Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆA PRESUDA BIVŠEM POLICAJCU

Dobio dvije godine jer je pripit pregazio pijanog biciklista pa pobjegao

sudnica
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
17.03.2021.
u 08:22

U mjestu Risvica je naletio na Ivana Fabijaneca koji se gurajući bicikl kretao u istom s mjeru. Odbacio ga je na vjetrobransko staklo, Fabijanec je udario glavom i na mjestu preminuo

Damir Škalec (52)  nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu, u ponovljenom postupku, osuđen  na dvije godine zatvora jer je  u rujnu 2010. skrivio nesreću  u kojoj je poginula jedna osoba. Prema optužnici, Škalec, inače bivši policajac, s 1,05 promila alkohola u krvi upravljao je Nissanom  iz Kumrovca prema Klanjcu. 

U mjestu Risvica je naletio na Ivana Fabijaneca koji se gurajući bicikl kretao u istom s mjeru. Odbacio ga je na vjetrobransko staklo, Fabijanec je udario glavom i na mjestu preminuo.

- Optuženi je bio je pripit i mogućnost opažanja i reagiranja bile su mu smanjene te zbog toga nije uspio zaobići Fabijanca na vrijeme. Sudsko vijeće drži da mu je obrana neuvjerljiva. Tvrdio je da je pješak naglo iskoračio pred njegov auto no to je pobio vještak - kazala je u obrazloženju presude sutkinja Maja Štampar  Stipić.

Navela je i da optuženikovu obranu demantiraju simetrične ozljede obje potkoljenice  koje je imao Fabijanec, što govori da se nije ni spotaknuo ni iskoračio pred automobil. Sud nije prihvatio ni Škalecovu obranu da je bio zaslijepljen svjetlima vozila koje mu je dolazilo u susret utvrdivši da se prometna dogodila na ravnom dijelu ceste koji je bio dobro osvijetljen.

- Oštećeni je bio teško pijan, imao je više od tri promila alkohola u krvi i kretao se skoro po sredini ceste no kretao se pravocrtno -  navela je sutkinja.

Škalecu je olakotnim cijenjen protok  vremena od  nesreće, doprinos oštećenika nesreći te Škalecova neosuđivanost. Otegotnim je cijenjeno to što je  Škalec u vrijeme nesreće bio policajac i što  je  nakon nesreće pobjegao.

- Kao policajac morali ste imati svijest o tome da se ne sjeda u auto pripit tim više što policija takve kažnjava -  kazala je  sutkinja Štampar  Stipić.

Škalec je nepravomoćno oslobođen optužbe za nepružanje pomoći  iako je pobjegao s mjesta nesreće. Vještak je, naime, utvrdio kako je Fabijanec preminuo na mjestu pa mu Škalec, i da se zaustavio, nije mogao pomoći. Inače ovo je bilo treće suđenje jer su ranije presude ukinute. Prvi je put na Općinskom sudu u Zlataru bio osuđen na tri godine zatvora, a nakon što je ta presuda ukinuta, bio je uvjetno osuđen. No i ta je ukinuta, a o žalbi na  ovu treću presuda će odlučivati  Visoki kazneni sud.

Komentara 2

VA
varto
08:33 17.03.2021.

¸znači,mrtav pijan zgaziš nedužnog čovjeka na cesti,pobjegneš....i?dobiš dvije godine???toliko hrvatskom krivosuđu vrijedi ljudski život???

LI
liliZG
13:55 17.03.2021.

ako je 1,05 pripit, s koliko promila postaješ pijan??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije