Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pionirska operacija

Djevojčici nedostatak kralježnice 'dopunili' kostima iz nogu

rengen rosie (1)
Bolnička arhiva
07.12.2012.
u 22:19

Petogodišnja Rosie rođena je bez kostiju u donjem dijelu kralježnice. One su nadomještene operacijom koja je trajala 13 sati

Britanski liječnici iz dječje bolnice u Birminghamu prvi su u svijetu kojima je pošlo za rukom uspješno izvesti operaciju podupiranja kralježnice na pacijentici rođenoj sa segmentnom spinalnom disgenezom.

BBC piše da je Rosie Davies prvih pet godina života provela bez posljednjih deset centimetara donjih kralježaka, a zbog nedostatka tih kostiju, djevojčici je gornji dio tijela pritiskao donji te unutarnje organe koji su lako mogli prsnuti. Taj rizik rastao je iz dana u dan pa Rosie nedugo nakon operacije više nije mogla osjećati noge, a počele su se javljati i teškoće s disanjem.

Kako joj je život bio iznimno ugoržen, liječnici su odlučili izvesti spasonosnu operaciju kojom bi nepostojeće kosti nadomjestili potkoljeničnim.

Pionirski pothvat trajao je čak 13 sati. Rosie su najprije do koljena amputirane obje noge, a potkoljenične kosti potom su upotrijebljene kao podupirači za kralježnicu. Liječnici su ih dodatno poduprli metalnim šipkama između gornje kralježnice i kukova.

Djevojčica se uspješno oporavlja, a nakon dužeg vremena ponovo joj se javlja osjet u nogama. Roditelji su presretni jer je preživjela i jer postoji velika mogućnost da će jednog dana prohodati uz pomoć protetičkih nogu.

>>S uredskim koljenom problema ima čak četvrtina zaposlenika

Komentara 1

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:39 08.12.2012.

Svaka cast, svaka cast,.....bolnice bi i trebale biti katedrale naseg vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije