Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đaci iz pet sela zbog poplavljene ceste tri tjedna ostali kod kuće

Nakon svake kiše moramo 20 kilometara voziti poljskim putevima. Da nekome pozli, umro bi do dolaska Hitne pomoći, očajan je stanovnik Kneževca.
14. lipnja 2010. u 17:33 1 komentara 12 prikaza
poplava

Starijeg sina koji ide u srednju školu svaki sam dan vozio obilaznim putem do Čaglina da može dalje u Požegu, ali ovu dvojicu što idu u osnovnu školu nisam htio iz principa. Čim pade malo jača kiša, odgovornost da voze djecu u školu pada na roditelje – ljutito nam je kazao Blaško Kehelić iz Kneževca čija djeca, otkad se zbog obilnih kiša na cesti razlila voda na mjestu gdje se gradi akumulacija Londža, nisu išla u školu.

Autobus ne može preko vode

Na nastavu, jer školski autobus nije mogao do njih, nisu dolazila ni djeca iz Vlatkovca, Zdenkovca, Mokreša i Jezera. Tek je nekolicina roditelja automobilima ili traktorima djecu u školu vozila dvadesetak kilometara po poljskim putevima.

- Prvi sam dan u školi nakon dva tjedna jer me tata nije mogao svaki dan voziti u školu deset kilometara okolnim putem. Danas je autobus prvi put uspio proći preko vode jer se smanjila razina pa sam došla – kazala je Anamarija Budoš iz Zdenkovca.

- Znali smo da će voda nakon onih kiša. kao i obično, poplaviti cestu pa sam ostao kod sestre i od nje sam išao u školu. Danas ću se autobusom vratiti kući – kazao je Tomislav Budimski iz Jezera.

Novu cestu grade od 1971.

Cesta od Čaglina do Jezera je neasfaltirana i stanovnici sela uz nju godinama traže da se cesta modernizira, no problemi za njih tek su nastali kada se prije nekoliko godina počela graditi akumulacija Londža. Skupi radovi izvode se etapno i prema projektu staru cestu bi trebalo premjestiti, no dok se to ne učini nakon obilnijih kiša ona redovito bude poplavljena.

- Proteklih dana u selo nije dolazio mljekar pa smo ga sami vozili 20 kilometara poljskim putevima – rekao je Hrvoje Vukušić iz Jezera.

- Ovdje je uglavnom stari svijet i da je nekome zatrebala hitna pomoć, umrli bi dok ona dođe – kazala je Ružica Čiko iz Kneževca.

Premještanje stare ceste uz buduću akumulaciju trebalo bi početi ove godine, no mnogi su sumnjičavi.

- Trebali su najprije premjestiti cestu pa onda graditi akumulaciju pa ne bi plivali i brinuli se sami kako će djeca u školu. O toj cesti govore od 1971. godine i tek kad je vidim gotovu, vjerovat ću da je tu – zaključio je B. Kehelić.

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo