Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dječaka bi prvo istukao, a onda ga nježno mazio

Nakon velikih skandala u SAD-u i Irskoj, Katolička crkva sada spašava svoj ugled i u Njemačkoj. Provincijal isusovačkog reda u Njemačkoj Stefan Dartmann rekao je da je šokiran razmjerom skandala. Dao je punu podršku istrazi.
20. veljače 2010. u 08:00 9 komentara 14 prikaza
svecenici
Foto: arhiva VL

Nakon velikih skandala u SAD-u i Irskoj, Katolička crkva sada spašava svoj ugled i u Njemačkoj. Provincijal isusovačkog reda u Njemačkoj Stefan Dartmann rekao je da je šokiran razmjerom skandala. Dao je punu podršku istrazi. Želi da se napokon otkrije prava istina.

– Počinjena zlodjela u kojima se miješaju seksualni i sadistički motivi za naš su red sramotni – rekao je Dartmann. Posebno je kritizirao činjenicu da se za mnoga počinjena djela očito znalo, ali se ništa nije poduzimalo. Prve evidencije o zlostavljanju datiraju još iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Većina seksualnih napada dogodila se ranih osamdesetih tako da je u međuvremenu nastupila zastara, što znači da za njih nitko neće kazneno odgovarati. Prava istraga tek je počela pa je zasad nemoguće reći kako će se sve to završiti.

Ravnatelj katoličke škole u Berlinu isusovac Klaus Merets boji se da je to tek vrh ledene sante. Njemački mediji optužuju tamošnje biskupe da su znali za seksualna zlostavljanja, ali da na njih nisu reagirali.

Smatraju da nisu željeli do kraja istražili one slučajeve za koje je formalno pokrenuta interna istraga. Neki već predviđaju da bi razmjeri skandala mogli biti jednaki onima u Irskoj i SAD-u.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • cile-1972:

    pocetak kraja katolicke crkve zbog ovih pedera i pedofila stid i sram me je sto sam katolik

  • btw:

    I koliko je jos neizvucenih prljavstina koje je RKC sakrila pod tepih... :(

  • Dreamworks:

    A kad krenu tužbe protiv rimokatoličkih perverznjaka kod nas bit će svega. Crkva u hrvata može biti zahvalna što većina hrvata živi u srednjem vijeku pa misle da je to normalno. Još 200 godina i nama će proraditi mozak pa ... prikaži još! možda onda počnemo i sami uviđati strahote koje crkva već sad radi i načine na koje terorizira i pljačka narod.