Naslovnica Vijesti Svijet

Dodik ne vjeruje Sarajevu pa traži pomoć Beograda

Istraga nakon atentata širi se u Dubnicu kod Kalesije koja je jedno od najaktivnijih okupljališta radikalnih vehabija
29. travnja 2015. u 23:00 13 komentara 2115 prikaza
milorad dodik dobar
Foto: Boris Ščitar

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH nastavila je danas ispitivati Kasima Mehidića i Avdulaha Hasanovića, dvojicu pripadnika vehabijskog pokreta iz sjeveroistočne Bosne za koje se vjeruje da su povezani s Nerdinom Ibrićem koji je u napadu na policijsku postaju u Zvorniku ubio jednog, a ranio trojicu policajaca.

Istodobno policijske snage na terenu provjeravaju više lokacija koje je posjećivao Ibrić, ali i druge vehabije na širem području Zvornika, uključujući i one koji su kao dragovoljci ratovali na strani Islamske države u Siriji i Iraku. Vjeruje se da je mjesto Dubnica u blizini gradića Kalesije jedno od najaktivnijih okupljališta radikalnih vehabija.

Usprkos strahu da bi napad na policijsku postaju mogao isprovocirati međuetničke incidente u BiH, to se nije dogodilo. Ipak, već nakon 24 sata od napada mogli su se primijetiti pokušaji da se cijeli događaj iskoristi za određene političke ciljeve. Mnogi bošnjački političari napad u Zvorniku naveli su kao argument da se jačaju državne sigurnosne strukture i središnja vlast u Sarajevu.

S druge strane, u Republici Srpskoj vladajući SNSD Milorada Dodika tvrdi kako je napad na policijsku postaju zapravo bio napad na RS, a da državne obavještajne i sigurnosne agencije nisu na odgovarajući način reagirale kako bi se spriječio sam napad. Predsjednik RS-a Milorad Dodik sastao se u srijedu u Beogradu s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem i zatražio obavještajnu i protuterorističku pomoć Beograda, jasno ističući kako ne vjeruje u sigurnosni sustav BiH. Rješenje vidi u jačanju entitetske policije.

>>Kako nadzirati sela ekstremista?

>>Terorizam u BiH i hrvatski problem – ekstremistima najprivlačnija sela uz granicu

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

 • takitako:

  zna li VL da je ubijeni policajac bio optuzen kao pocinilac genocida 90-tih godina, i njegovo ime se pominje u Hagu.... a da ovaj musliman koji ga ubijo je sin jednog od zrtava tog genocida i da se upravo taj ... prikaži još! ubijeni policajac spominje u vezi toga u Haskom sudu ?

 • ruger:

  Ovaj covjek lici na svasto samo ne na politicara.

 • Avatar Illyrian-Albanian
  Illyrian-Albanian:

  Ne radi se o terorizmu. To je osveta žrtve genocida prema jednim počiniocem istog. Kada nema sudske pravde onda se postupa prema obićajnom pravu. To je to.