Naslovnica Vijesti Hrvatska

S predsjednicom u Rusiju ide Dinko Cvitan, ondje će biti i Milan Bandić

Dogovor o novoj zgradi veleposlanstva u Zagrebu je pred realizacijom, Rusija čeka odgovor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
12. listopada 2017. u 20:16 56 komentara 3131 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Službeni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović idućeg tjedna ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu već je uzburkao političke vode u Hrvatskoj.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Izvor iz vrha HDZ-a: Grabar-Kitarović si kritikom Plenkovića stvara bolju poziciju kod Putina

Posjet naše predsjednice Rusiji vrlo je važan, dugo dogovaran i trebao bi biti ključan u relaksiranju zategnutih političkih odnosa Hrvatske i Rusije. Iz podatka da u delegaciji predsjednice neće biti i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić te potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić mediji su već bili izvukli zaključke kako to premijer Andrej Plenković namjerno “koči” i ne daje svoje važne ministre te time ruši razinu delegacije koju vodi predsjednica Grabar-Kitarović. Plenkovićeva reakcija na takve teze bila je gotovo trenutna i oštra, danas ih je odbacio i tvrdnje pojedinih medija nazvao bizarnima.

Kolinda Grabar-Kitarović
1 / 12
Kolinda Grabar-Kitarović

Nova medijska senzacija

I doista, čini se da tu nema pretjerane dramatike jer Plenković s predsjednicom u Rusiju šalje svog najpouzdanijeg ministra u Vladi Davora Božinovića, koji jest ministar policije, ali je i osoba od najvećeg Plenkovićeva povjerenja. Uz to, u delegaciji predsjednice je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić, koja mijenja ministricu Pejčinović-Burić, koja će u to vrijeme biti u Bruxellesu na sastanku o Brexitu.

Nova je medijska senzacija planula kada se saznalo da u Rusiju idu i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, ali i Milan Bandić! Doista prava medijska poslastica s obzirom na to da Cvitan predstavlja DORH koji, kako znamo, ima “posla” sa zagrebačkim gradonačelnikom te zbog podignute optužnice protiv njega, a sada su neki pomislili kako idu zajedno u Rusiju. A ne idu. Cvitan ide u Rusiju zajedno s delegacijom predsjednice, dakle u istom, državnom zrakoplovu, ali Milan Bandić nije dio te delegacije, nego delegacije gospodarstvenika i ostalih, koji će se predsjednici pridružiti tek u Moskvi, dakle drugog dana posjeta Rusiji. Predsjednica, naime, svoj službeni posjet počinje u Sočiju, crnomorskom ljetovalištu, gdje Putin ima svoj kompleks državnih vila u kojima prilično rijetko ugošćuje strane državnike.

Vlada SJEDNICA VLADE Plenković: Knjige su otkrile dubinu problema koji su postojali u koncernu

U DORH-u potvrđuju da će glavni državni odvjetnik Cvitan putovati s predsjednicom u Soči “radi potpisivanja Programa suradnje između Državnog odvjetništva RH i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije za razdoblje 2018. – 2019”. Cvitan će se, nakon što odradi ovo potpisivanje, redovitom zrakoplovnom linijom vratiti u Hrvatsku. No, već sama činjenica da u Rusiju, u isto vrijeme, zajedno s predsjednicom države koja se sastaje s predsjednikom Putinom putuje i hrvatski glavni državni odvjetnik jasno da “golica maštu” mnogima jer se sve odvija u uvjetima kada afera Agrokor trese kako političke odnose unutar RH tako i one između RH i Rusije. Diplomatski bi se to moglo komentirati kao “zanimljiva koincidencija”.

Nova zgrada u istoj ulici

S obzirom na to da se kao spor RH i Rusije spominjala i zgrada veleposlanstva u Zagrebu, doznaje se da su dvije države pri samoj finalizaciji rješavanja pitanja zgrade ruskog veleposlanstva u Zagrebu, problema koji dugo opterećuje odnose dviju država. Kako nam kažu u veleposlanstvu Rusije u Hrvatskoj, sa smijehom su pročitali navode u nekim medijima da je “kao hladan tuš u Moskvi dočekana vijest da Hrvatska nema sredstava realizirati dogovor i osigurati novi prostor”.

Objašnjavaju kako je dogovor o novoj zgradi pred realizacijom te da čekaju odgovor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova o tome je li im prihvatljiv konačni tekst protokola koji bi regulirao to pitanje. Iz MVEP-a, pak, kažu kako je pitanje rješavanja prostora za veleposlanstvo još u postupku, zbog složenosti predmeta. Nova je zgrada prošla pregled DORH-a, a u MVEP je došlo očitovanje da je zgrada “čista” i bez tereta, ali i očitovanje od Ministarstva državne imovine kako nema drugih prikladnih objekata.     

Što je sporno oko zgade veleposlanstva Rusije

Sporazumom iz 1993. usuglašeno je da će obje strane osigurati besplatan smještaj za diplomatska predstavništva. No zgrada u kojoj se nalazi veleposlanstvo Rusije u Bosanskoj ulici u Zagrebu pokazala se neadekvatnom –- prokišnjava, a i dijelovi fasade i krova padaju.

U međuvremenu je zgrada veleposlanstva, koja je u vrijeme potpisivanja sporazuma bila u vlasništvu države, denacionalizirana pa je ruska strana jedno vrijeme sama plaćala najam vlasnicima, sve dok 2014. nije odlučeno da će plaćanje najma koji iznosi oko dva milijuna kuna godišnje plaćati RH. Nova zgrada ipak je pronađena u susjedstvu stare i također je u privatnom vlasništvu pa će RH i dalje plaćati najam. Računica je jasna: RH želi zadržati postojeći sporazum s Rusijom jer bi inače morala plaćati najam zgrade u Moskvi, gdje su troškovi najma višestruko veći.     

Vladimir Putin Posjet Putin osobno najavio: Sredinom listopada u posjet stiže Kolinda Grabar-Kitarović Aleksandar Vulin Aleksandar Vulin: 'Grabar-Kitarović ne može o tome razgovarati s Putinom, neka pita nas' Kolinda Grabar-Kitarović PUT U MOSKVU Predsjednica u listopadu putuje u Rusiju na sastanak s Putinom

VIP izdvaja za Vas

 • NV:

  Treba povest Skeja. Kad se sramotimo neka bude do kraja. I sve članove obitelji.

 • Avatar southman
  southman:

  Gregurić je već dobrano ostario pa ide udbaško-KGB-ovska zamjena Cvitan !!

 • reborn:

  Super, hoće li se Kolinda vratiti bez njih? Za usporedbu - Anto Nobilo, Perković i Mustać su isto išli zajedno u Njemačku, a kući se vratio samo Nobilo...