Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jakovina o novom modelu poticaja: Prve isplate do sredine 2016.

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije počinje od siječnja 2015. i donosi tri nova elementa
23. srpnja 2014. u 11:35 8 komentara 15958 prikaza
traktor
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Vlada je Ministarstvu poljoprivrede, danas dala zeleno svjetlo dokumentu Reforma Zajedničke poljoprivredne politike – Hrvatski model izravnih plaćanja u razdoblju 2015.-2020., što je uvjet za njegovo slanje na prihvaćanje u Bruxelles.

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike EU počinje od siječnja 2015. i donosi tri nova elementa. To su program osnovnog plaćanja, „zelena“ plaćanja i plaćanja za mlade poljoprivrednike. Na osnovna plaćanja otpada 41 posto financijske omotnice ili godišnje 1,3 milijarde kuna, dok će kroz “zelene” potpore biti isplaćeno 964 milijuna kuna što je 30 posto od ukupnih sredstava. Za dodatne potpore namijenjene mladim poljoprivrednicima bit će izdvojeno dva posto, odnosno 64 milijuna kuna.

U dokumentu koji ide u Bruxelles piše da Hrvatska ipak nije usvojila kriterij o smanjivanju potpora velikim korisnicima (Agrokor, Žito, Kutjevo, Valpovo...), već je uvela preraspodjelu plaćanja, što znači da će dodatne potpore dobiti sva gospodarstva za prvih 20 hektara. Za provedbu novog modela potpora RH u programskom razdoblju 2015.-2020. može maksimalno isplatiti 2,5 milijardi eura, od čega će iz proračuna EU biti osigurano 1,5 milijardi.

Reformu je nakon današnje sjednice Vlade detaljnije predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina:

 - Na raspolaganju ćemo imati 423 milijuna eura za izravne potpore, a osigurali smo i 9,5 mil. eura za mlade poljoprivrednike na razdoblje od pet godina.

Istaknuo je i kako novi model poticaja stupa na snagu 1.siječnja 2015., a prva isplata bit će najkasnije do sredine 2016. godine.

 - Najisplativija će biti proizvodnja voća, povrća i šećerne repe. Za ovu vrstu potpore predviđeno je oko 63 milijuna eura, rekao je Jakovina.

>>Marijana Petir u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta

oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar tituš
  tituš:

  Je li to informacija od Jakovine, ako jest dragi seljaci poljubite se u lakat ili naborani seljački dlan, u koji ste do sada pljuvali kako bi teško radili, u buduće ne ćete niti to!

 • Kakma:

  Evo Chanse da se opet netko obogati u Hrvatskoj bez rada, jer to je i cilj svega sto se ovdje radi.Bogacenje bez truda.

 • _Slavonac_:

  Uz Jakovinu poljoprivreda sigurno neće napredovati, kao ni drzava uz ovu vlast