Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Vrhovnog suda

Dobronić: 'Kad suci i tužitelji budu ubijeni to će biti znak da obavljaju dobar posao'

Zagreb: Radovan Dobronić podnosi izvješće o stanju sudbene vlasti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.04.2023.
u 20:22

Radovan Dobronić poziva na bolju provedbu istrage o slučaju paleža automobila sutkinje Vlaste Šimenić-Kovač te kaže kako ovaj incident ukazuje na to da organizirani kriminal postaje sve hrabriji

Na Uskrs je plamen progutao skupocjeni BMW sutkinje Vlaste Šimenić-Kovač sa Županijskog suda u Osijeku. Policija je obavila očevid i utvrdila kako je požar bio podmetnut. Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ukazao je na propust policije i pozvao obavještajnu službu da se uključi u istragu.  "Nisam se čuo (s Šimenić-Kovač) i čak na neki način možda ne bilo sad ni u redu, vjerujem da je u šoku, inače se s njom ne poznam, ali sam se čuo s jednim drugim sucem koji mi je objasnio o čemu se radi. I sigurno da je i mene iznenadilo da na sam Uskrs zapale auto nekome, a kamoli sutkinji Županijskog suda. I to je svakako razlog za jednu veliku zabrinutost", rekao je Dobronić za RTL Danas.

Dodaje i kako sutkinji nije organizirana posebna zaštita. "Pretpostavljam da nije jer kao većina sudaca je kod nas taj pojam zaštite sudaca na niskoj razini ili ne postoji, to je jedno poimanje sudaca i sudačke profesije kao jedne vrste referentnog posla, dakle uopće se ne pravilno poima sudački posao", objašnjava pa govori kako se "mafija" jako osilila i postaje sve više beskrupulozna, što se osobito vidi na tome da, prema njegovom mišljenju, ovakvih primjera nije bilo.

"Ja bih samo rekao da neki su rekli da kad suci i tužitelji budu ubijeni to će biti znak da obavljaju dobar posao, mislim da je ovo znak da suci rade svoj posao, ali i mora biti znak da se država i javnost moraju drukčije moraju odnositi prema sudačkom poslu", dodaje Dobronić. Rekao je i da se ne sjeća slučaja da mu je kolega sudac rekao za prijetnje, zaključivši da ukoliko ih prijavljuju to čine putem policije ili USKOK-a. 

Smatra i da je u Hrvatskoj izostala reakcija javnosti na ovaj događaj: "To govori o onom što sam rekao, to je taj površan odnos prema sudstvu, to se smatra kao da je gotovo normalno, i zato ja tražim da ova istraga koja bude provedena bude najprofesionalnija koja je moguća, smatram da ravnateljstvo policije mora direktno biti uključeno u to, po mogućnosti i SOA jer ako će se to voditi kao bilo koja druga istraga - to neće biti dobro, to nećemo prihvatiti u sudstvu dobro, to ćemo prihvatiti kao još jedan znak potpuno pogrešnog odnosa izvršne vlasti prema sudovima."

O povezanosti slučajeva na kojima je Šimenić-Kovač radila, među kojima su Varga, slučaj Mamić te suđenje osobama koje su zapalile vikendicu bivšem glavnom državnom odvjetniku Ortynskom kaže kako je moguće samo nagađati. "Može biti, može biti i nešto deseto, zato je najvažnije da se napravi najprofesionalnija istraga i da je svakom jasno da se postavi sustav osiguranja sudaca i da jedan broj sudaca kad vodi opasne predmete mora imati osiguranje", zaključuje Dobronić.

VIDEO: U Osijeku se zapalio automobil, policija potvrdila da je požar bio podmetnut

Komentara 21

Avatar gusjenica
gusjenica
20:26 10.04.2023.

Imam stalan osjećaj da ovaj čovjek nije sav svoj. Sada sam siguran.

PA
Pahor
21:13 10.04.2023.

Sudstvo, dorh i uskok su simboli pokvarenosti, podmitljivosti i nesposobnosti. Oni stite veliki kriminal a normalnim ljudima zagorcavaju zivot. Suđenja traju po 15 godina i odlaze u zastaru. Lijeni, nesposobni korumpirani i pokvareni svi redom. Ne vjerujem da u Hrvatskoj postoji deset postenih sudaca.

FU
Fulir555
22:39 10.04.2023.

Ovaj šuškavac najgori sudac trgovačkog suda, sa opomenama pred otkaz zahvaljujući slučajnom štetočini postao je ruglo pravosuđa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije