Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dimitrij Rupel

Reakcije iz Slovenije: 'Schengen je naša zadnja mogućnost'

Dimitrij Rupel
Foto: STR- 2288/PIXSELL
29.07.2015.
u 18:59

Još sam prije govorio da se bojim da se Hrvati dogovora neće držati jer se dosad nisu držali nijednog koji su sklopili sa Slovenijom, rekao je Rupel

Nakon što je Sabor u srijedu jednoglasno naložio Vladi pokretanje postupka kojim će Hrvatska istupiti iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, o novoj situaciji oglasio se i bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"Još sam ranije govorio da se bojim da se Hrvati dogovora neće držati jer se dosad nisu držali nijednog koji su sklopili sa Slovenijom. Jedina mogućnost je bila da Hrvatska neće ući u EU dok se ne dogovorimo oko granice. Tako je smatrala naša vlada od 2004. do 2008. Nakon dolaska nove, Pahorove vlade, više nismo postavljali uvjete, osim tog bedastog Arbitražnog sporazuma. To da se Hrvati povlače, dio je njihove politike. Oni ne žele sporazum sa Slovenijom ni uređenje granice, nego incidente i stalnu dramatičnu situaciju", siguran je Rupel koji vjeruje da će se dogovori i dalje odgađati, piše Žurnal 24.

Rekao je i što bi dalje Slovenija trebala činiti.

"Mislim da prvo treba promijeniti ministra vanjskih poslova, a možda i vladu, stvoriti vladu narodnog jedinstva i scenarij kako će se stvar dalje rješavati. Posljednja mogućnost koju imamo jest da Hrvatsku nećemo pustiti u Schengen dok se ne dogovorimo, a to mora biti jednoglasno", rekao je Rupel

>> Europska komisija: Arbitraža će se nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasuje povlačenje

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> 'Daj mi streljiva. Ja ću zapise editirati da budu moji...i da ih mogu dati sucima'

Komentara 349

D1
dijasporac-1
19:31 29.07.2015.

Ljudi ja sam rodjen i odgojen ovde u njemackoj, mogu vam reci da je ovaj schengen sama propast. Sami stranci ovde, nema sta nema .... svaka drzava mora stiti svoju granicu ... taj schengen samo rusi suverinitet...

BJ
Ben Juda Talmudan
19:21 29.07.2015.

Povratak flaškofila superhika,poznatog kao Dimitrij Rupel.

TO
tolitol
19:35 29.07.2015.

Najbitnije je napravljeno. Hrvatska se povukla iz arbitražnog sporazuma te je sad bitno cjelokupni proces izlaska iz njega, a koji će trajati nekoliko godina, uspješno privesti kraju. Što se tiče Schengena, mislim da će to biti Slovencima utješna nagrada. Za Hrvatsku je bitnije pričekati i u nekoj daljoj budućnosti riješiti razgraničenje po međunarodnim standardima i pravilima, bez ikakvih mogućnosti političkih pritisaka, ucjena, korupcije, prijevara i ostalih balkanskih poslastica. Jednog dana će se valjda i Slovenija početi doista ponašati po europskim obrascima dobrosusjedskih odnosa. Do tada, mislim da možemo preživjeti činjenicu da moramo pričekati malo na graničnom prijelazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije