Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Disneyland na zagorskim bregima!

Razvojna ideja parka jest iskoristiti privlačnu moć i svjetsku slavu krapinskog pračovjeka te iskoristiti prirodne potencijale za zabavne i edukativne sadržaje, kaže poduzetnik Božidar Gorup koji se upustio u projekt
11. srpnja 2012. u 09:21 5 komentara 448 prikaza
Krapinaland
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Osim svjetski poznatog Muzeja krapinskih neandertalaca Zagorje će u skoroj budućnosti dobiti i novi zabavni park Krapinaland, tematski vezan uz krapinskog pračovjeka.

 Razvitak Zagorja

 Božidar Gorup, uspješni zagorski poduzetnik, sa svojim timom već nekoliko godina radi na projektu koji će doprinijeti turističkom i gospodarskom razvitku cijelog Zagorja. Za projekt Krapinaland osnovana je tvrtka Karapeta. Zadnje tri godine zbog gospodarske krize s realizacijom tog ambicioznog plana se malo kasni, no od njega se nije odustalo. Predviđeno zemljište za nove tematske zabavne sadržaje prostire se na 70 hektara, a zagorski vizionari na budućem izgledu parka surađuju s vrhunskim stručnjacima iz projektne kuće Maxmakers iz Švicarske, koji su inače angažirani na svjetskim megaprojektima. Kroz šume gdje će se prostirati zagorski Disneyland protječu dva vodotoka – Velika Ravninščica i Mala Ravninščica. – Osnovna razvojna ideja parka jest iskoristiti privlačnu moć i svjetsku slavu krapinskog pračovjeka te iskoristiti prirodne potencijale za pružanje zabavnih, edukativnih i rekreacijskih sadržaja. Sadržaji i ponuda u parku bit će namijenjeni svim generacijama, obiteljskom, grupnom i individualnom posjećivanju – ističe Gorup.

 Sadržaji parka

 Park je zamišljen kao niz atraktivnih tematskih cjelina koje nude zabavne, sportske i edukativne sadržaje. Tako će se posjetitelji u parku moći upoznati sa specifičnostima zagorskog kraja kroz obnovljene zagorske kuće, prezentacije starih obrta i općenito načina života ljudi u prošlosti, ali i sadašnjosti. Kroz brojne replike špilja i životinja park će pokazati i život krapinskog pračovjeka. – Ogromni marketinški potencijal realizirat će se sa zainteresiranim partnerima. Mi smo pri završetku prvog dijela. Općina Jesenje izmijenila je Urbanistički plan, a projekt kandidiramo prema fondu bavarske vlade – kaže Božidar Gorup. Otvorit će se 100 do 200 radnih mjesta različitih profila, a i domaći proizvođači hrane i tu mogu naći svoj interes – poručuju iz Karapete.     

Radi se o investiciji vrijednoj deset milijuna eura. Iako zasad zvuči kao bajkovita priča, budući Krapinaland uklopit će se u turističku viziju županije kao "Bajke na dlanu". Gradit će se hotel, kamp, infopunktovi, ugostiteljski objekti, kafići, igraonice, sportski tereni, spa-centar, zabavni objekti, umjetno jezero, kinodvorana na otvorenom. Bajkovitim gradićem vozit će turistički vlak, sagradit će se pećinska naselja i špilje. Riječ je o projektu jedinstvenog parka u Hrvatskoj i ovom djelu Europe, poput Disneylanda i Gardalanda.  

Aktivni odmor

– Naša je vizija posjetiteljima od Ljubljane, Beograda, Budimpešte i cijele regije ponuditi aktivni odmor s nizom događanja i tematskim programima. Procjena je da će Krapinaland godišnje posjetiti 700 tisuća posjetitelja – kažu u Karapeti. Predstavnici tvrtke predstavili su program i mještanima Jesenja, od kojih bi zainteresirani mogli dobiti i posao. Zbog ekološkog pristupa podrška je dobivena i od Ministarstva zaštite okoliša.     

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • Ugo Kajvez:

    Odlična ideja !! ..... kapa dolje .... . Ali sad si zamislite, .... dođete u restač i do vas dođe pravčovjek (odjeven kao kremenko - neobrijan, itd ) da primi naruđbu za jelo ...... :-)

  • lenger:

    Zvuči jako dobro, i bogda im se riječi pozlatile, ali mi nije jasno na osnovu čega su došli do broja 700 000. Ako naprave nešto a la Gardaland onda vjerovatno da, al za €10m će napraviti tek jedan roller-coaster. Mislim ... prikaži još! da je cifra od 100 000 - 150 000 realističnija za investiciju od €10m. Gardaland je inače imao posijet od 3m turista prošle godine, i puno je veći od planiranog Krapinaland - a, i okružen s ljudima veće platežne moći.

  • harryvnh:

    Možda bi trebali malo razmisliti o imenu Krapinland jer na Engleskom "crap" koji se izgovara isto kao i krap je vulgarni izraz za izmet, a upotrebljava se i kao glagol "to crap". Nije zgodno da se zabavište zove "sr..e zemlja". ... prikaži još! No nikad se nezna, možda bi baš to privuklo dosta turista.