Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"agent krtica" na zagrebdoxu

83-godišnji James Bond u sudaru s pametnim telefonom ukrast će vam srce

ZagrebDox
16.06.2021.
u 09:17

Na ZagrebDoxu u međunarodnoj konkurenciji 18. lipnja prikazuje se čileanski film "Agent Krtica".

Na aktualnom izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox u međunarodnoj konkurenciji našao se i neobičan špijunski dokumentarac “Agent Krtica”, film Čileanke Maite Alberdi. Nagrađivani je to dokumentarni film redateljice u usponu kojoj je prije nekoliko mjeseci za dlaku izbjegao Oscar. Premijeru je imao na Sundanceu, nominiran je bio i za španjolske Goya Awards, Independent Spirit Awards i Cinema Eye Honors, a National Board of Review nagradio ga je za najbolji strani film. Na ZagrebDoxu možete ga pogledati u petak 18. lipnja u kinu SC-a.

Žanrovski se poigravajući na granici dokumentarca i punokrvnog, na trenutke šašavog špijunskog trilera, “Agent Krtica” topla je i iznenađujuća avantura koja se događa u staračkom domu. Kada privatni detektiv, bivši Interpolov agent Rómulo Aitken u novine da oglas za posao u kojem traži mušku osobu između 80 i 90 godina vičnu modernoj tehnologiji, među desecima zainteresiranih koji bi rado zanimljivim poslom ispunili svoje dane pojavi se i stanoviti Sergio. Uglađen, inteligentan i ljubazan udovac, 83-godišnji Sergio pokaže se najboljim izborom za špijunski zadatak. Njegova misija je razotkriti navodno zlostavljanje jedne od štićenica doma, Sonie, za koju je zabrinuta njezina kći. Sergio, opremljen gadgetima kakvih se ne bi posramio ni James Bond, naočalama i kemijskom olovkom sa skrivenim kamerama, morat će se na nekoliko mjeseci preseliti u dom i Rómulu slati izvješća o svojim otkrićima. No najvećim izazovom pokaže se naučiti ga kako koristiti smartphone i obavljati videopozive, što je prikazano i u urnebesnoj sceni u kojoj će se prepoznati svi koji su ikada svoje starije članove obitelji podučavali čudima modernog svijeta.

Kako bi pratili njegov napredak, s njim je u dom trebala ići i filmska ekipa, pod krinkom da snimaju dokumentarac o Sergiju. Vitalni djedica prihvaća zadatak, oprašta se od obitelji i stiže u pitoreskni dom, u kojem je, praktički, blažen među ženama – naspram njih četrdeset, muškaraca je samo četvero. To se pokaže kao prepreka šarmeru koji se odmah sprijatelji sa ostalim stanovnicama doma, među kojima su i kleptomanka Marta koja pati od demencije pa doziva svoju majku, pjesnikinja Perdita i usamljena Berta koja se u njega zaljubljuje. Tople naravi, on brzo postaje svima omiljen, pa i okrunjen “kraljem” na domskom tulumu. I dok je Sergio na početku možda i previše posvećen svom zadatku, kako vrijeme odmiče, dopušta da ga preuzmu osjećaji i počinje zaboravljati zašto je zapravo tu...

Na koncu, u domu za umirovljenike otkrit će nešto sasvim neočekivano, baš kao i mi gledatelji. To je istodobno i zatvor i vrtić u kojem borave zaboravljeni ljudi, ostavljeni od obitelji i gurnuti u zapećak. No jednako tako, to je i živopisno, vibrantno mjesto, svijet živahnih, osebujnih ljudi koji i dalje jednako žude za ljubavlju, prihvaćanjem i dostojanstvom. “Agent Krtica” u samo sat i pol vremena natjerat će vas da se valjate od smijeha i neutješno plačete, a zatim ćete se uhvatiti s telefonom u ruci kako zovete svoje bake, djedove ili roditelje. Makar da ih pitate kako su.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije