Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA DIJAGNOZA

Divlji zec ulovljen kod Čakovca zaražen opasnom tularemijom

10.02.2009.
u 15:58

ČAKOVEC - Analizom mesa i službeno je potvrđeno da je zec kojeg je ulovio pas u blizini Čakovca bio zaražen tularemijom, koja se u narodu još naziva i zečja kuga ili zečja groznica. Riječ je o bolesti životinja od koje obolijevaju zečevi i divlji glodavci, a može se prenijeti i na čovjeka. Bolest počinje najčešće od drugog do četvrtog dana nakon kontakta, sa simptomima sličnima gripi - glavoboljom, zimicom, mučninom, povraćanjem i vrućicom od 39,5 do 40 stupnjeva. Bolest je izlječiva.

U kontaktu sa zečevima i glodavcima, posebno na endemskim područjima, preporučuje se nošenje gumenih rukavica i maske, a meso divljih ptica i divljači treba prije jela dobro skuhati. Podsjetimo, lovački pas ulovio je u siječnju u okolici Čakovca zeca kojega je lovac darovao prijatelju. Nakon što je pojeo polovicu mesa, razbolio se i javio se liječniku sa simptomima gripe. Kako doznajemo, dobro se oporavlja. Potvrda tularemije dovest će do posebnih mjera zaštite, s kojima će u srijedu biti upoznati i međimurski lovci.

Viši veterinarski inspektor Ljubomir Kolarek još je u siječnju pozvao lovce da pripaze na neuobičajeno ponašanje zečeva, posebno ako su malaksali i imaju oštećeno krzno. (I.Be.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije