Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fiskalizacija

Dimnjačari na teren nose i tablet-računala

'02.03.2012., Prelog- Komunalno poduzece Prekom je prvi u Hrvatskoj uveo zute i crvene kartone za kaznjavanje gradjana koji ne sportiraju smece. Direktor Prekoma, Sinisa Radikovic. Photo: Vjeran Zgane
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
17.12.2012.
u 08:26

Hrvoje Fuš i Siniša Sabol prvi su dimnjačari u Hrvatskoj s prijenosnim računalima. Nema papira, stranke se potpisuju na računalo

Uz metalnu dimnjačarsku četku, Hrvoje Fuš i Siniša Sabol na teren u Kotoribi odsad nose i sofisticiraniju opremu – tablete. Ta mala računala postali su im dio dimnjačarske opreme zbog uvođenja Zakona o fiskalizaciji 1. siječnja 2013. godine.

Kako bi pojednostavili postupak i smanjili troškove, bez uvođenja fiskalnih blagajni za gotovinu, u preloškom komunalnom poduzeću Pre-kom odlučili su svoja dva dimnjačara opremiti tabletima s posebnom aplikacijom koja pokriva vođenje katastra dimnjaka, dnevnik rada, transakcije s pruženim uslugama i ovjeru usluga putem tablet-računala. To je, tvrde u Pre-komu, prva takva aplikacija u Hrvatskoj.

– Svaki vlasnik objekta u kojem očistimo dimnjak potpiše se na tablet. Znači, nema papira, sve se vodi elektronički. Ljudima je to zanimljivo, čude se kako se to može potpisivati na ekranu računala. Vele: “Opa, dečki, kak ste se modernizirali!” I nama je ispočetka bilo čudno, trebalo je to svladati, ali već smo se privikli i ide brzo – kaže Hrvoje, KV dimnjačar koji prije nekoliko mjeseci nije ni sanjao da će na čišćenje dimnjaka morati nositi i računalo. Kad uključi uređaj, ukuca ime vlasnika kuće i izabere uslugu koju je obavio. Vlasnik pogleda i potpisom potvrdi da je ta usluga doista i izvršena.

Račun će kao i dosad dobivati svaka tri mjeseca, ali s detaljnim ispisom obavljenih dimnjačarskih usluga. Hrvoje i Siniša pokrivaju 800 kućanstava s otprilike 1500 dimnjaka. Direktor Pre-koma Siniša Radiković kaže da su pripreme za osnivanje dimnjačarske službe počeli prije godinu dana jer im je u strateškom planu širenje komunalnih djelatnosti. S poslom su krenuli 1. studenog, i to samo u Kotoribi.

– Želimo da usluga bude što kvalitetnija i jeftinija pa smo krenuli u osmišljavanje aplikacije kako bismo izbjegli povećanje režijskih troškova uvođenjem automatskog sustava ažuriranja – objašnjava Radiković. Softver im je izradila tvrtka Konplast. Popisani su svi dimnjaci, i oni aktivni i oni koji se ne koriste, i izrađen katastar dimnjaka u elektroničkom obliku.

– Nema papira, stranke potpisuju tablet i sve se automatski knjiži. Naši zaposlenici u režiji u Pre-komu osim kontrole nemaju dodatnog posla. Svaka tri mjeseca samo šalju građanima uplatnice sa specifikacijama. Nema paušala – napominje Radiković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije