Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virtualna obuka

Đaci na simulatoru vježbaju mirnu ruku

zavarivac
02.02.2011.
u 16:37

Virtualni zavarivač vrijedan 20.000 eura škola je sama kupila. Troškovi izobrazbe njime čak su dvostruko manji, a straha od mogućih ozljeda više nema

Brodska Industrijsko-obrtnička škola prva je u Hrvatskoj pokrenula proces osposobljavanja učenika uz pomoć novog uređaja za simulaciju Virtual Welding. Simulator je vrijedan 20.000 eura i jedini je te vrste u jugoistočnoj Europi, a jedina hrvatska srednja škola koja učenike obrazuje za zanimanje zavarivača kupila ga je sama svojim novcem. Njegova primjena omogućuje obuku uz uštedu materijala i bez izloženosti štetnim utjecajima zračenja i plinova. 

– Uređaj je koristan jer pomaže učenicima da svladaju tehniku zavarivanja bez bljeskova i uvježbavaju pokrete ruku u neškodljivim uvjetima. Početak svake zavarivačke obuke povezan je s određenim problemima jer se polaznici ne znaju dobro zaštititi pa se znaju dogoditi zapaljenje rožnice i druge ozljede. Ovdje toga nema. Osim toga, troškovi same izobrazbe dvostruko su manji – kaže mentor Željko Habek. 

U školi kažu da će se konkretni rezultati novog načina osposobljavanja moći vidjeti tek kada prva generacija njihovih polaznika napusti školske klupe, ali iskustva iz Njemačke i Austrije govore da će biti 50 posto bolji od prethodnika. 

– Virtualno zavarivanje nije zamjena za stvarno, nego priprema učenika za uvjete koji ih očekuju u praksi. Takav način obuke odavno se primjenjuje kod, primjerice, vozača u autoškolama ili pilota u avionima – dodaje Željko Krijan, stručni voditelj praktične nastave. 

Učenici kažu da im je virtualno zavarivanje smirilo ruku i usmjerilo motoriku pokreta. 

– Stvarno zavarivanje veoma je opasno i dovoljna je samo mala nepažnja da dođe do ozbiljnih ozljeda. Virtualni postupak pomogao nam je da naučimo kako se zaštititi te istodobno postići bolje rezultate – kažu učenici drugog razreda Niko Dujmić i Krunoslav Bukvić.    

Ključne riječi

Komentara 1

ZH
zhgfrfz
20:02 04.02.2011.

ha pa to ti je isto kao da virtualno jebeš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije