Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilni migranti otišli

Dio migranata vraćen s granice i smješten u Bihaću

Migranti
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/14
27.10.2018.
u 18:12

Smirila se situacija na graničnom prijelazu kraj Kladuše

Zove se Ali Muhyi Husein Al Ali, ima 38 godina, podrijetlom je iz Iraka, no 2014. dobio je azil u Hrvatskoj pa ima prebivalište u Zagrebu. U utorak je uhićen u Bihaću jer se ispostavilo da je upravo on osoba koja je obilazila migrante u ovom gradu te u Velikoj Kladuši i poticala ih da na silu prijeđu granicu s Hrvatskom. Određen mu je jednomjesečni pritvor. Prošli mjesec bio je uhićen u Sarajevu zbog šverca ljudi. Nakon kriminalističke obrade pušten je na slobodu.

Policija ga već dulje vrijeme ima “na oku”, a u prilog tomu svjedoči i činjenica da je u lipnju ove godine zbog njegovih kriminalnih aktivnosti koje se odnose upravo na šverc ljudima pokrenut spor da mu se oduzme azil koji je dobio u Hrvatskoj. Predmet se, doznajemo, nalazi na Upravnom sudu.

Pogledajte video migranata na granici:

Već 22 dana na granici

Istodobno s njegovim agitiranjem, trajala je slična akcija po ostalim izbjegličkim centrima u BiH, ali i u Srbiji. Među migrantima proširila se vijest da je Hrvatska spremna otvoriti granice i propustiti određen broj ljudi. Vjerovali su u takav ishod jučer i migranti u Bihaću pa su se čudom čudili kada smo im rekli da se granica neće otvoriti i da ih policija sasvim sigurno neće pustiti da ilegalno uđu u Hrvatsku.

Zašto? – ponavljali su čekajući da ispred đačkog doma u naselju Borići počne ukrcaj u autobus kojim će biti prevezeni u pogon nekadašnje tvornice Bira koja se nalazi na drugom kraju grada. Ondje će biti smješteno oko 1200 migranata, za jučer je bilo predviđeno premještanje njih stotinjak, prvenstveno djece, žena i obitelji.

– Sad ćeš vidjeti panike kad shvate da ih ne voze u Hrvatsku, već samo na drugi kraj grada – dobacio je netko iz gomile koja se bila natiskala oko autobusa.

Oko 12.30 sati započela je prozivka i smještaj migranata u autobus koji je desetak minuta kasnije krenuo prema Biri. Ispred đačkog doma koji se raspao još prije no što se raspala Jugoslavija ostala ih je gomila. Dio njih podigao je šatore među drvećem u parku, naložili su ondje vatru, zalegli po zemlji. I čekaju.

– Iz Pakistana sam. Ovdje sam već 22 dana. Želim u Italiju – progovara jedan. Novinarskim ekipama migranti govore kako ih je hrvatska policija izudarala kad ih je ulovila u nelegalnom prijelazu. Gdje su napadnuti, gdje su im razbijeni mobiteli i gdje su vraćeni natrag u Bosnu i Hercegovinu, ne odgovaraju, već samo pokazuju masnice na oku, zagipsane dijelove tijela... Istodobno MUP sve te učestale optužbe o batinanju migranata opovrgava, baš kao što opovrgavaju i da će se granica otvoriti, poručujući kako će poduzeti sve da je zaštite.

– Dogodilo se sve ovo jer su se lokalci dodvoravali međunarodnima – izgovara Mersad Zirić, umirovljeni policajac iz Bihaća.

Govori on isto što i većina Bišćana – da ljudi tu nisu protiv izbjeglica jer su i sami u ratu bili u toj koži, ali jesu protiv situacije u kojoj su se sad našli.

Pogledajte video migranata na granici:

– Treba naći rješenje. Laže onaj tko kaže da se ne može. Otkako od prije nekoliko dana imamo novog šefa policije Muju Koričića, zaustavlja se njihov dolazak u grad, autobuse i vlakove vraća se natrag za Sarajevo – kaže Zirić.

