Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gdje završava novac za ogrjev? 'Susjed dobije 950 kuna ali račun ne mora priložiti'

Država nema nikakve kontrole nad potrošnjom novca, što je, u neku ruku, normalno jer je trošenje novca osobna stvar svakog pojedinca
16. rujna 2018. u 11:38 19 komentara 15611 prikaza
Drva
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Na području Baranje u ovom je trenutku gotovo 3000 osoba u sustavu socijalne skrbi. Toliko ih prima takozvanu zajamčenu minimalnu naknadu, čiji iznos ovisi o statusu svakog pojedinog korisnika.

Zdravko Marić porezne reforme Marić: 'Neke lokalne jedinice slijedit će primjer Vlade i otpisati dugove blokiranima'

Samo za isplatu zajamčene minimalne naknade i ostalih oblika socijalne pomoći posredovanjem belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, država godišnje izdvaja više od 30 milijuna kuna. Sva primanja isplaćuju se u gotovini, osim pomoći za plaćanje električne energije. Država, dakle, nema nikakve kontrole nad potrošnjom novca, što je, u neku ruku, normalno jer je trošenje novca osobna stvar svakog pojedinca. Ako, između ostalog, pri tome nisu ugrožena neka dječja prava. No, dio primatelja naknade obilno koristi takav sustav nekontrole i namjenski novac ne troši za ono za što im je isplaćen. Stoga ne čudi nezadovoljstvo zaposlenih koji mjesečno primaju teško zarađeni ‘‘minimalac‘‘.

- Grad Beli Manastir odlučio je nabavu školskih potrepština sufinancirati s 300 kuna po djetetu. U svakom slučaju, hvala im na tome, ali mi nije jasno zašto za taj novac ne mogu kupiti sportsku opremu koja će mom djetetu biti potrebna na tjelesnom odgoju ili školsku torbu. Novac dobijemo tek nakon što priložimo račun, dok, primjerice, susjed dobije 950 kuna za ogrjev, ali račun ne mora priložiti i nitko ga poslije ne pita na što je novac potrošio - tvrdi jedan Belomanastirac, naglašavajući kako pouzdano zna da dio tog novca završi u kockarnici ili ugostiteljskim objektima. Drugi, pak, tvrdi kako je novac za ogrjev dobio čovjek koji se grije na plin, piše Glas Slavonije.

Ovrha Bizaran slučaj Platio sve račune i odavno prodao stan, a onda mu došla ovrha za 'dug' iz 1999.

- I plin je neka vrsta ogrjeva, ali se naknada isplaćuje za drva, a osim toga, dobro se zna koliko košta uvođenje plina, što si mnogi ne mogu priuštiti. No, ako kontrolu ne obavlja onaj tko daje novac, ja učiniti ne mogu ništa, osim sa žaljenjem gledati kako država baca novac u vjetar - konstatira.

Kako ističu u belomanastirskoj gradskoj upravi, oni su samo distributeri novca za ogrjev. U neku ruku, dodaju, uslužno obavljaju posao za Osječko-baranjsku županiju, koja novac doznačuje u Grad.

Zdravko Marić Ljubica Gatarić Sustav ovrha djeluje kao veliki lanac nesreće

- Na nama je da pronađemo ljude na koje glase rješenja i isplatimo im novac. Do petka smo isplatili većinu od 172 osobe za koje su nam, u prvom krugu, stigla rješenja - objašnjavaju u belomanastirskoj Gradskoj upravi. Što se isplata novca za školske potrepštine tiče, za njega se školske torbe i sportska oprema ne mogu kupiti isključivo zbog poreznih odredbi - ističu. 

Pogledajte video: Kako će građani reagirati na poskupljenje cigareta i alkohola

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
 • Marko1337:

  Treba dobro provjeriti tko danas dobiva scijalnu pomoć Svima koji su zdravi i ne prihvaćaju ponuđeni posao treba ukinuti socijalnu pomoć, naročito brojnim mladim zdravim Romima koji stvaraju probleme. Mnogi drva koja dobiju prodaju za alkohol, a drva idu krasti u tuđe šume.

 • Avatar prahrvat
  prahrvat:

  Drva sam platio 360 kn po m2. Lani 300. Usput, zar postoji račun za to?

 • domxerex:

  Ovaj opisani sustav zvuči kao dobar sustav za pranje i krađu novca jer nitko ne provjerava ni kome je dan novac.