Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEMKA MARKOTIĆ:

'Do jeseni ćemo trebati nova cjepiva, vidjet ćemo koliko će biti učinkovita'

Zagreb: Alemka Markotić potvrdila da je cijepljena i njena majka, viškom cjepiva
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
14.01.2022.
u 21:53

Definitivno se pokazalo da dvije doze i booster mogu vrlo uspješno djelovati, barem u ovoj situaciji, protiv težih oblika bolesti, bilo da se radi o delta ili omikron varijanti virusa, rekla je Markotić

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić kaže kako se mogu očekivati novi pritisci na bolnice. 

- S visokim brojevima i gledajući što se događa u ostatku Europe, koja je nešto ranije počela s infekcijom omikronom, očekuju se i dodatni pritisci na bolnice, iznimno visok pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Možemo vidjeti što se događa u bolnici u Splitu gdje je u toj regiji najniža procjepljenost. Definitivno je pritisak na bolnice jako visok, nažalost i na jedinice intenzivnog liječenja - kazala je Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV. 

Na pitanje može li se očekivati da će se protiv koronavirusa morati cijepiti svakih nekoliko mjeseci, odgovara kako to nije opcija. 

- Definitivno se pokazalo da dvije doze i booster mogu vrlo uspješno djelovati, barem u ovoj situaciji, protiv težih oblika bolesti, bilo da se radi o delta ili omikron varijanti virusa - kazala je i dodala: 

- Na globalnoj razini ekspertnih skupina se raspravlja o budućim generacijama cjepiva. Jučer smo imali na Europskoj komisiji ekspertnu skupinu o COVID varijantama i razgovor o budućim cjepivima. Raspravljalo se o cjepivima nove generacije koja bi trebala biti učinkovitija i djelovati na različite oblike virusa koji se mogu pojaviti - kazala je Markotić i dodala da je to težak zadatak jer treba predvidjeti što se može dogoditi te u obzir treba uzeti nove tehnologije jer će se do jeseni vjerojatno morati kreirati nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita.

Komentara 33

CO
Cogito
22:06 14.01.2022.

Ok. Znači zasad je booster dovoljan i ne treba više novih doza, al zato na jesen stiže cjepivo "nove generacije" i opet ispočetka. Tko je tu lud?

BI
bikica7
22:27 14.01.2022.

Toliko si neuvjerljiva da ti ni djeca iz vrtića ne vjeruju.

MA
Matenate
22:38 14.01.2022.

Ko koga ova je*e. Pelc 3 a neki i 4 puta, 🤡 potvrdi e to je beskorisno ekperiment nije uspio, ali i bocke ponovo na jesen 5-6-7 puta u kračem razmaku, u ništa pa ponovo 10-11 puta. Kako zna za novi soj ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije