Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbija

Direktorica iz Vinče: Zataškava se nuklearni incident u institutu

radijacija
VL FOTO
27.04.2012.
u 08:49

Direktorica tvrdi da se prije tjedan dana u krugu instituta Vinča dogodio incident

BEOGRAD – Beogradske Večernje novosti donose pismo koje je Snežana Pavlović, direktorica sektora za radijacijsku sigurnost u Vinči, uputila jučer ministrima Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću, a u kojemu se tvrdi kako su radnici ozračeni i upozorava na opasnost od radijacije. Direktorica tvrdi da se prije tjedan dana u krugu instituta Vinča dogodio incident u kojemu su radnici JP Nuklearni objekti Srbije prekomjerno ozračeni kada su vadili iz bazena radioaktivne šipke, a cijeli slučaj, tvrdi se u pismu, "netko želi prikriti", i onima, za koje se pretpostavlja da bi mogli govoriti o ovom incidentu, zaprijećeno je otkazom.

– Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrijednosti i boravili su u radijacijskim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija – tvrdi u pismu Snežana Pavlović. O slučaju nije obaviještena ni Agencija za zaštitu od ionizirajućeg zračenja, koja je mjerodavna za nadzor radioaktivnosti, potvrdila je Novostima direktorica te agencije Mirjana Radenković.

Zaposleni u JP NOS, strahujući za svoja radna mjesta i sigurnost kako svoju, tako i stanovnika Vinče kažu da u poduzeću vlada potpuni kaos, smijenjeni su neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mjesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne sigurnosti, pišu Novosti i podsjećaju kako se nešto slično  u Vinči dogodilo i prije dva mjeseca, ali do danas javnost nije doznala istinu o tome što se zaista dogodilo i kolika je opasnost za okolno stanovništvo.

– Nije se dogodilo ništa nepredviđeno. Ta količina zračenja jednaka je onoj koju primite na letu od Beograda do New Yorka. Nema govora o bilo kakvoj nesreći – kaže dr. Jagoš Raičević, v. d. direktora JP NOS-a.

Ključne riječi

Komentara 7

BO
Booyaka620
10:15 27.04.2012.

Što bi rekao Đura Čvorović: \"I ode Vinča u vazduh..\"

BO
Booyaka620
10:15 27.04.2012.

Sorry, Ilija...

DZ
dzukaficuka
09:36 27.04.2012.

Jos jedni ne krsko nemaju pojma oko toga kao ni oni u Fukusimi to treba pogasiti i mir bozij.Jer kad cujem kako Zslo imaju pojma na jezim se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije