Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divljač napravila štetu od 10 milijuna kuna: Ratari traže odstrel, država i lovci protiv

Baranjski ratari upozorili su na sastanku u Topolju kako je stanje postalo neizdrživo, te traže od države i lovačkih društava odštetu, ali nude i rješenje.
17. rujna 2019. u 08:20 1 komentara 1080 prikaza
Jelen
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Baranjski poljoprivrednici tvrde kako im je jelenjska divljač napravila štetu u iznosu od  milijuna kuna. Oko 3000 jelena kreće se uz mađarsku granicu, što potvrđuju i mnogo brojne snimke poljoprivrednika kojima nisu pomogle ni propisane mjere zaštite

Divlja svinja Pojačane mjere opreza 100 kuna svakome tko dojavi lokaciju uginule divlje svinje, evo što će biti s kolinjem

- Očekivali smo između 12 i 17 tona suhog zrna, godina je za kukuruz bila fenomenalna. Onda su došli jeleni i pojeli sve ta, rekao je ratar Vinko za Dnevnik.hr.

Baranjski ratari upozorili su na sastanku u Topolju kako je stanje postalo neizdrživo, te traže od države i lovačkih društava odštetu, ali nude i rješenje. 

- Pod hitno dozvoliti odstrel na razumnu razinu. Drugo, lovačkim društvima naputak: 'Gospodo, ako si dobio koncesiju, onda ogradi svoje lovište!', poručuje Petar Pranjić iz Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Lovci: Odstrel nije rješenje

Drugačije su stava lovci koji pak tvrde kako je divljač bez hrane i zaštite ostalo upravo zbog sve većeg broja poljoprivrednih hektara. 

Tržnica Špansko uskoro bi trebala dobiti krov koji ce natkriti štandove LJUBICA GATARIĆ Skupa hrana – tužna priča o našoj poljoprivredi

- Nemaju staništa koja su njihovi stogodišnji putovi tu vodili. Sve trstike su uništene, obradiva zemljišta, posijano sve i divljač nema sad, ona je u prirodi izgubljena, govori Ante Milardović, dopredsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije.

Država smatra kako odstrel nije rješenje, pa će Ministarstvo poljoprivrede pripremiti ratarima odštetu kroz jedinstvenu policu osiguranja. 

- Vjerujemo da ćemo do kraja godine raspisati novi natječaj kojim ćemo pokriti tu financijsku štetu, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.

Rješenje problema tražit će se u optimalnom omjeru broja divljači i obradivih hektara, o čemu bi se uskoro trebalo razgovarati na posebnom sastanku, piše Dnevnik.hr.

Pogledajte video Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

 

 

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati