Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žive u izolaciji

Kako nadzirati sela ekstremista?

zvornik
Foto: Reuters/PIXSELL
29.04.2015.
u 20:40

Oca Nerdina Ibrića ubio je baš policajac RS, pa je i to motiv. Točno je da su sve službe u regiji dobile upozorenje o opasnosti, no nije sadržavalo i konkretne podatke, dakle nije se znalo gdje

Zvornički atentator Nerdin Ibrić sigurnosno-obavještajnim službama bio je nepoznat i nije zapaženo njegovo ekstremističko djelovanje. Nije bio evidentiran kao potencijalni terorist. Ta činjenica samo potvrđuje koliko su ovakvi napadi nepredvidivi. Pokazuje i koliko je težak posao službi koje nastoje predvidjeti i prevenirati terorizam. Obitelj Ibrić bila je protjerana u vrijeme rata s područja Zvornika i bila je među prvim povratnicima u taj kraj.

Oca N. Ibrića ubio je baš policajac RS, pa je i to motiv. Točno je da su sve službe u regiji dobile upozorenje o opasnosti, no nije sadržavalo i konkretne podatke, dakle nije se znalo gdje, u kojoj od država prijeti teroristički čin niti tko će ga počiniti. Službe, pa tako i BiH – OSA podigle su razinu pripravnosti i obavijestile o tome druge službe i policije svih entiteta. Ovakva upozorenja stižu redovito, ali rijetko ona “precizna”. Stručnjake ovaj napad podsjeća na onaj iz 2010., koji je u Bugojnu izveo Haris Čaušević. To je bio bombaški napad, ali je izveden također u vrijeme smjene kada je policajaca najviše.

Kako se saznaje, i hrvatske službe razmjenjuju podatke sa susjednima, kao što su podizale i stupanj spremnosti nakon pristizanja upozorenja o opasnosti od napada koje je dolazilo od partnera u svijetu. Iznenađenje je, ipak, što je za mjesto atentata izabran Zvornik, na teritoriju RS, što znači da se opet aktivira i vjerski konflikt i na istoku BiH.

Problem je i što su sela u kojima žive ekstremisti izolirana, i to znatno otežava nadzor. Riječ je uglavnom o selima koja su prije naseljavali Srbi ili Hrvati. Sva su, osim toga u graničnoj zoni ili entiteta ili drugih država. Analitičari tvrde da to nikako nije slučajno. Jedno od takvih sela naseljeno je nedavno i u zapadnoj BiH, u okolici Bužima, neposredno uz granicu s RH.

>>'Ne možemo garantirati da se u Hrvatskoj neće dogoditi teroristički napad'

>>Novi detalji terorističkog napada u Zvorniku: Uhićen muškarac povezan s ISIL-om

Komentara 15

EL
ELIT
07:34 30.04.2015.

dok ne osjete sta znci oko za oko dotle nece shvatiti da sve sto rade muslimani odnosno te umno poremecene osobe ( cast postenim miuslimanima) dok ne shvate da se i njima to bilo kada i bilo gdje moze uraditi da ni oni nece mirno spavati dotle se nece smiriti,,,

MA
marijaqwer
10:59 30.04.2015.

Nerijeseni zlocini iz rata plodno su tlo za nastavak zlocina u miru.

RU
ruger
21:11 29.04.2015.

Vlast u bih ne radi nista na hapsenju i sudenju ratnih zlocinaca sva tri naroda.Ovaj slucaj je okarakterisan kao terorizam.Ali vidjecete da ce biti osvete.Ako ti nekoga ko ti je ubio familiju gledas 20 godina kako se slobodno seta mozee ti svasta pasti na pamet.Ako je u zatvoru bit ce ti lakse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije