dosje: Istina o hrvatskom pravosuđu (2): Svaki Hrvat za sudove izdvaja 40 eura godišnje

>> Četnički natpisi na nadgrobnim spomenicima bit će zabranjeni

>> Usporen je proces kanonizacije kardinala Stepinca, još se ne zna datum

>> Novi projekt Zdravka Mamića: Nogometnom klubu Široki doveo sam trenera Sedloskog, a želim im i dalje pomagati

Ključne riječi

Komentara 125

PR
prajdali100
21:22 12.10.2018.

Neki su mi govorili, nisam u to htio vjerovati, ali sada mi je kristalno jasno.Bosna i Hercegovina kao država neće opstati.Njeni grobari su muslimani.

PP
pp
22:16 12.10.2018.

"Mene su izabrali Srbi i ja ću najprije predstavljati njih. To je točno. Ali isto tako neću dopustiti da bilo koji narod, uključujući hrvatski, bude majoriziran i da se donesu bilo kakve štetne odluke za njegov politički status." --- Kažem, prije je Dodik hrvatski član predsjedništva nego muslimanski blentavac Komšić.

BO
Bojnik
21:55 12.10.2018.

Rastrgati BiH. Posavinu i Hercegovinu nama; istočno Bosnu Srbima. Muslimane bilo gdje, svejedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije