Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaćaju studiranje

Do diplome i posla bez kune: Vojska traži 100 djevojaka i mladića

Hrvatska vojska
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
23.01.2014.
u 17:44

Studenti će u Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski' živjeti po vojnom režimu i učiti kako postati vojni ili civilni lideri.

Stotinjak hrvatskih maturanata iz svih krajeva Lijepe naše iduće školske godine moći će upisati fakultet koji, budu li dobro učili, njih i njihove roditelje neće stajati ni kune. Dapače, osim besplatnog studiranja u koje su uključeni i smještaj u luksuzno uređenim dvokrevetnim sobama, plaćena hrana, besplatni udžbenici, bilježnice, sva školska pomagala, odjeća i obuća za tjelovježbu i mjesečna stipendija od 800 do 1300 kuna, ovisno o godini studiranja, buduće studente nakon završetka fakulteta čeka i siguran i dobro plaćen posao.

Za hrvatske prilike to izgleda nestvarno, ali je potpuno istinito! Riječ je dva nova studijska programa Sveučilišta u Zagrebu, koji će se iduće jeseni početi provoditi na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u Zagrebu. A ovogodišnji maturanti za ta dva nova studijska programa – vojno vođenje i upravljanje kao društveni smjer i vojno inženjerstvo kao tehnički smjer – nakon kojih će postati časnici Hrvatske vojske, za upis se već mogu pripremati jer najveći posao oko upisa odradit će na državnoj maturi, koja će biti posebno vrednovana pri upisu budućih kadeta.

Jezici i matematika važni

– Maturantima koji se namjeravaju prijaviti za ta dva studijska programa savjetujemo da na državnoj maturi polažu matematiku i hrvatski i engleski jezik. Za vojno inženjerstvo traži se položena matematika i hrvatski jezik A razine, te engleski jezik B razine, a za vojno vođenje i upravljanje matematika B razine, te hrvatski i engleski jezik A razine. Svakako će se vrednovati i opći uspjeh u srednjoj školi, a uspjeh na izbornim predmetima neće donositi dodatne bodove. Osim uspjeha na maturi, svi budući kandidati morat će proći i psihofizičko testiranje. Na tom testiranju odmah ne moraju zadovoljiti tražene rezultate, ali moraju imati predispozicije da će ih nakon mjesec ili dva stalnog treninga moći zadovoljiti – kaže nam general pukovnik Slavko Barić, ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta smještenog u nekadašnjoj vojarni u zagrebačkoj Ilici.

Budući studenti na ta dva studijska programa zapravo su kadeti koji će nakon pet godina studiranja postati časnici Hrvatske vojske, a studirat će se po programu koji je spoj civilnog i vojnog sustava školovanja. Budućim časnicima Hrvatske vojske, od kojih će mnogi nakon završetka studija raditi u misijama i zapovjedništvima NATO-a diljem svijeta, uz vojne stručnjake predavat će i profesori s čak 11 fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. A njihova diploma dobivena na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” u Zagrebu bit će jednako priznata na svim studijama u Europskoj uniji, ali i u NATO-u. Tako će budući časnici Hrvatske vojske školovani po tom novom programu nakon završetka studija imati dvije diplome – vojnu po kojoj odmah dobivaju i čin poručnika, i civilnu s kojom, nakon što odrade osam godina staža u vojsci, mogu posao potražiti u civilstvu.

Po uzoru na NATO

– Nakon što polaznici završe školovanje nećemo dobiti samo vrhunske stručnjake u vojsci nego i lidere koji će kroz vojnu obuku i školovanje pokazati sposobnosti vođenja i donošenja važnih odluka – objašnjava nam general Barić tvrdeći da su se za taj model izobrazbe budućih časnika HV-a odlučili nakon što su detaljno proučili studije NATO-a koje kažu kakve sve sposobnosti i odlike mora imati vojnik i zapovjednik u sklopu njihovih združenih snaga. Osnivanje Vojne akademije za Hrvatsku bi bilo preskupo, pa se Ministarstvo obrane odlučilo u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu za ovaj oblik studijskih programa koji će dati jednako kvalitetne i uspješne buduće zapovjednike Hrvatske vojske.

Život budućih studenata odnosno kadeta Hrvatske vojske odvijat će se u kampusu Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” u Zagrebu. Kadeti će živjeti i učiti po vojnom režimu kao na vojnim akademijama pripadnika NATO-a, a kampus Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu za to im pruža izvanredne uvjete. Na tom velikom prostoru ima čak 38 objekata s 47 učionica i kabineta te četiri amfiteatra, 300 soba za smještaj studenata, restoran i nekoliko kantina. Veliki prostor u kampusu ispunjen je zelenim površinama, šetnicama te vanjskim i unutarnjim sportskim objektima. Učionice i amfiteatri opremljeni su najsuvremenijom edukacijskom opremom – računalima, projektorima, sustavom za prevođenje i bežičnim sustavom za predavanje. U sklopu kampusa je i knjižnica s 40 tisuća naslova. Cijela knjižnica opremljena je i računalnom čitaonicom, a svi naslovi mogu se pretraživati na internetskim stranicama.

Vojni kampovi

Život civilnog studenta u Zagrebu i kadeta iz kampusa u Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” neće se razlikovati samo po “privilegijama” koje će imati kadeti, budući časnici HV-a, nego i po obvezama te pravoj vojnoj stezi tijekom školovanja. Radni dan kadeta izgledat će otprilike ovako: ustajanje u 6.30 sati, tjelovježba, postrojavanje i doručak te potom odlazak na nastavu. Poslije nastave slijedi ručak, a nakon njega zajednički odmor, učenje, dodatna nastava, instrukcije i slobodno vrijeme, koje kadeti mogu provoditi u svojim sobama i zajedničkim prostorima u domu gdje će biti smješteni. Kadeti će imati i vojne kampove u kojima će se pripremati za zapovjednike, a kroz sve to vodit će ih narednici, dočasnici Hrvatske vojske pravim vojničkim drilom. Kadeti će imati i dane za izlaske u grad. Srijedom će dobivati slobodno za odlazak i sređivanje privatnih stvari, a preko vikenda moći će otići u uobičajeni izlazak čija će duljina ovisiti o tome na kojoj su godini studija.

>>Tko čuva nebo nad Hrvatskom? Remont MIG-ova kasni 100 dana

>>Hrvatske tvrtke za vojsku će raditi 175.000 odjevnih predmeta

Komentara 5

DA
davos24
12:54 24.01.2014.

To vam je djeco NATO, nikakva stranka, u SAD-u je tako već desecima godina, nista čudno, vojska sve plaća od studiranja do godišnjeg i buduće mirovine pa tako kome paše taj život i ne smeta mu disciplina i ustajanje u 6 h dapače neka se prijavi, samo nek se nada da neće morat ić jedan dan with boots on the ground.

MI
Milbon
18:26 23.01.2014.

Oksimoron-luksuzna dvokrevetna soba

MO
modovisisajteMaraschino
11:18 24.01.2014.

samo su zaboravili reći da se masno plaća ako odustanete i kamata je dnevna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije