Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragom pračovjeka

Disneyland na zagorskim bregima!

Krapinaland
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
11.07.2012.
u 09:21

Razvojna ideja parka jest iskoristiti privlačnu moć i svjetsku slavu krapinskog pračovjeka te iskoristiti prirodne potencijale za zabavne i edukativne sadržaje, kaže poduzetnik Božidar Gorup koji se upustio u projekt

Osim svjetski poznatog Muzeja krapinskih neandertalaca Zagorje će u skoroj budućnosti dobiti i novi zabavni park Krapinaland, tematski vezan uz krapinskog pračovjeka.

 Razvitak Zagorja

 Božidar Gorup, uspješni zagorski poduzetnik, sa svojim timom već nekoliko godina radi na projektu koji će doprinijeti turističkom i gospodarskom razvitku cijelog Zagorja. Za projekt Krapinaland osnovana je tvrtka Karapeta. Zadnje tri godine zbog gospodarske krize s realizacijom tog ambicioznog plana se malo kasni, no od njega se nije odustalo. Predviđeno zemljište za nove tematske zabavne sadržaje prostire se na 70 hektara, a zagorski vizionari na budućem izgledu parka surađuju s vrhunskim stručnjacima iz projektne kuće Maxmakers iz Švicarske, koji su inače angažirani na svjetskim megaprojektima. Kroz šume gdje će se prostirati zagorski Disneyland protječu dva vodotoka – Velika Ravninščica i Mala Ravninščica. – Osnovna razvojna ideja parka jest iskoristiti privlačnu moć i svjetsku slavu krapinskog pračovjeka te iskoristiti prirodne potencijale za pružanje zabavnih, edukativnih i rekreacijskih sadržaja. Sadržaji i ponuda u parku bit će namijenjeni svim generacijama, obiteljskom, grupnom i individualnom posjećivanju – ističe Gorup.

 Sadržaji parka

 Park je zamišljen kao niz atraktivnih tematskih cjelina koje nude zabavne, sportske i edukativne sadržaje. Tako će se posjetitelji u parku moći upoznati sa specifičnostima zagorskog kraja kroz obnovljene zagorske kuće, prezentacije starih obrta i općenito načina života ljudi u prošlosti, ali i sadašnjosti. Kroz brojne replike špilja i životinja park će pokazati i život krapinskog pračovjeka. – Ogromni marketinški potencijal realizirat će se sa zainteresiranim partnerima. Mi smo pri završetku prvog dijela. Općina Jesenje izmijenila je Urbanistički plan, a projekt kandidiramo prema fondu bavarske vlade – kaže Božidar Gorup. Otvorit će se 100 do 200 radnih mjesta različitih profila, a i domaći proizvođači hrane i tu mogu naći svoj interes – poručuju iz Karapete.     

Radi se o investiciji vrijednoj deset milijuna eura. Iako zasad zvuči kao bajkovita priča, budući Krapinaland uklopit će se u turističku viziju županije kao "Bajke na dlanu". Gradit će se hotel, kamp, infopunktovi, ugostiteljski objekti, kafići, igraonice, sportski tereni, spa-centar, zabavni objekti, umjetno jezero, kinodvorana na otvorenom. Bajkovitim gradićem vozit će turistički vlak, sagradit će se pećinska naselja i špilje. Riječ je o projektu jedinstvenog parka u Hrvatskoj i ovom djelu Europe, poput Disneylanda i Gardalanda.  

Aktivni odmor

– Naša je vizija posjetiteljima od Ljubljane, Beograda, Budimpešte i cijele regije ponuditi aktivni odmor s nizom događanja i tematskim programima. Procjena je da će Krapinaland godišnje posjetiti 700 tisuća posjetitelja – kažu u Karapeti. Predstavnici tvrtke predstavili su program i mještanima Jesenja, od kojih bi zainteresirani mogli dobiti i posao. Zbog ekološkog pristupa podrška je dobivena i od Ministarstva zaštite okoliša.     

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
12:31 11.07.2012.

Odlična ideja !! ..... kapa dolje .... . Ali sad si zamislite, .... dođete u restač i do vas dođe pravčovjek (odjeven kao kremenko - neobrijan, itd ) da primi naruđbu za jelo ...... :-)

LE
lenger
14:43 11.07.2012.

Zvuči jako dobro, i bogda im se riječi pozlatile, ali mi nije jasno na osnovu čega su došli do broja 700 000. Ako naprave nešto a la Gardaland onda vjerovatno da, al za €10m će napraviti tek jedan roller-coaster. Mislim da je cifra od 100 000 - 150 000 realističnija za investiciju od €10m. Gardaland je inače imao posijet od 3m turista prošle godine, i puno je veći od planiranog Krapinaland - a, i okružen s ljudima veće platežne moći.

HA
harryvnh
15:03 11.07.2012.

Možda bi trebali malo razmisliti o imenu Krapinland jer na Engleskom "crap" koji se izgovara isto kao i krap je vulgarni izraz za izmet, a upotrebljava se i kao glagol "to crap". Nije zgodno da se zabavište zove "sr..e zemlja". No nikad se nezna, možda bi baš to privuklo dosta turista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije