Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Plenković:

'Dobro je da čelnik SDSS-a ide u Vukovar'

Andrej Plenković na Interliberu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
17.11.2018.
u 12:51

To je njegova odluka, moj stav je da se žrtvama Vukovara trebaju svi pokloniti i odati im poštovanje, rekao je premijer

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je u Zagrebu potvrdio da je Mađarska prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj (OECD).

Mađarska je proteklih godinu dana blokirala ulazak Hrvatske u OECD tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke UN-ova arbitražnog suda (UNCITRAL) koji je ustvrdio da nema dovoljno dokaza da su ugovori sklopljeni 2009. s MOL-om godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti. 

Plenković je novinarima tijekom obilaska Interlibera kazao da se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zadnji put sastao i razgovarao prije desetak dana.

Pogledajte video: Premijer posjetio Interliber

"Mađarski premijer će doći na sastanak premijera Srednjoeuropske inicijative, kojeg organiziram 3. i 4. prosinca, kad zaokružujem naše jednogodišnje predsjedanje ovom inicijativom. U svakom slučaju želim da unaprijedimo odnose s Mađarskom, to je nama važna susjedna zemlja i mislim da bez obzira na niz otvorenih pitanja uvijek moramo nalaziti teme koje nas povezuju", kazao je Plenković.

On je dodao da je INA-Mol jedina tema koja je zakomplicirala odnose Hrvatske i Mađarske što traje više od deset godina i o kojoj se vode razgovori na "više kanala", od pravosudnih i arbitražnih pa do političkih razgovora.

Mi imamo našu strategiju i cilj i na tome radimo, kazao je Plenković, govoreći o problemima INA - MOL.

Na pitanje novinara je li premijer obavijestio hrvatsku predsjednicu o odluci da ministar Davor Božinović putuje na konferenciju o migracijama u Marakeš, premijer je odgovorio:

„Obavijestio sam cijelu javnost“.

Tzv. Marakeška deklaracija o zakonitim migracijama koja navodi mjere za rješavanje toga problema izazvala je proteklih dana prijepor između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je bila najavila da će ga podržati, ali kasnije reterirala od toga te odustala od odlaska u Maroko, i vlade i ministarstva vanjskih i europskih poslova koji ne vide ništa sporno u tom dokumentu.

Ministar Božinović je dodao da je ovo prvi put da se svjetska organizacija, otkad postoji, bavi pitanjima migracija.

"Taj proces u kojem će se definirati politika međunarodne zajednice tek je u začetku. Potreba za takvim dokumentom je evidentna. Koliko će trajati ti razgovori nitko ne zna, ali je cilj da migracije jednog dana budu sigurnije i uređenije i regularne. Ovo što sada imamo na hrvatskim granicama nisi ni sigurne ni uređene ni regularne migracije, i sve što može pomoći da se taj proces stavi normalni okviri i da se poveća sigurnost, u tome treba sudjelovati. Ne sudjelovati u tome ne znači da će proces nestati, može se samo pogoršati", kazao je Božinović.

Plenković  je također rekao da se svi trebaju pokloniti žrtvama Vukovara i da je dobro da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ide u Vukovar.

Čelnik SDSS-a je odabrao otići danas u Vukovar, mi ćemo tamo kao Vlada u najvećoj mjeri biti sutra, a dio će biti u Škabrnji, kazao je Plenković novinarima tijekom obilaska 41. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber. "Čuli smo se sinoć, on me obavijestio o odluci koju je donio," kazao je Plenković i dodao: "To je njegova odluka, moj stav je da se žrtvama Vukovara trebaju svi poklonit i odati im poštovanje".

Predsjedik SDSS-a, Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac danas zajedno s predsjednicom udruženja porodica "Protiv zaborava" Maricom Šeatović odaje počast nedužnim vukovarskim žrtvama. Jedan vijenac je bačen u Dunav, a drugi će biti položen na vukovarskom Memorijalnom groblju. Nakon toga će zapaliti svijeće za sve poginule i stradale u crkvi Sv. Nikole, priopćeno je iz SNV-a.

Plenković je danas na Interliberu izrazio zadovoljstvo što treću godinu zaredom dolazi na tu u svojstvu predsjednika Vlade, te izjavio da je sjajan interes za knjigu sasvim u skladu sa strategijom promicanja čitanje, koja se provodi u znak potpore izdavačima i svima onima koji šire kulturu i obrazovanje, te razvijanja navike čitanja kod mladih generacija.

"Razgovarao sam sam s puno izdavača i imam dojam da su prilično zadovoljni i da postoji veliki interes za knjigu. Drago mi je da se Interliber održava zajedno s novim sajmom koji se bavi obrazovanjem, idealno je da idemo u korak sa svim onim što nam nameće četvrta industrijska revolucija," rekao je novinarima Plenković na izložbenom prostoru Školske knjige, a potom se odazvao vodstvu Školske knjige i s delegacijom ušao u zatvoreni gostinski dio prostora.

Video specijal Heroj Vukovara Blago Zadro

 

Komentara 16

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
13:17 17.11.2018.

kaj je plenki na dijeti?bil je baš onak fino debel!kaj se dešava sa anemičnim dezerterom?

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
13:16 17.11.2018.

javil se anemični koji želi naseliti državu niš koristi bagrom!

Avatar Celzijus
Celzijus
13:20 17.11.2018.

Pupavac, pazi dok ideš kraj pečenjarnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije