Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh ortopeda

Djeci oboljeloj od tumora ugrađeni lakat, rame i ručni zglob po mjeri

Robert Kolundžić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
29.10.2015.
u 18:15

3D implantati - 
Uklanjanje tumora i izrada 3D rekonstrukcije dijela tijela

Lani u kolovozu tada 16-godišnjeg Juru Deligegića novinari i ministar zdravlja te okupljeni liječnici promatrali su kako hoda do njih uz pomoć štaka. Svi su prenijeli veliku vijest iz hrvatskog zdravstva o izradi 3D implantata zdjelice koji je ugrađen Juri Deligegiću nakon što je obolio od raka.

Time mu je spašen život, a Jure je postao prvo dijete kojemu je napravljen ovakav zahvat. Personalizirana medicina, međutim, nastavljena je, a prof. dr. sc. Robert Kolundžić otad je osmislio, izradio i operirao i druge dijelove tijela po mjeri.

Ograničene mogućnosti

I spasio te učinio kvalitetnijim živote još troje djece jer je redom riječ o slučajevima teških tumorskih bolesti kostiju gornjih ekstremiteta upravo u djece. Posrijedi je izrada i ugradnja ramena djevojčici od sedam godina, lakta 15-godišnjem dječaku te ručnog zgloba njegovoj vršnjakinji. – Sve su to bili maligni procesi koji su zahtijevali kemoterapiju prije operacijskog zahvata. Potom je uslijedio operacijski zahvat uklanjanja tumora i rekonstrukcija 3D konstruiranim implantatima. U ovakvim slučajevima, kada je riječ o maloj djeci, ograničeni smo u mogućnostima rekonstrukcije i ova metoda 3D isprinta optimalna je u mlađoj populaciji – opisuje prof. Kolundžić, inače liječnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice te predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva.

Ekstremiteti svih operiranih pacijenata danas su u funkciji, a u prosjeku svaki od implantata, odnosno zahvata koštao je oko 120.000 kuna. Inače, ovakvi zahvati u inozemstvu su višestruko skuplji. Kako ističe prof. Kolundžić, sada smo u situaciji da su nam na ovakav način za rekonstrukciju dostupni svi zglobovi i kosti s pomoću 3D implantata. Budući da je u svim ovim slučajevima riječ o djeci oboljeloj od malignih bolesti, ovaj liječnik ističe kako je upravo personalizirana medicina tada najbolje rješenje. Alternativa je, naime, biološka rekonstrukcija. – Tada se značajno mora žrtvovati neki zdravi dio kosti i u slučaju komplikacija nema mogućnosti popravka. U ovim slučajevima, i da se dogode komplikacije, i dalje imamo još jednu stepenicu i mogućnost tada primijeniti biološku rekonstrukciju – objašnjava prof. Kolundžić.

Budućnost medicine

“Personalizirani implantati” inače su i formalan naziv implantata izrađenih po mjeri pacijenta na temelju konkretnih podataka i konstrukcijskih značajki svakog pojedinca, a njihove pojedinosti definira EU direktiva.

Ovi zahvati nedvojbeno su rezultat suradnje medicine, strojarstva i računalne tehnologije koji čine, kako opisuje i prof. Kolundžić, medicinske postupke lakšima i efikasnijima sve većem broju ljudi.  

>>Uz pomoć elektroda paralizirani pacijent ponovo je prohodao

>>U grudi ugradila implantate s kokainom pa ga pokušala švercati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije