Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOREK

Djevojke se pohrvale, snagatori zadivili nadljudskom snagom i naporima

SPOREK
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/13
25.05.2014.
u 13:09

Tijekom SPOREK-a održan je niz zanimljivih sportskih događaja

Na sajamskom prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara održana je manifestacija SPOREK, odnosno Sajam sporta i rekreacije, a tijekom koje su održani zanimljivi sportski događaji. Među ostalim je bilo i otvoreno prvenstvo Hrvatske u grapplingu, inače sve popularnije hrvačke discipline.

Naime, grappling je hrvački stil koji se također zove "hrvanje do predaje", a zasniva se na kontroliranju svog protivnika, u stojci ili u parteru nakon eventualnog bacanja, prisiljavajući ga nakon toga da se preda, odnosno da odustane koristeći tehnike gušenja i poluga, bez udaranja. Grappling zauzima bitno mjesto u praksi Mješovitih borilačkih vještina (MMA) i također može biti koristan kao sredstvo za samoobranu. Asocira na tehnike brazilske "jiu-jitse", hrvanja slobodnim načinom, američkog folk hrvanja (catch-as-can), samba i juda.

Pokraj uobičajenog muškog "fajta" posebno je bilo zanimljivo vidjeti i umješnost pripadnica ljepšeg spola kako se neumoljivo bore za pobjedu.

Dojmljivo je svakako bilo i međunarodno natjecanje u bench pressu. Taj način podizanja utega je u današnje vrijeme postala ultimativna vježba za mjerenje snage, i to ne samo kod muškaraca, nego i kod žena, jer se ljudi svakodnevno natječu oko toga tko može podići najveću kilažu. Na ovu vježbu je stavljen toliki naglasak da se uz čučanj i mrtvo dizanje razvio cijeli sport, powerlifting. Također se sada u powerliftingu razvijaju specijalizirana natjecanja u kojima se sudionici natječu samo u benchu.

Najatraktivnije natjecanje u sklopu gudovačkog Sajma sporta i rekreacije bilo je međunarodno ogledavanje snagatora na Strongman kupu, a zadivljujući momci među ostalim su vukli kamion, dizali uteg od preko 130 kilograma, prebacivali gumeni kotač od čak 470 kilograma, podizali automobil od 1,3 tone, te prebacivali kugle teške 160 kilograma. U svakoj su disciplini zadivili nadljudskom snagom i naporima, a koji su gotovo neshvatljivi običnim ljudima. Najveću podršku malobrojne publike uživao je domaći snagator Viliam Ded iz bjelovarskog kluba Iron man .

>> 'Doktor' Martić stres liječi u MMA kavezu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije