Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt na Branimirovoj

Dino (24) koji je skrivio smrt Laure (14) plakao u sudnici dok ga je prijatelj tješio

Dino Pleša
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
03.10.2017.
u 17:02

Plešin branitelj, odvjetnik Zoran Životić u završnom je govoru ustvrdio kako njegov branitelj nije mogao predvidjeti nekontinuirano kretanje Laure Vidaković koja je trčala, pa stala pa ponovno krenula trčati

Djevojčica je pretrčavala ulicu kada je na nju naletio Dino Pleša s kojim su u automobilu bila dvojica prijatelja. Svi su bili pod utjecajem alkohola, a optuženi su da su nakon nesreće pokušali pobjeći s mjesta događaja

- Ma nemam pojma da li je točno ovo što sam govorio zadnji put ili ovo sada, ne znam ništa. Ja sam tek nakon tri mjeseca u zatvoru koliko toliko došao sebi, ako mi ne vjerujete pitajte ljude koji su bili sa mnom u ćeliji - konfuzno je kroz suze govorio Dino Pleša (24) u sudnici zagrebačkog Općinskog kaznenog suda gdje mu traje suđenje zbog prometne nesreće koju je skrivio prije dvije godine kada je, kako je optužen, s 0,95 promila alkohola u krvi i vozeći brzinom od 91 kilometar na sat udario i na mjestu usmrtio 14-godišnju djevojčicu Lauru Vidaković koja je pretrčavala Branimirovu ulicu, nakon čega je pokušao pobjeći s mjesta nesreće.

Prema optužnici, on se, nakon što je naletio na djevojčicu čije tijelo se od siline naleta automobila vuklo i kotrljalo po cesti čak 45 metara, nije zaustavio odmah, nego se odvezao do obližnje ulice gdje je parkirao automobil te se potom vratio do mjesta nesreće kako bi pokupio registarsku tablicu koja je tamo otpala. Osim za izazivanje prometne nesreće zbog toga mu se sudi i radi pokušaja sprječavanja dokazivanja događaja, a njegovoj dvojici prijatelja - Denisu Levickom (24) i Damiru Egrediji (22) koji su bili s njim u automobilu zbog neprijavljivanja kaznenog djela jer su, umjesto da o svemu obavijeste policiju, jednostavno otišli na vlak za Dugo Selo i potom svojim kućama.

Svi oni danas su iznosili svoje obrane u kojima su iskazivali drugačije nego što su to činili ranije za vrijeme sudskog postupka, uglavnom pokušavajući neke dijelove svojih ranijih iskaza ublažiti ili promijeniti napominjući da se nekih dijelova ne sjećaju. Kada bi im sutkinja ukazala na razlike u prijašnjim i sadašnjim iskazima kazivali bi kako se ne žele izjašnjavati u vezi njihovih razlika u iskazu, a Dino Pleša i Damir Egredija iskoristili su i svoje zakonsko pravo te nisu željeli odgovarati na bilo kakva pitanja.
Za vrijeme ročišta koje je potrajalo malo više od dva sata Pleša se nekoliko puta rasplakao, a Egredija koji je sjedio do njega na optuženičkoj klupi tapšao ga je po leđima i govorio mu "kako će sve biti u redu".

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

- Vozio sam prema centru Zagreba u lijevoj traci, jedan auto je bio ispred mene, a drugi iza u desnoj traci. Ugledao sam tri cure kako pretrčavaju cestu, dvije su prešle, a jedna od njih je zastala. Stvorila se rupa između njih i mislio sam da ću ih uspjeti izbjeći pa sam dodao gas, ali onda je treća cura koja je ostala čekati pola sekunde prije nego je došlo do udara odlučila zakoračiti u traku kojom sam vozio i ja nisam stigao reagirati - kazao je Dino Pleša koji se na kraju iznošenja svoje obrane ispričao obitelji djevojčice. Njegov prijatelj Denis Levicki pred sudskim vijećem je pojasnio kako je na dan kada se dogodila nesreća bio kod psihijatra radi depresije, kao i da je u trenutku nesreće bio pijan i u stanju šoka, što su sve faktori koji su utjecali na to da ode kući bez da se javi policiji.

- Nismo znali koja je procedura, kome se trebamo javiti, kada smo iz automobila došli do mjesta nesreće tamo je već bila policija, hitna i više očevidaca, a policija je sve tjerala da se maknu od tijela djevojčice, pa smo otišli. Drugi dan sam ispričao prijateljici što se dogodilo i ona mi je rekla da bi trebao otići na policiju - rekao je Levicki, a trećeoptuženi Damir Egredija ustvrdio je "kako nitko od njih nije želio da se to desi, niti je itko išta pokušavao skrivati".

- Žao mi je, bio sam mlad kao i ta djevojka - započeo je Egredija, na što mu je sutkinja odgovorila "niste". On joj je uzvratio kako je bio praktički "dijete", na što ga je sutkinja priupitala koliko ima godina. Kada joj je odgovorio da je tada imao 21 godinu ona mu je rekla da čak ni prema zakonu više nije dijete, na što je on više sebi u bradu promrmljao "jesam".

Plešin branitelj, odvjetnik Zoran Životić u završnom je govoru ustvrdio kako njegov branitelj nije mogao predvidjeti nekontinuirano kretanje Laure Vidaković koja je trčala, pa stala pa ponovno krenula trčati, te da sudar nema veze s pripitim stanjem u kojem se Pleša nalazio, jer udarac u 14-godišnjakinju ne bi uspio izbjeći niti jedan prosječan vozač koji je u tom trenutku vozio brzinom većom od 30 kilometara na sat.

Ustvrdio je i kako se Pleša sam otišao predati policiji nakon što je podigao registarsku tablicu s ceste, što dokazuje kako nije planirao bježati s mjesta nesreće, te je radi toga zatražio da se Plešu oslobodi po svim točkama optužbe.

Što je odlučilo sudsko vijeće bit će poznato u petak za kada je najavljeno izricanje presude.

Komentara 32

VO
vorda400
18:05 03.10.2017.

Da je ovo normalna drzava zbog alkohola i bjezanja sa mjesta nesrece bi dobio 15g a posto je to sve zavrsilo sa mrtvima na cesti jos 15g nek dobro razmisli gdje je fulao u zivotu a ovim debilima uz njega koji su ignorilari da im je kolega ubio covjeka 10g onak za postenje da i oni razmisle sto se desi kad pomazes kriminalcu ali ovo nije normalna drzava pa ce ovaj jebivjetar za 1g opet glumiti sennu od birtije do birtije a sam ja stari od te cure nebi bilo suđenja jer nebi imali kome suditi

IL
ilijan
18:21 03.10.2017.

Žalosno je da kod nas ratni zločinac dobije 15 godina koji je zapovjedao ubijanjem civila, razaranjem i progonom Hrvata i tako okupirao zemlju Hrvatsku. Zločinac treba dobiti 40 godina a mali Dino ako se želi izvući na krivlnju djevojčice 30 jer je spreman ponovo počiniti isto. Ako se iskreno pokaje onda mu dati 20 godina jer je se iskreno pokajao i svjestan je da je ugasio jedan mladi život.

Avatar Hrvatkatolikdomoljub
Hrvatkatolikdomoljub
18:03 03.10.2017.

Dajte mu mirovinu!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije