Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đurmančane razljutio pogreb baš na Sve svete

03. studenoga 2008. u 17:10 214 prikaza

Moraju li župnici uvijek biti ti koji nužno određuju vrijeme ukopa pokojnika, nego u odluci, što bi bilo i normalno, može sudjelovati i pokojnikova obitelj? Upravo s tim pitanjem obratio nam se Ivan Šćapec, vlasnik poduzeća Šćapec promet, koji je zadužen za ukop pokojnika na mjesnom groblju u Đurmancu.

U petak ujutro u obližnjem Hromcu umrla je 83-godišnja Ana Vešligaj, a župnik župe Đurmanec Drago Brglez unatoč protestu i obitelji pokojnice i poduzeća zaduženog za ukop, odredio je da pogreb bude baš na blagdan Svih svetih u 15.30 sati.

Je li se župnik zabunio?
Najprije smo pomislili da se naš župnik zabunio jer nikad dosad nisam čuo da bi se posljednji ispraćaj pokojnika mogao obavljati baš na Sve svete. U nekim većim sredinama ukopi se ne obavljaju ni nedjeljom, a kamoli na takav blagdan.

Unatoč tome što smo i ja i pokojničin sin Božo inzistirali da se pogreb premjesti na nedjelju, župnik je ostao dosljedan. Rekao je kako u nedjelju ima drugih obaveza. Predložili smo mu neka pronađe nekog od svećenika iz drugih, susjednih župa, no odgovorio nam je neka si ga mi sami pronađemo na Ponte rossu. Kako bismo mogli iskopati grob, morali smo istodobno zatrpati i dva susjedna groba, obitelji Konjić i Turniški pa članovi njihove obitelji na Sve svete na grobovima nisu mogli zapaliti ni svijeće.

Na kraju, kako obitelj Vešligaj ne bismo stvarali probleme, morali smo pokojnicu pokopati u subotu – rekao je vlasnik Šćapec prometa Ivan Šćapec dodavši kako će o postupku župnika Brgleza obavijestiti i Kaptol, odnosno Zagrebačku nadbiskupiju, a o ukopu na Sve svete i slične blagdane također bi trebali raspravljati i političari.

Tražit ćemo očitovanja
Načelnik Đurmanca Branko Horvat rekao nam je kako će Poglavarstvo koje upravlja i gospodari grobljem od župnog ureda tražiti i posebno očitovanje o cijelom slučaju, no da se ipak ne bi šteli mešati u dogovor obitelji i župnika.

Župnik Brglez rekao nam je telefonom kako problem nije u ukopu na Sve svete, nego da se Šćapecu tako poremetio unosan biznis s prodajom svijeća i cvijeća na groblju, o čemu će također progovoriti. U nedjelju nije mogao imati sprovod jer je već prije dogovorio četiri nedjeljne mise, a ponedjeljak se nije mogao čekati jer se pokojnik treba pokopati u roku od 48 sati.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici