Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Do sada 65 šefova država potvrdilo dolazak na klimatsku konferenciju

Jiabao
AFP
26.11.2009.
u 12:57

Bijela kuća zasad tvrdi da će Barack Obama na najveći ovogodišnji politički događaj doći usput, na putu po Nobelovu nagradu u Oslu. Ipak, svoj dolazak najavio je i kineski premijer Jiabao te će se sve karte staviti na stol tek u Kopenhagenu.

Nakon američkog predsjednika Baracka Obame, dolazak na Klimatsku konferenciju u Kopenhagenu potvrdio je i kineski premijer Wen Jiabao. Time se broj šefova vlada, odnosno država koji će se osobno pojaviti na konferenciji koja slovi za politički događaj godine, već popeo na 65. Konferencija za spas klime održat će se od 7. do 18 prosinca. Svoj dolazak mjesecima unaprijed najavila je i Angela Merkel te je potpuno izvjesno da će svaka svjetska iole politički utjecajna država poslati svoje najviše državne dužnosnike.

Prvo po Nobela!?
Obamin dolazak, doduše, u ovoj fazi predstavlja tek usputni posjet Kopenhagenu na putovanju po svoju Nobelovu nagradu za mir u Oslo. Dodatni problem su i vrlo neambiciozni klimatski ciljevi, koje je američka administracija najavila kao “veliki zaokret”, odnosno smanjenje emisije CO2 od 17 posto do 2020. u odnosu na 2005., koje bi u odnosu na 1990. predstavljalo smanjenje od samo šest posto. Tek do 2025. išlo bi se do smanjenja emisije CO2 od 30 posto te do 2030. od 42 posto CO2.
Ipak, čak i takvi ciljevi, s obzirom da ih ranije nije bilo nikakvih, predstavljaju obrat u klimatskoj politici SAD-a, a što su pozdravili i jedan drugi nobelovac - Al Gore, ali i UN-ov šef za klimu Yvo de Boer, kao i državna vodstva Francuske, Danske te neki američki demokratski senatori poput Johna Kerryja. Ekološki aktivisti i znanstvenici koji proučavaju klimu bili su, pak, vrlo razočarani mlakim novim američkim kursom.

Karte na stolu - postupno
Međutim, kako će se dobar dio klimatske konferencije odnositi na neformalne pregovore pojedinih šefova država i vlada te kako je jasno da SAD i Kina zbog gospodarskih posljedica jako dobro paze da ne učine preveliki iskorak prije nego što bude jasno da će to učiniti i ona druga velesila, vrlo je vjerojatno da će se tek u Kopenhagenu postupno stavljati sve karte na stol.

Komentara 3

MM
Mladen Miletić
13:17 26.11.2009.

Do sada 65 šefova država potvrdilo dolazak na klimatsku konferenciju.. Pijača klopa put hotel avin smještaj i debeli đeparac plačen o dbrijene glupe raje a oni neka malo profilozofiraju....

OB
-obrisani-
18:35 26.11.2009.

Najlakše je biti lojalni građanin koji sluša što mu se kaže.CO2 i klima nemaju nikakve zajedničke veze.Klima na Zemlji se mijenja isključivo zbog aktivnosti Sunca.Sve drugačije priče oko toga su bolji ili gori paravan za pljačku ionako siromašnog svijeta.

VU
Vukovar91
13:28 26.11.2009.

SCENARIO I da bi od sutra zaustavili 100% sve zagadjivace zraka u citavom svijetu-SVE !! Sto bi se onda desilo? Mislite li da bi se taj negativni proces u prirodi zaustavio..ne..taj vlak unistenja bi sporije vozio ali jos uvije ka ka cilju stetnog i negativnog klimatskog i ekoloskog procesa. Zaustaviti je nemoguce je smo toliko unistili nas okolis da je to za plakati--ni tih suza necemo vise imati !!!! I MI PRICAMO O CIVILIZACIJI ???? prof.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije