Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka s društvenim nerazumijevanjem

Djevojčica - dirljivi portret transrodnog identiteta u kinima od 25. lipnja

21.06.2021.
u 14:17

Djevojčica kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem Hrvatske od petka, 25. lipnja za kada je zakazana premijerna projekcija u zagrebačkom Dokukinu KIC s početkom u 19 sati.

U sedmogodišnjoj Sashi društvo vidi samo pomalo neobičnog dječaka iako ona oduvijek zna da je zapravo djevojčica, ali rođena u tijelu dječaka. Zbog toga pati od nečega što se u suvremenom medicinskom rječniku definira kao stanje rodne disforije odnosno osjećaja zarobljenosti u vlastitom tijelu obilježenom često rigidnim društvenim kategorijama spola i roda.

U svakodnevnom životu, u školi, plesnim treninzima i dječjim zabavama, njezina okolina tretira je drugačije od ostale djece, no Sashina obitelj vodi neumornu bitku s društvenim nerazumijevanjem transrodnosti, boreći se da njihova djevojčica bude prihvaćena i da okolina razumije i poštuje njenu potrebu za drugačijim rodnim identitetom od očekivanog.

Kad narastem, bit ću djevojčica, omiljena je izjava malene Sashe čiji svakodnevni život kroz godinu dana prati kamera jednog od najznačajnijih suvremenih dokumentarista Sébastiena Lifshitza, bilježeći pritom dirljive trenutke sreće, ali i mnoge izazove s kojima se ona i njezina obitelj suočavaju. Francuski redatelj u svom nagrađivanom filmu Sashinoj društvenoj „iščašenosti“ prilazi s puno empatije i razumijevanja što je rezultiralo inspirativnim portretom djevojčice koja traži tako malo - da bude prihvaćena onakvom kakva zaista je.

Djevojčica kreće na turneju po nezavisnim kinima diljem Hrvatske od petka, 25. lipnja za kada je zakazana premijerna projekcija u zagrebačkom Dokukinu KIC s početkom u 19 sati.  Nakon projekcije, u 20:30 sati, slijedi razgovor o filmu u kojem sudjeluju sudjeluju Daniel Martinović (Ponosni Zagreb / Dugine obitelji), Erin Vlahović (TransAid) i mr. spec. kliničke psihologije Iva Žegura.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ukurtapash
ukurtapash
22:03 21.06.2021.

evo ih. stigli su i u nasu prciju. tko? teorija kritike, postmodernizam i neomarksizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije