Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao iz filmova

Dizao novac pa u Beču vikendom na ruletu gubio i po 20.000 eura

Stanko Brašnić
Foto: VL
27.09.2015.
u 14:50

Stanka Brašnića tereti se da je klijente banke u kojoj je radio oštetio za oko milijun kuna

Gotovo milijun kuna ukrao je s računa troje klijenata banke u kojoj je radio kao osobni bankar, a sve zbog kockarskih dugova iz kojih se nije uspijevao izvući. Naprotiv, sve je dublje tonuo. Dvije godine čistio je račune, lažirajući potpise, a novac trošio u kockarnicama. Varaždinac Stanko Brašnić (51) u istražnom je zatvoru, a na Županijskom sudu upravo mu traje suđenje zbog pronevjere 928.097 kuna.

Prema optužnici i iskazu koji je dao, mogao bi se napisati filmski scenarij. U banci se zaposlio 1997., po povratku s privremenog rada u Švicarskoj, gdje je, u kasinu, zaradio velik novac. Dovoljan da u Hrvatskoj kupi apartman na moru, dva stana i dva automobila. Obitelj je, kazao je Brašnić, ekonomski tehničar po struci, živjela jako dobro. U banci se pokazao kao odličan radnik, pa je 2010. i unaprijeđen. Dodijeljeni su mu poslovi s ekskluzivnom klijentelom. Apetiti su porasli. Posebno u ruletu. U Beču je za vikend znao potrošiti i po 20.000 eura.

– Dok sam se kockao, osjećao sam strast, adrenalin i moć – rekao je na početku suđenja.

Prema optužnici, u cijelosti je "počistio" račun prvog klijenta na kojem je bilo više od 70.000 eura. Zatvorio bi oročeni devizni depozit i veći dio novca uplatio na novi ugovor o oročenom štednom ulogu, potpisujući vlasnika nečitkim rukopisom. Ostatak bi podigao u gotovini i strpao u džep. I tako osam puta! Sve dok s računa nije uzeo i zadnji euro. Pritajio se na pet mjeseci i potom prešao na račun drugog klijenta, s kojeg je podigao više od 30.500 eura, a s računa trećeg još 20.000 eura u gotovini. Sve to trajalo je od lipnja 2010. do svibnja 2012. Kad je kriminal napokon otkriven, banka je podnijela prijavu, a klijente obeštetila, isplativši im, s kamatama, više od milijun kuna. Banka traži da vrati novac, no on tvrdi da više nema nikakvu imovinu. Brašnić ne opovrgava da je i novac klijenata koristio za igre na sreću jer je to bio jedini način da vrati kredite podignute zbog nagomilanih dugova, a i supruga mu je u međuvremenu ostala bez posla.

Na prvom suđenju 2014. kada je optužen za pronevjeru 50.500 eura nije se pojavljivao. Preko odvjetnice, koja ga je opravdavala radom u Lihtenštajnu, gdje se na crno zaposlio u građevini kako bi vratio dio dugova, poručivao je da novac planira vratiti čim dobije novac od prodaje roditeljske kuće u rodnom Orašju. Kako se nije pojavljivao na ročištima, pa ni kad je podignuta druga optužnica za nove prijevare, za njim je raspisana Interpolova tjeralica. Tijekom ljeta je uhićen, a dva kaznena postupka spojena su u jedan. Napomenuo je da sad vidi da je bio ovisan o kocki, no nikad nije posegnuo za liječničkom pomoći.

>> Bankar krađu 930.000 kuna opravdava ovisnošću o kocki

Komentara 12

IV
Ivanveliki
18:03 27.09.2015.

i opet ne pisete o kojoj se banci radi. Zanimljiva unutrašnja kontrola te nepoznate banke, djelatnik krade s računa 2 godine, prođu 2 godišnja obračuna, a oni ni ne primjete.

GU
General_U
17:06 27.09.2015.

ja sem varaždinec domovine sin hik.

Avatar Marko314
Marko314
00:00 28.09.2015.

U samicu. Za primjer ostalima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije