Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA

Do 2024. za Vukovar još 119,55 milijuna kuna

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
17.11.2020.
u 06:45

Iz Banskih dvora ističu kako je kroz posljednje četiri godine napravljeno puno na gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji Vukovara

U vukovarskoj Koloni sjećanja uz premijera Andreja Plenkovića sutra će hodati i potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Boris Milošević. Uz premijera će u Vukovaru biti i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved te troje ministara s područja Slavonije, Mario Banožić, Nataša Tramišak i Josip Aladrović. Miloševićevo sudjelovanje u Koloni sjećanja Plenković jučer je istaknuo kao nastavak politike pomirenja započete njegovim sudjelovanjem u proslavi Dana pobjede u Kninu.

– Mislim da je to jako važna poruka, na tragu naše politike pomirbe, gledanja u budućnost i suživota. S obilježavanjima koja su počela dolaskom Borisa Miloševića u Knin i dalje zaokružujemo geste koje su važne i bitne za Hrvatsku u četvrtom desetljeću njezine demokracije – kazao je Plenković, podsjećajući da je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje postao neradni dan upravo zahvaljujući njegovoj Vladi.

Unatoč čestim kritikama da vlasti u Zagrebu punu pažnju Vukovaru posvećuju samo oko obljetnice njegova pada, iz Banskih dvora ističu kako je kroz posljednje četiri godine napravljeno puno na gospodarskoj i demografskoj revitalizaciji grada. Podsjećaju, među ostalim, da je Plenkovićeva Vlada svoju prvu sjednicu u prošlom mandatu održala upravo u Vukovaru te da su u međuvremenu provedeni brojni akti koji su se odnosili na taj grad, počevši od odluke o proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

1/5

Podsjećaju i da je Vlada, imajući na umu memorijalno-edukativni značaj vukovarske bolnice, vodila računa o njezinoj održivosti, zbog čega je država preuzela osnivačka prava nad ovom bolnicom, time i brigu o njezinu stabilnom financijskom poslovanju. Ističu da je u međuvremenu znatno rasla vrijednost Fonda za obnovu Vukovara, koji je 2016. godine iznosio 40 milijuna kuna, a ove godine 73,94 milijuna kuna. Fond je, navode u Vladi, za razdoblje 2021.-2024. planirao aktivnosti u korist Vukovara u iznosu 119,55 milijuna kuna.

U Vladi napominju kako su kroz prošli mandat Vukovaru darovane državne nekretnine vrijednih 99,3 milijuna kuna za izgradnju sportskih objekata i sufinancirana izgradnja komunalnog pristaništa te obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture. Podsjećaju i na poseban program s 59 projekata ukupne vrijednosti 1,44 milijarde kuna, kojim je obuhvaćena modernizacija željezničke, vodokomunalne i cestovne infrastrukture, projekti gospodarskog i socijalnog razvitka i ulaganje u Arheološki park Vučedol. U Banskim dvorima podsjećaju i na zaključak kojim je država pokrila trošak obnove vukovarskog Vodotornja koji nije bio pokriven donacijama u iznosu do 18,5 milijuna kuna, kroz Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Sredstva su isplaćena, a Fond je 2019. uplatio još 2 milijuna kuna za obnovu Vodotornja. Ukupna vrijednost troška obnove bila je 46 milijuna kuna.

Tvrde kako je velika pozornost posvećena i pitanju zapošljavanja na području Vukovara te navode da je mjerama aktivne politike zapošljavanja na tržište rada uključeno 2336 ljudi, a isplaćeno je 64 milijuna kuna. Za mjere socijalne politike za djecu, obitelji i starije osobe osigurano je 13,48 milijuna kuna, od čega 8,8 milijuna iz državnog proračuna. Za mjere demografske politike i programe usmjerene mladima utrošeno je 6,86 milijuna kuna.

Kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina, temi zbog koje Vlada trpi najviše kritika, podsjećaju da je u veljači 2018. osnovana posebna radna skupina Ravnateljstva policije operativnog naziva „Ovčara“. Skupina je provela i provodi kriminalistička istraživanja na temelju kojih su razriješena 24 kaznena djela ratnih zločina. Nadležnom županijskom državnom odvjetništvu kazneno je prijavljeno 11 počinitelja na štetu 233 hrvatska civila i branitelja, navode iz Banskih dvora, pri čemu ističu kaznenu prijavu za teška fizička zlostavljanja zarobljenih hrvatskih branitelja ispred hangara na Ovčari.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
07:47 17.11.2020.

Vukovarcima je očito super, dobili su toranj atrakciju i sada su svi siti i u toplome! Opet će izbori opet će HDZ pobijediti, opet će obećati milijune a te iste milijune dobiti će HDZ-ovci i tako već 30 godina uu krug i zaista vjerujem da je u Vukovaru sve super, jer da nije pa valjda bi glasali drugačije?

DU
Deleted user
07:55 17.11.2020.

Ah,ah, smo ljuta desnica jutros, ljuta ljevica imala nocnu smjenu, drazi su mi kada su skupa!!!

Avatar film
film
07:41 17.11.2020.

sad je svima jasno da mirna reintegracija nije uspjela....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije