Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TIJEKU SU EDUKACIJE

Divjak o planovima za iduću školsku godinu: 'Uskoro ide akcijski plan za online nastavu'

Zagreb: Divjak predstavila planove za iduću školsku godinu i detalje o reformi
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/6
03.06.2020.
u 11:01

Divjak je rekla i da su održane brojne i detaljne edukacije učitelja i profesora, kazavši da je u tom procesu sudjelovalo više od 45.000 sudionika te da je riječ o distribuiranom i kombiniranom sustavu.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je konferencija na temu priprema za sljedeću školsku godinu i osvrt na kurikularnu reformu. 

Naime, na konferenciji je predstavljen hodogram aktivnosti u vezi s reformskim razredima – novi udžbenici, novi tableti za učenike, računala za nastavnike. Na konferenciji je sudjelovala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Idući tjedan bit će akcijski plan za online nastavu i za sljedeću školsku godinu, a nakon toga ide i javna rasprava o toj temi, rekla je ministrica Divjak na konferenciji za novinare, dodavši da su u tijeku edukacije kojima se učitelje usavršava za održavanje online nastave u sljedećoj godini, piše N1.

U rekapitulaciji protekle školske godine i početku kurikularne reforme, ministrica je rekla da se školski kurikulum nije mijenjao 25 godina, sve do ove školske godine. 

Divjak je rekla i da su održane brojne i detaljne edukacije učitelja i profesora, kazavši da je u tom procesu sudjelovalo više od 45.000 sudionika te da je riječ o distribuiranom i kombiniranom sustavu.

– Tu je ovaj element digitalne transformacije pridonio tome da se uspješno nosimo s nastavom na daljinu. Što se tiče plana uvođenja, važno je znati da se bliži kraj školske godine u kojoj smo uveli nove kurikulume. Oni su ove godine u funkciji u prvim, petim i djelomično sedmim razredima, kao i u prvim razredima srednje škole – rekla je ministrica. 

Divjak je govorila i o Školi na Trećem, istaknuvši da je to bio najveći pothvat koji su imali u Hrvatskoj, na kojem je radilo pedesetak učitelja i nastavnika.

– Oni završavaju ovaj tjedan, jer se obvezno gradivo iscrpljuje i nema potrebe da se i dalje održava Škola na Trećem. Svi učenici trebaju biti u školama, nema razloga da učenici budu kod kuće i mislim da su u međuvremenu i roditelji razriješili dilemu koju su imali, a svi učenici trebaju biti u školama – rekla je ministrica.

VIDEO: Ministrica Divjak u studiju Večernjeg lista

Komentara 2

WA
walker
17:46 03.06.2020.

Kraj mandata ministrice Divjak mnogi prosvjetni djelatnici, roditelji, a i učenici dočekat će s velikim olakšanjem. Žalosno je da je sve ovo što se u prosvjeti događalo, osobito zadnjih mjeseci, bilo pod pokroviteljstvom stranke koja već godinama pleše na rubu političke egzistencije, a koja je u vladu ušla zahvaljujući premijerovim akrobacijama i izdajom političke volje svojih birača. Biti vrhunski stručnjak u nekom području ne znači nužno imati kompetencije za vođenje ministarstva. Ruku na srce, okolnosti su bile daleko od uobičajenih, ali ministrica u odlasku definitivno je kumovala kaosu koji je nastao u cijelom obrazovnom sustavu. Jedini, istina veliki plus joj je inzistiranje na provjerama kvalifikacija prosvjetnih djelatnika i na tome joj treba čestitati. Kraj mandata vjerojatno će i sama ministrica dočekati s olakšanjem. Za dovesti u red resor obrazovanja i kaos koji je zavladao trebat će nam netko u rangu nekadašnje ministrice Vokić, uz konsenzus svih relevantnih prosvjetnih struktura, za razliku od autokracije ministrice instalirane od političke stranke čiji je broj osvojenih glasova na izborima na razini statističke pogreške.

DU
Deleted user
11:51 03.06.2020.

Kakav akcijski plan? Živiš u oblacima mala!🤪

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije