Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škola bez nasilja

Đake naučili da pomažu jedni drugima, ne tuku se i ne rugaju

škola
09.11.2010.
u 15:48

Edukaciju u sklopu projekta prvo su prošli učitelji, potom su organizirane radionice za roditelje, a s vremenom su u projekt uključeni policija i Centar za socijalnu skrb te razne udruge.

“Nemojte udarati i gurati druge učenike, nemoj vrijeđati i ponižavati druge, ne ogovaraj ih i ne ometaj u radu, nemoj pljuvati na druge učenike i ne psuj” – pravila su postavljena pred učenike Osnovne škole fra Kaje Adžića iz Pleternice u programu Unicefa “Za sigurno i poticajno okruženje u školama”. Učenike se potiče da pomažu jedni drugima, prihvaćaju druge u igri, da budu iskreni te uvažavaju međusobne različitosti.

– Željeli smo pitanju nasilja među učenicima pristupiti na sistematičniji način pa smo se odlučili uključiti u Unicefov projekt. Provodimo ga od 2008. godine kada je u našoj školi 9 posto učenika trpjelo nekakav oblik nasilja, a 11 posto ih se nasilno ponašalo. Srećom, fizičkog nasilja kao što su guranje ili udaranje, bilo je malo, oko četiri posto, a uglavnom je bila riječ o verbalnom nasilju, dakle ismijavanju i ruganju – rekla je psihologinja Marija Hruška.

Pleternička škola s 12 područnih škola i ukupno oko 1100 učenika jedna je od pet najvećih u Hrvatskoj. Edukaciju u sklopu projekta prvo su prošli učitelji, potom su organizirane radionice za roditelje, a s vremenom su u projekt uključeni policija i Centar za socijalnu skrb te razne udruge.

– U našoj školi zaživjela restitucija, a to znači pružanje mogućnosti učeniku da svojim postupkom, bilo da nadoknadi počinjenu štetu ili na neki način, pokaže kako je svjestan da je pogriješio. S učenicima se razgovara obvezno u prisustvu roditelja i vrlo rijetko ne dolazimo do rezultata pa je ukora ili drugih kazni u školi jako malo – kaže v.d. ravnateljice Anka Dorbić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije