Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadrugarstvo

Djeca ih učila o medu pa im ponudila Čudomiks

pcelari
Foto: ALEN BRODAR/VLM
1/3
15.12.2010.
u 10:12

Deset studenata posjetilo je učeničke zadruge u Gornjoj Stubici, Krapinskim Toplicama i Škarićevu, gdje su im djeca pokazala što znači pravi timski rad

Deset studenata Učiteljske akademije iz Zagreba, koji su izabrali kolegij učeničko zadrugarstvo, u sklopu terenske nastave posjetili su učeničke zadruge u Osnovnoj školi Matije Gupca iz Gornje Stubice i školi pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju iz Krapinskih Toplica, a kao šećer na kraju Učeničku zadrugu Maslačak iz Škarićeva, koju čine učenici tamošnje područne škole.

Dočekali ih radno

Nakon Stubice i Krapinskih Toplica, ni sami nisu očekivali da će ih mali Škarićanci dočekati radno. Pripremili su im prezentaciju posla jednog pčelara, pripremljenu do najsitnijih detalja, od hvatanja pčela do pravljenja meda, pa na kraju i proizvoda od pčelinjeg voska. Pokazali su i kako se rade pletare i okviri za košnice, a pripremili su im i svoj specijalitet – Čudomiks.

– Mora se samljeti cvjetni prah, koji se potom doda u med. Tome dodamo i matičnu mliječ i kapi propolisa, a njegova čudotvorna svojstva pomažu u očuvanju i podizanju imuniteta – pričala je učenica Karmen dok je radila Čudomiks koji su studenti sa zadovoljstvom kušali u više navrata.

Fascinirajuće

– To kako ova djeca timski rade doista je fascinantno. Čini se da su doslovno preslikali košnicu jer rade kao pčelice – rekao je Dario Horvat, student druge godine. S njime se složila i njegova kolegica Magda Sinković, studentica pete godine.

– Prvi sam put vidjela takvo što, a najviše mi se svidjelo kako izrađuju svijeće od voska – rekla je Magda i pohvalila gostoprimstvo Škarićanaca, a posebno domaćina Matu Došena i njegovu suprugu Darinku, koja vodi zadrugu.

– Ovo iskustvo će pridonijeti stjecanju kompetencija budućim učiteljima koji će jednoga dana i sami možda voditi učeničku zadrugu – zaključio je profesor zadrugarstva Antun Petak.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar stravaxx
stravaxx
10:35 15.12.2010.

konačno je pronađen pravi model školovanja. ipak su u hrvatskoj najpozvanija djeca do 7 godina da obrazuju bivše naraštaje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije