Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PADALA 20 METARA

Divlja koza napala planinarke u Španjolskoj, jednu bacila s litice

THEMENBILD, Grossglockner Hochalpenstrasse
Foto: EXPA/ Stefanie Oberhauser
06.06.2023.
u 12:09

Stručnjaci kažu da je trenutačno sezona parenja planinskih koza u španjolskoj regiji, što znači da su iberijski kozorozi posebno agresivni u to vrijeme

Divlja planinska koza gurnula je nizozemsku turistkinju s litice u Španjolskoj prije nego je napala njezine dvije prijateljice - onesvijestivši jednu - na pješačkoj turi. Agresivni kozorog, nekima možda poznatiji kao ibeks, nasrnuo je na 64-godišnju ženu i gurnuo je s ruba strme litice. Padala je 20 metara prije nego je sletjela na izbočinu.

Nizozemka je slomila oba zapešća u incidentu koji je mogao biti fatalan u brdima Alpujarra u Granadi, u južnoj Španjolskoj, prenosi Daily Mail. Putovala je s dvije belgijske planinarke, koje su postale sljedeće mete planinske koze. Jedna od njih je u napadu pala u nesvijest.

Lokalni pastir pronašao je ozlijeđene Belgijanke, a spasilački helikopter je poletio da ih odveze u lokalnu bolnicu, no spasioci nisu uspjeli pronaći Nizozemku te su prekinuli svoju operaciju potrage u 21 sat 28. svibnja zbog lošeg vremena. Hitne službe kasnije su nastavile s akcijom spašavanja i uspjele locirati ženu, ali zbog lošeg vremena bilo je previše teško pomaknuti ju s litice pa su je spasioci preko noći morali skloniti u napuštenu seosku kuću.

Sljedećeg jutra, nizozemska turistkinja je odvedena u bolnicu gdje joj je pružena pomoć zbog hipotermije i dva slomljena zgloba.

Stručnjaci kažu da je trenutačno sezona parenja planinskih koza u španjolskoj regiji, što znači da su iberijski kozorozi posebno agresivni u to vrijeme. Najviše poroda španjolske planinske koze imaju sredinom svibnja, što znači da su mladi sada u stadu, odrasle životinje mnogo više zaštitnički nastrojene. Tu je obično dominantan muški jarac koji brani svoje stado od bilo kakvih vanjskih prijetnji - a stručnjaci vjeruju da bi se kozorog mogao osjećati stjeranim u kut i ugroženim pred tri planinara.

Španjolska planinska koza sve češće dolazi u kontakt s ljudima zbog porasta turizma na tom području.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije