Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEIZDRŽIVO STANJE

Divljač napravila štetu od 10 milijuna kuna: Ratari traže odstrel, država i lovci protiv

Jelen
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
17.09.2019.
u 08:20

Baranjski ratari upozorili su na sastanku u Topolju kako je stanje postalo neizdrživo, te traže od države i lovačkih društava odštetu, ali nude i rješenje.

Baranjski poljoprivrednici tvrde kako im je jelenjska divljač napravila štetu u iznosu od  milijuna kuna. Oko 3000 jelena kreće se uz mađarsku granicu, što potvrđuju i mnogo brojne snimke poljoprivrednika kojima nisu pomogle ni propisane mjere zaštite

- Očekivali smo između 12 i 17 tona suhog zrna, godina je za kukuruz bila fenomenalna. Onda su došli jeleni i pojeli sve ta, rekao je ratar Vinko za Dnevnik.hr.

Baranjski ratari upozorili su na sastanku u Topolju kako je stanje postalo neizdrživo, te traže od države i lovačkih društava odštetu, ali nude i rješenje. 

- Pod hitno dozvoliti odstrel na razumnu razinu. Drugo, lovačkim društvima naputak: 'Gospodo, ako si dobio koncesiju, onda ogradi svoje lovište!', poručuje Petar Pranjić iz Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Lovci: Odstrel nije rješenje

Drugačije su stava lovci koji pak tvrde kako je divljač bez hrane i zaštite ostalo upravo zbog sve većeg broja poljoprivrednih hektara. 

- Nemaju staništa koja su njihovi stogodišnji putovi tu vodili. Sve trstike su uništene, obradiva zemljišta, posijano sve i divljač nema sad, ona je u prirodi izgubljena, govori Ante Milardović, dopredsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije.

Država smatra kako odstrel nije rješenje, pa će Ministarstvo poljoprivrede pripremiti ratarima odštetu kroz jedinstvenu policu osiguranja. 

- Vjerujemo da ćemo do kraja godine raspisati novi natječaj kojim ćemo pokriti tu financijsku štetu, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.

Rješenje problema tražit će se u optimalnom omjeru broja divljači i obradivih hektara, o čemu bi se uskoro trebalo razgovarati na posebnom sastanku, piše Dnevnik.hr.

Pogledajte video Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

 

 

Komentara 1

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
09:06 17.09.2019.

Čovjek je tu jedini koji radi štetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije