Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djeci oboljeloj od tumora ugrađeni lakat, rame i ručni zglob po mjeri

3D implantati - 
Uklanjanje tumora i izrada 3D rekonstrukcije dijela tijela
29. listopada 2015. u 18:15 0 komentara 983 prikaza
Robert Kolundžić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Lani u kolovozu tada 16-godišnjeg Juru Deligegića novinari i ministar zdravlja te okupljeni liječnici promatrali su kako hoda do njih uz pomoć štaka. Svi su prenijeli veliku vijest iz hrvatskog zdravstva o izradi 3D implantata zdjelice koji je ugrađen Juri Deligegiću nakon što je obolio od raka.

Time mu je spašen život, a Jure je postao prvo dijete kojemu je napravljen ovakav zahvat. Personalizirana medicina, međutim, nastavljena je, a prof. dr. sc. Robert Kolundžić otad je osmislio, izradio i operirao i druge dijelove tijela po mjeri.

Ograničene mogućnosti

I spasio te učinio kvalitetnijim živote još troje djece jer je redom riječ o slučajevima teških tumorskih bolesti kostiju gornjih ekstremiteta upravo u djece. Posrijedi je izrada i ugradnja ramena djevojčici od sedam godina, lakta 15-godišnjem dječaku te ručnog zgloba njegovoj vršnjakinji. – Sve su to bili maligni procesi koji su zahtijevali kemoterapiju prije operacijskog zahvata. Potom je uslijedio operacijski zahvat uklanjanja tumora i rekonstrukcija 3D konstruiranim implantatima. U ovakvim slučajevima, kada je riječ o maloj djeci, ograničeni smo u mogućnostima rekonstrukcije i ova metoda 3D isprinta optimalna je u mlađoj populaciji – opisuje prof. Kolundžić, inače liječnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice te predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva.

Ekstremiteti svih operiranih pacijenata danas su u funkciji, a u prosjeku svaki od implantata, odnosno zahvata koštao je oko 120.000 kuna. Inače, ovakvi zahvati u inozemstvu su višestruko skuplji. Kako ističe prof. Kolundžić, sada smo u situaciji da su nam na ovakav način za rekonstrukciju dostupni svi zglobovi i kosti s pomoću 3D implantata. Budući da je u svim ovim slučajevima riječ o djeci oboljeloj od malignih bolesti, ovaj liječnik ističe kako je upravo personalizirana medicina tada najbolje rješenje. Alternativa je, naime, biološka rekonstrukcija. – Tada se značajno mora žrtvovati neki zdravi dio kosti i u slučaju komplikacija nema mogućnosti popravka. U ovim slučajevima, i da se dogode komplikacije, i dalje imamo još jednu stepenicu i mogućnost tada primijeniti biološku rekonstrukciju – objašnjava prof. Kolundžić.

Budućnost medicine

“Personalizirani implantati” inače su i formalan naziv implantata izrađenih po mjeri pacijenta na temelju konkretnih podataka i konstrukcijskih značajki svakog pojedinca, a njihove pojedinosti definira EU direktiva.

Ovi zahvati nedvojbeno su rezultat suradnje medicine, strojarstva i računalne tehnologije koji čine, kako opisuje i prof. Kolundžić, medicinske postupke lakšima i efikasnijima sve većem broju ljudi.  

>>Uz pomoć elektroda paralizirani pacijent ponovo je prohodao

>>U grudi ugradila implantate s kokainom pa ga pokušala švercati

Tijek izrade implantata po mjeri pacijenta

1. Priprema osnove za 3D modeliranje implantata

CT snimke digitalno se obrađuju kako bi se dobio 3D prikaz određenog dijela tijela za koji se izrađuje implantat     

2. Predoperativna simulacija 

Na temelju dijagnostičkih podataka dizajnira se implantat u 3D CAD softveru     

3. Izrada implantata, konkretnog dijela tijela 

3D printanjem izrađuje se, na temelju konkretnih podataka, implantat po mjeri pacijenta laserskim sintetiziranjem titanske prašine     

4. Dorada implantata 
i njegova ugradnja 

Potrebne modifikacije na isprintanom implantatu te njegova ugradnja         

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.