Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Želite biti predsjednički kandidat? Ovo su uvjeti koje morate ispuniti

Predsjednički kandidat će biti onaj koji skupi 10 tisuća potpisa i kad DIP potvrdi njegovu kandidaturu, sada su to sve 'potencijalni kandidati', poručili su iz Povjerenstva ponukani činjenicom da se u javnosti učestalo i pravno neutemeljeno koristi pojam predsjednički kandidat
04. rujna 2019. u 16:43 2 komentara 469 prikaza
 Predsjednički dvori,Pantovčak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjetilo je u srijedu koje uvjete mora ispuniti osoba da bi se i formalno mogla nazvati predsjedničkim kandidatom.

Miroslav Škoro Predsjednički izbori Zaokret u Škorinoj kampanji, prva mu na udaru Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednički kandidat će biti onaj koji skupi 10 tisuća potpisa i kad DIP potvrdi njegovu kandidaturu, sada su to sve 'potencijalni kandidati', poručili su iz Povjerenstva ponukani činjenicom da se u javnosti učestalo i pravno neutemeljeno koristi pojam predsjednički kandidat.

Prema zakonu, kandidate za predsjednika Republike mogu predlagati političke stranke i birači. Kad ga predlažu birači, naziva se „nezavisnim kandidatom“.

Za pravovaljanosti kandidature i stranke i birači moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača, dakle punoljetnih hrvatskih državljana. Potpisi birača prikupljaju se isključivo na propisanom obrascu čiji sadržaj i oblik propisuje Državno izborno povjerenstvo za te izbore.

Dejan Kovač u treningu 'KREĆEMO U NOVI DAN' Pogledajte jutarnju rutinu predsjedničkog kandidata: 'Dok pola Zagreba spava...'

Uz prijedlog kandidata prilaže se sudski ovjereno očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature.

Prijedlozi kandidata moraju DIP-u prispjeti najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

Da želi na Pantovčak, do sada je najavilo desetak 'potencijalnih kandidata'.

VIDEO Miroslav Škoro u Sinju o predsjednici, Thompsonu...

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • Avatar HrvatskiNacionalist
    HrvatskiNacionalist:

    Mogu li.ja biti predsjednicki kandidat? Otac mi je rusio oltare po makarskoj, clan sam masonske loze i volim krasti, sto kaze dip jesam li dovoljno dobar?