Procjenjuje se da je u Bihaću u ovom trenutku najmanje pet tisuća migranata, što je povećanje ukupnog broja stanovništva za deset posto. Bilo bi ih više da jučer u Ključu policija Unsko-sanskog kantona nije zapriječila prolazak autobusu s njih četrdesetak i da dan ranije nije zabranjen iskrcaj iz vlaka za njih još stotinu.

Prijelaz zatvoren za promet

No u Bihać bi trebali biti premješteni migranti koji se nalaze u improviziranom kampu nedaleko od graničnog prijelaza Maljevac-Velika Kladuša koji je i jučer bio zatvoren za promet.

– Tri su noći i dana migranti, među kojima su i djeca i žene, spavali pod otvorenim nebom, dani su sve hladniji i mi ih moramo premjestiti na sigurnije i adekvatnije mjesto – kazala nam je Sanela Dujković, glasnogovornica granične policije Unsko-sanskog kantona.

Migranti koji su ostali uz granicu su mirni, ne rade probleme, većina ih je u petak prijepodne već i raspremila šatore te su se spremili ukrcati se u autobuse koji ih čekaju i otići u neki od prihvatnih centara. Nasilni i agresivni migranti koji su njima manipulirali i koji su ih od utorka nagovarali po Velikoj Kladuši i Bihaću da nasilno pokušaju prijeći granicu, odavno su otišli iz improviziranog kampa. Uhićenje Ali Alija potvrdilo je napise Večernjaka koji je izvijestio da se migrantima u Velikoj Kladuši manipulira.

Na srpskoj granici 10% više ilegalnih prelazaka

U sjeni događanja na granici Hrvatske i BiH, građani s istoka Hrvatske često govore o migrantima koji ilegalno prelaze granicu sa Srbijom i povremeno ih viđaju na cestama i u selima. Da je ta ruta još aktivna pokazao je i slučaj iz Vođinaca, sela nedaleko od Vinkovaca gdje je policija u teretnom vozilu bugarskih registarskih oznaka pronašla 70-ak migranata koji su ilegalno prešli državnu granicu. U MUP-u su nam odgovorili da je na području PU vukovarsko-srijemske evidentirano povećanje od 9,98 posto osoba zatečenih u nezakonitom prelasku državne granice uspoređuju li se podaci za prvih devet mjeseci 2018. (procesuirane 1333 osobe) s istim razdobljem protekle godine (procesuirano 1212 osoba). 

– U rujnu ove godine na istom području zabilježeno je 176 osoba u nezakonitom prelasku, a u istom razdoblju 2017. evidentirano je 167 osoba, navodi MUP. Prema neslužbenim informacijama, u Srbiji je registrirano oko 4000 migranata, najviše iz Irana i Afganistana. (Branimir Bradarić)

Proboj granice nije poticao hrvatski državljanin

Bosanskohercegovačka policija objavila je da jedan od migranata koji su poticali nasilni prelazak državne granice ima i hrvatsko državljanstvo, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović to je demantirao.

– On nije hrvatski državljanin, iračkog je podrijetla i 2014. dobio je pravo na azil. U lipnju ove godine bio je u postupku revizije jer se nije ponašao u skladu s onim što se podrazumijeva ako ste nositelj prava na međunarodnu zaštitu i toj je osobi oduzeto pravo na azil, no žalila se i sada je to na Upravnom sudu. Radi se o eklatantnom primjeru zlorabljenja instituta azila – rekao je ministar Božinović. (Sandra Veljković)

Ključne riječi

Komentara 18

VI
virtual1
18:22 27.10.2018.

j...blo vas više slikanje djece i krojenje mišljenja mase st..ko soroševska

Avatar Croat
Croat
18:41 27.10.2018.

muslimanski teroristi pokusavaju silom preci hrvatsku granicu a vecernji yu stavio sliku malog djeteta,jad i bjeda od novinarstva.

SD
sdpesticid
09:41 28.10.2018.

ne želimo u hrvatskoj čitati vijesti poput onih iz njemačke. rušiti svaku vlast koja dozvoli imigraciju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije