Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakistan

Djelatnice vladinih tijela moraju nositi hidžab, bez pokrivala nema ni ulaska u vladine institucije

pakistan napad na školu
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.02.2022.
u 18:30

Zabranjeno je i zapošljavanje maloljetnika i muškaraca bez brade

Talibanska vjerska policija naredila je ministarstvima i drugim vladinim tijelima u Pakistanu da njihove djelatnice moraju nositi hidžab. One koje odbiju dobiti će otkaz, a ženama koje nemaju prekrivenu glavu ne smije se dopustiti pristup u vladine institucije.

Nalog je do sada dobilo osam vladinih tijela, priopćilo je ministarstvo za promicanje vrline i sprječavanje poroka. Uz to, vladini uredi moraju razdvojiti radna mjesta za žene i muškarce i muškarci moraju sudjelovati u grupnim molitvama kada su na radnom mjestu.

Zabranjeno je zapošljavanje maloljetnika i muškaraca bez brade. Ministarstvo je ranije naredilo taksistima da ne voze žene koje ne nose hidžab ili nisu u pratnji bliskog muškog rođaka. Talibanska vjerska policija prošli je mjesec postavila po gradu postere i velike plakate koji pozivaju žene da se pokriju. Žene koje prosvjeduju protiv restrikcija pritvorene su ili uznemiravane.

Podsjećamo, Talibani i njihovi saveznici optuženi su da su, nakon osvajanja Afganistana, ubili više od stotinu bivših članova vlade i snaga sigurnosti te Afganistanace koji su radili za strane postrojbe, objavljeno je krajem siječnja u izvješću Ujedinjenih naroda.

- Unatoč objavi opće amnestije za članove vlade, snaga sigurnosti i one koji su radili za strane vojnike, UN-ova misija u Afganistanu i dalje dobiva vjerodostojne informacije o ubojstvima, prisilnim nestancima i drugim kaznenim djelima izvršenima nad tim ljudima - navodi se u izvješću glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

Otkako su talibani zauzeli Kabul 15. kolovoza prošle godine, UN je dobio više od stotinu dojava o ubojstvima koje smatra vjerodostojnima, a više od dvije trećine tih ubojstava počinile "de facto vlasti i njima bliske osobe bez suđenja".

VIDEO Prolaznici kod zagrebačke Ilice i Domobranske riskiraju život zbog opadanja žbuke sa zgrade

Ključne riječi

Komentara 2

TR
treb
19:52 21.02.2022.

U Afganistanu, ne Pakistanu valjda?!

KS
Klara Snačić
09:15 22.02.2022.

Od kada su to Talibani u Pakistanu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije