Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Edi Kučan: 'Brodogradilište 3. maj je spašeno'

Šoljić je kazao da su dokazali da je 3. maj ekonomski održiv te da žele partnera koji će graditi cjelovite brodove, od projekta do primopredaje.
05. rujna 2019. u 17:50 2 komentara 446 prikaza
3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Direktor Brodogradilišta 3. maj Edi Kučan izjavio je u četvrtak kako smatra da je 3. maj spašen i nastavlja s proizvodnjom kako bi se završili započeti brodovi, ali i da je riječkom brodogradilištu za ugovoranje novih poslova i dalje nužan kvalitetan i pouzdan strateški partner.

3. maj NOVA NADA Spas za brodogradilište: 3.maj dobio HEP-ovu Izjavu o moratoriju

"Prema odluci Vlade, očekuje se da će do završetka brodova, do prvog tromjesečja 2021. godine, biti i strateški partner, koji se sada već pojavljuje u nekim stvarima", rekao je Kučan, ne otkrivajući pritom o kome je riječ, jer je o tome prerano govoriti, ali smatra da je riječ o pouzdanom potencijalnom partneru.

Kučan je na konferenciji za novinare rekao da je jučer riješeno pitanje kredita od 150 milijuna kuna za nastavak proizvodnje.

Kredit bi, prema nekim informacijama, mogao biti operabilan već sutra, ali Kučan dodaje kako je realnije očekivati da će kredit, a to znači i isplate zaostalih radničkih plaća i 15 posto tražbina vjerovnika, biti isplaćeni sljedećeg tjedna.

Na novinarski upit odgovorio je da kamate na kredit jesu velike, ali da na to nije bilo moguće utjecati, da je riječ i o mjerilima Europske komisije. Kredit će, dodao je, biti plaćen iz primopredajnih rata za novogradnje 723 i 733.

Kako će formalno-pravno biti razriješeno pitanje izdvajanja 3. maja iz Uljanik grupe, Kučan za sada ne zna, ali očekuje da će se i to riješiti. Uljanik je vlasnik 88 posto dionica 3. maja, a dioničari riječkog brodogradilišta su i radnici i Grad Rijeka. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao brodogradilište 3. Maj | Autor : Ilustracija - Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Ilustracija - Nel Pavletic/PIXSELL

Do sljedećeg četvrtka i sjednice Vlade treba pripremiti dokumente za osnaženje noćas potpisanog ugovora za završetak novogradnje za kanadsku Algomu. 

Pojasnio je da je Algoma za dovršetak novogradnje 733 (brod za rasuti teret) dala korporativno bankovno jamstvo odnosno da brodogradilište financira gradnju, a brodovlasnik će platiti puni iznos po preuzimanju broda.

S Aglomom gledamo viziju možda i dalje s obzirom da ta kompanija planira zamjenu 19 brodova iz svoje flote, rekao je Kučan.

U vezi trećemajske novogradnje 723 (tanker za naftu, naftne derivate i kemikalije), koja se nalazi u Puli, Kučan kaže da za taj brod ima više potencijalnih kupaca.

Priprema se tegljenje toga broda u 3. maj, a u tome će pomoći i Uljanik, rekao je dodavši da bi u 3. maju željeli započeti raditi i na tome brodu, dok se ne riješi sudbina novogradnje 514 (brod za prijevoz automobila), koja je u stečajnoj masi Uljanika.

OBILAZAK BRODOGRADILIŠTA Plenković o 3. maju: 'Cilj je da se u ovom trenutku riješi nužno'

Kučan je najavio da će će se s poslom započeti odmah, ali postupno, budući da nema svog potrebnog materijala pa je sada dodatni pristisak na službu nabave, tehnički ured. Djelatnici iz tih službi bili su prije nekoliko godina prebačeni u druge Uljanikove tvrtke, koje su sada u stečaju, pa se očekuje i njihov angažman. 

Po Kučanovim riječima, i u 3. maju se moraju reorganizirati i mijenjati odnos prema radu, a na upit novinara potvrdio je da je o opstanku donesena politička odluka, ali na osnovi ekonomskih parametara.

Predsjednik Nadzornog odbora Juraj Šoljić naveo je da je Ministarstvo gospodarstva izdalo suglasnost i već je potpisan ugovor s Hrvatskom brodogradnjom - Jadranbrodom, odnosno da su ispunjeni svi Vladini uvjeti za kredit.

Radnici željno iščekuju nastavak proizvodnje, a oni koji su otišli u inozemstvo nadaju se  povratku, rekao je.

Iz 3. maja zahvalili su svima, ponajprije predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, djelatnicima nekoliko ministarstava, kooperantima i dobavljačima, riječkoj gradskoj upravi, Primorsko-goranskoj županiji i drugima, koji su omogućili i pomogli da se 3. maj spasi, a radnici izdrže jednogodišnju agoniju.

Šoljić je kazao da su dokazali da je 3. maj ekonomski održiv te da žele partnera koji će graditi cjelovite brodove, od projekta do primopredaje.

Na upit o aferi Uljanik u kojoj su osumnjičeni bivši čelnici pulskog brodogradilišta, Šoljić je rekao da su u 3. maju saznali da je to brodogradilište oštećeno za još neke iznose u odnosu na one koje su se do sada spominjale.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao brodogradilište 3. Maj MOTIVIRANI Za 3. maj nema konkretnih planova i financijskih rješenja, ali Plenković poslao poruku da Vlada misli ozbiljno

Inače, 3. maj je putem Zagrebačke burze danas objavio da će Kučan i nadalje biti na čelu tog brodogradilišta - Nadzorni ga je odbor imenova direktorom na mandat od pet godina, počevši od 31. kolovoza.

Pogledajte video

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Avatar El-Delinquente
    El-Delinquente:

    Bas cekam da vidim kako ce iz ovoga izokrenuti nesto protiv "zlocestog" HDZa i u korist "dobrog" ljevicarstva.

  • Avatar biga22
    biga22:

    Nemoze ZMAJ tek tak propasti...