Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar o ubrzavajućoj inflaciji

Do kada će rasti cijene? Marić: Nitko ne može znati koliko će trajati kriza

Zagreb: Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije
Goran Stanzl/PIXSELL
25.05.2022.
u 08:50

Formalna odluka o ulasku Hrvatske očekuje se 12. srpnja na Vijeću ministara financija u Bruxellesu, rekao je ministar Marić u emisiji A sada Vlada.

Ministar financija Zdravko Marić u emisiji "A sada Vlada" govorio je o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, ocjeni EK-a da Hrvatska nema makroekonomskih neravnoteža, javlja HRT. Govorio je i o procesu uvođenja eura a komentirao je i vijest da je Europska komisija objavila da Hrvatska uz Irsku više ne spada među zemlje koje imaju makroekonomske neravnoteže.

- To je doista jako dobra vijest. Hrvatska je 2013. formalno postala članica EU, a mi smo odmah ušli u proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a i u proceduru prekomjernog manjka, dakle, fiskalnih neravnoteža. Godine 2016. kada je počeo naš mandat, razložili smo vrlo jasan plan što činiti, rekao je ministar financija Zdravko Marić dodajući da je veliki fokus stavljen na fiskalni dio, prenosi HRT.

- Bitno je da smo se odmaknuli, da smo se počeli pomicati s dna. Naš cilj jest približiti se i konvergirati prema prosjeku EU-a. Ništa se to ipak ne može dogoditi odmah. Marić dodaje da smo ušli u posljednju fazu prije odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu.

- Doslovce imamo pet ili šest tjedana pred sobom. Idući tjedan će već biti objavljena ta izvješća, ona će se nakon toga vrednovati i analizirati. Formalna odluka o ulasku Hrvatske očekuje se 12. srpnja na Vijeću ministara financija u Bruxellesu. To je ujedno i početak češkog predsjedanja. Neki dan sam održao sastanak s češkim ministrom financija, pojašnjava, prenosi HRT.

Komentirajući ubrzavajuću inflaciju ministar je rekao:

- Koliko god bila teška predviđanja, malo je onih koji mogu predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela ta kriza, mislim da moramo funkcionirati. Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije. Međutim, moram se ograditi zbog doze neizvjesnosti i negativne rizike, ne mogu stopostotno to garantirati. To ne može nitko.  

VIDEO Kafić koji cijenu računa prikazuje i u eurima

Komentara 3

Avatar Zbregov
Zbregov
09:02 25.05.2022.

spakirajte se što prije, ipak se čini da će uz naše političare trajati duže nego što bi trebala, tako da je idealno vrijeme da pripomognete svojim nestankom! jednostavno je! nestanite i kriza će trajati oh ho ho kraće! ajd!

EL
elkomadante
09:06 29.05.2022.

A čiji si ti ministar? Hrvatske ili Ukrajine ili Brisela ? Čijim Ti resorima upravljaš ? Daj ostavku ako nisi sposoban

DU
Deleted user
09:13 25.05.2022.

Svaki malo pametniji čovjek zna da većina ne zna koliko će dugo trajati kriza, ali oni koji su stvorili uvjete za krizu znaju kad mogu popustiti i stvoriti nove uvjete za rast i razvoj sukladno kapitalističkom poredku. Američkom klanu koji trguje oružjem, nezavisno od inflacije, odgovara ova kriza i rat koji se vodi na terenu Ukrajine. Kriza odgovara i onim koji žele smanjiti emisiju CO2. Kriza odogovara i bankama jer ostvarju enormne profite na našem novcu kojeg posuđuju u obliku kredita. U svakoj krizi odumire ono nezdravo i zamjenjujemo ga onim što može rasti i prosperirati. Jedni se bogate na račun onih koji postaju siromašniji. Znači krizu i rast cijena možemo kao u većini slučaja stoječki prihvatiti, ispijaći kavicu i pričajući bajke kako se ništa ne može jer nitko ne zna kako dugo će trajati krza i kakve posljedice će ostaviti na onim koje izrabljuju, ali možemo i drugačije odogovoriti na nove izazove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije