Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON OCA I DVA SINA

Dinastija Bush silazi s političke scene

Bush
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.02.2016.
u 10:45

Treći iz obitelji Bush, Jeb, odustao od bitke za kandidata Republikanske stranke

Već na samom početku predizbora u Republikanskoj stranci uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama odustao je John Ellis Bush, ili skraćeno Jeb Bush, za kojega se na početku činilo da je predodređen za utrku, pa i za Bijelu kuću. Ali, ni to što je skupio jako puno novca i podrške bogatih ni to što dolazi iz obitelji koja je već dala dva predsjednika bivšem guverneru Floride nije nimalo pomoglo.

Zar i ti, sine Rubio

Ne samo što u predizborima vodi Donald Trump, kojega mnogi još smatraju samo zabavljačem, nego je sina i brata bivših predsjednika ugrozio i Marco Rubio, mlada nada konzervativaca. Bush je bio njegov politički mentor, pa se očekivalo da će Rubio odustati čim je čuo za mentorovu kandidaturu. Nije to učinio, a iza njega stoji i stranački establišment, pa se Bush, zanemarivši Trumpa, usredotočio na Rubija.

Bilo je to pogrešno, ocjenjuju analitičari, pomalo i žaleći Busha koji se, čini se, precijenio. I prije kampanje morao je odgovarati što bi učinio da je bio na mjestu svoga brata Georga koji je poslao vojsku u Irak. Iako se za neizbježno pitanje mogao pripremati godinama, Bush je zamuckivao i na kraju priznao da, iz današnje perspektive, ne bi poveo invaziju na Irak. Drukčiji odgovor danas nije ni moguć, kad se potres i razdor iz Iraka proširio i potpuno promijenio sigurnosnu situaciju u cijeloj regiji. Ni Trump ne oklijeva osuditi stranačkoga kolegu pa optužuje Georgea W. Busha da je lagao da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje, ali da je kriv za teroristički napad prije toga, 11. rujna 2001. Ako je Bush sin na optuženičkoj klupi zbog jedne intervencije previše, njegov otac, koji je vodio Ameriku i bio u Bijeloj kući u odlučujuće vrijeme za Hrvatsku, od 1989. do 1993., mogao bi ostati zapamćen po jednoj intervenciji premalo.

Nije poslao konjicu Hrvatima

Jer, SAD ne samo što nije reagirao nakon što je Slobodan Milošević započeo krvavi pohod po Jugoslaviji nego je Milošević imao i neku vrstu podrške da milom ili silom Jugoslaviju održi na okupu.

Najstariji Bush nije se proslavio ni u domovini, privreda je posrtala, čemu je pridonijelo i osam godina vlasti Ronalda Reagana, uveo je nove poreze, povećao dug, pa mu za drugi mandat nije pomogla ni Pustinjska oluja, vojna akcija protiv Sadama koji je okupirao Kuvajt.

Bush sin osvojio je dva mandata, ali mu je popularnost nakon nespretnosti na samom početku prvog mandata bila na dnu, no nakon napada na “Blizance” dobio je novu priliku.

Bush treći nije uspio doći ni do ozbiljne šanse da postane republikanski kandidat.

>> Učvršćena Trumpova pozicija, Jeb Bush odustao od kampanje

>> Ted Cruz na nacionalnoj razini pretekao Donalda Trumpa

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
18:45 23.02.2016.

Frapiran sam, novinarka se usudila reci istinu da tata Bush ne samo nije pomogao Hrvatsku nego je cak i podrzao Milosevica. Kada uskoro ovaj clanak nestane znamo da su ga procitali u Buzinu.

DU
Deleted user
23:41 23.02.2016.

napokon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije