Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravaši su već dulje vrijeme u središtu zanimljivih zbivanja na političkoj sceni

Đapić htio trojni savez HDZ-HSLS-HSP

hrv-ante-txt.jpg
import
27.01.2006.
u 19:00

U liberalnim krugovima ovih dana govore da je Anto Đapić nedavno predložio Đurđi Adlešić zajednički nastup prema HDZ-u. Ideja je bila da nakon ujedinjenja liberala HSP i HSLS potpišu ugovor da će nakon sljedećih parlamentarnih izbora ponuditi trojnu koaliciju HDZ-u. Dogovor nije postignut jer su se na kraju složili da je prerano za vezivanje, a palo je i iskreno priznanje da potpis na takvom ugovoru ne bi jamčio da neće biti vjerolomstva. Đapić je htio spriječiti približavanje liberala HNS-u jer bi takva kombinacija na centru, pojačana HSS-om, ugrozila poziciju HSP-a kao treće stranke. Osim toga, htio je poručiti Sanaderu da se ne igra s HSP-om jer bi ga rat s pravašima mogao stajati buduće vlasti.

Klizanje udesno
HSP je, naime, u posljednje vrijeme između čekića i nakovnja. Od zvijezde lokalnih izbora postao je najveći negativac poslijeizbornih afera s vijećničkim mandatima. Apsurd je, kažu ogorčeno pravaši, što HSP u svim slučajevima brani vlastitu vjerodostojnost i ne dopušta svojim odmetnutim vijećnicima da sruše koalicije koje je stranka ugovorila. Kako god bilo, po HSP-u udaraju svi. SDP govori da su pravaši otklizali drastično udesno, da se nisu demokratizirali i da partnerstvo s njima u budućnosti ne dolazi u obzir. Velikogorički eksperiment u SDP-u su stavili ad acta i još jedino čekaju rasplet koji će pokazati hoće li se kriza, izazvana pokušajem bivšeg pravaša Ivana Brdeka da dovede na vlast HDZ, riješiti izborima ili preslaganjem snaga.
No, više od SDP-ovih kritika pravaše pogađa kampanja koju HDZ vodi protiv njih. Đapić tvrdi da je riječ o nekorektnom jurišu koji je dostigao vrhunac prijedlogom Državnog inspektorata za podizanje kaznene prijave protiv zastupnika HSP-a Pere Kovačevića zbog pogodovanja ilegalnim kamenolomima. U HSP-u smatraju da iza toga stoji HDZ te da za potrebe obračuna s konkurencijom zloupotrebljava državnu infrastrukturu. Drugi primjer za to vide u kampanji koju osječko-slavonski HDZ vodi protiv Đapića kao gradonačelnika Osijeka. Tri državna tajnika, Dragan Kovačević, Tomislav Ivić i Ivica Buconjić, dolaze u Osijek državnim automobilima i vode medijske akcije protiv šefa HSP-a, kažu u HSP-u. HDZ je, osim toga, platio tisuće plakata i ljude-sendviče koji Osijekom pronose poruku da je Đapić zaboravio malog čovjeka. Ispod ležernosti koju nastoji ostaviti šef HSP-a, probija i Đapićeva gorčina prema Sanaderu.

Prirodni partneri
No, Sanaderu s druge strane nije lako jer nije ni sanjao da će HSP biti glavni konkurent HDZ-u u mnogim mjestima gdje mu je stranka suvereno vladala još od Tuđmanova doba. HSP je, podsjetimo, HDZ-u oteo Imotski, a u Zagrebu se, primjerice, prvi put dogodilo da na nekim izbornim mjestima HDZ nije dobio nijedan glas. Istodobno su glasove dobili HSP-ovi kandidati koji dotad nisu ni postojali. HSP je porazio HDZ u nekim tradicionalnim lokalnim uporištima te stranke, poput zagrebačkog Podsuseda. Logično je da HDZ ne želi dopustiti rast HSP-a na svoj račun i predati mu svoja područja bez ispaljenog metka, ali, s druge strane, u toj stranci ima mišljenja da bi trebalo pojačati terenski rad, pogotovu u Zagrebu koji je HDZ-ova slaba točka.
Dok je HSS trenutačno u fazi oporavka i najavljuje jačanje većim angažmanom u Saboru, HNS intenzivno priprema personaliziranu kampanju "Čačića za premijera". U toj stranci žele neutralizirati nagađanja da će se približiti HDZ-u i kažu da je njihov prirodni partner SDP. No, s njime će igrati drukčije nego u prošloj koaliciji jer su svjesni, kažu, sklonosti SDP-a da usisa i prožvače partnere. Za ilustraciju navode primjer Rijeke gdje je HNS u koaliciji sa SDP-om gotovo nestao s lokalne političke scene.


Sanaderov filtar za članstvo

Ivi Sanaderu sigurno je bilo drago kad su ga suradnici obavijestili da su HDZ-ove pristupnice u posljednje vrijeme tražena roba. Zanimanje za učlanjenje u stranku toliko je da su počeli filtrirati kandidate, kaže nam jedan član Predsjedništva HDZ-a. Provjerava se, na primjer, je li potencijalni član kazneno gonjen i je li mu HDZ prva stranka. Onima koji su skloni pretrčavanju iz stranke u stranku ili sukobljavanju sa zakonom, vrata HDZ-a su zatvorena.


Račan obuzet SDP-om i HDZ-om

Šef SDP-a Ivica Račan u idućem razdoblju morat će jednako predano igrati na dva polja: sređivati unutarstranačke probleme i vraćati udarce HDZ-u. U SDP-u je godinama vladao mir, no potkraj prošle godine i u toj su se stranci uzburkale vode, a s različitih su se strana pojavili prigovori na račun politike stranke. Račan će morati pokazati da se SDP nije odrekao socijaldemokracije i da nije tihi partner Sanaderu.


Đapić na čelu Sabora

Kad bi HSP do sljedećih parlamentarnih izbora narastao na petnaestak posto, što bi mu donijelo, računaju pravaši, otprilike 20 zastupničkih mjesta, dionice Ante Đapića na tržištu perspektivnih dužnosničkih kadrova znatno bi porasle. U takvoj konstelaciji snaga u Saboru HSP bi mogao postati strateški partner HDZ-u u vlasti, a šef HSP-a ostvariti ideju da postane sljedeći predsjednik Hrvatskog sabora.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije