Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mali haiku Petrovčani

Djevojčica je 'babičin fertun' pretočila u pobjednički haiku

Haiku
Foto: Ivančica Jurčević
1/2
12.06.2014.
u 12:00

Karla Poslončec osvojila je prvu nagradu za haiku na kajkavskom, dok je Monika Jugec za likovni rad dobila grand prix japanske avio kompanije

Haiku poezija bliska je učenicima Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Petrovskog. Iz ove škole godinama se šalju haiku radovi na krapinsku manifestaciju “Haiku dan Dubravko Ivančan” te redovito osvajaju nagrade.

Književni i kajkavski

Ove godine stručna komisija koja je birala radove u kategoriji djece odlučila je prvu nagradu za haiku na standardnom jeziku dodijeliti Zvonimiru Presečkom, učeniku šestog razreda. Njegov haiku glasi “Tragovi u snijegu. Zima grize noge bosih kokoši". Prvu nagradu za haiku na kajkavskom narječju osvojila je Karla Poslončec, iz petog razreda za haiku “Babičin fertun z štrika veter preselil na drevo.”

Drugu nagradu za haiku na standardnom jeziku osvojila je Tea Herak, učenica šestog razreda.  “Uz livadu pored rascvalog voćnjaka spušta se nit potoka", je njezin haiku stih.

Ove godine škola se po prvi puta javila na natječaj japanske nacionalne avio kompanije koja svake dvije godine prikuplja likovne radove djece iz cijelog svijeta. Ove je godine tema bila “San“. Iz Krapine su na taj natječaj otišli brojni radovi učenika osnovnih škola, no rad učenice Monike Jugec OŠ Petrovsko osvojio je prvu nagradu.

Kraj kao inspiracija

Djeci je ljubav prema poeziji iz zemlje izlazećeg sunca usadila nastavnica i mentorica Marija Bolšec, koja i sama piše haiku, a kroz školsku godinu često s djecom piše haiku. Nagrađeni učenici skromno su nam rekli kako je haiku uhvaćeni trenutak, a vole ga jer je kratak, jednostavan, a puno govori. Inspiracija im je njihovo Petrovsko

Komentara 1

NE
neboiznadzagreba
12:40 12.06.2014.

Bravo maleni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije