Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLAVA NAJVEĆEG VJERSKOG BLAGDANA

Kako se diljem Hrvatske slavi Uskrs: 'I slučaj Isusa iz Nazareta bio je proglašen lockdownom'

Foto: PIXSELL
1/36
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.04.2021.
u 17:24

U vremenima apatije i razočaranja, kad se smatra da se ništa ne može promijeniti i da moćnicima nitko ništa ne može, kao i u vrijeme Isusova života i stradanja, loše vijesti su očekivane a dobre vijesti se primaju s nevjericom, rekao je nadbiskup.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva - Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Diljem Hrvatske na misama su građani proslavili za njih najveći blagdan. 

Na Vazmenom bdjenju u osječkoj konkatedrali održala se sveta misa koju je predvodio Đuro Hranić. Podsjećamo,  u Rimokatoličkoj Crkvi, na vazmeno bdjenje slavi se najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njome počinje uskrsno vrijeme. Prvi se put izgovara "Aleluja" nakon korizme. 

"Uskrsnuće se, zato, istinski slavi tako da odbacimo svoju skeptičnu narav, svo­ju sumnjičavost, svoju uplašenost, razočaranost i povučenost u nas same pred otvorenim pitanjima i problemima, da pred izazovima bračnog i obiteljskog, profesionalnog, gospodarskog, društvenog i političkog života izađemo iz svoga groba u kojega smo se zavukli, te da dopustimo da se povijest razvija i da se povijest spasenja koja je utkana u ljudsku povijest također odvija dalje", poručio je nadbiskup Hranić.

VIDEO: Vazmeno bdijenje u osječkoj konkatedrali

Brojni vjernici došli su jutros u svetište majke Božje Trsatske na uskršnju misu i blagoslov hrane.

1/7

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na najveći kršćanski blagdan Uskrs euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici, u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom. 

Vjernike je pozvao na razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju s obzirom na pošast pandemije izazvane koronavirusom.

- Još uvijek osjećamo duboke tragove potresa u raznim područjima našeg života, a i pandemija koronavirusa ne prestaje, dapače posljednjih se dana susrećemo s pojačanim širenjem te pošasti. Stoga svima preporučujem razboritost i odgovornost u svakidašnjem ponašanju. Pozivam sve da i ovih dana svoje molitve uzdižemo svemogućem Bogu, jednom utočištu u ljudskoj nemoći kako bismo, dok traje ovo vrijeme nevolja, svi pronašli utjehu u božjem milosrđu - rekao je Bozanić, prenosi HRT

VIDEO: Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu na Uskrs u Mariji Bistrici

Nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić je u nedjelju, služeći uskrsnu misu u katedrali sv. Duje, u propovjedi istaknuo kako je i slučaj Isusa iz Nazareta bio proglašen lockdownom ali je "svemoguća Božja ruka razbila taj lokot."

"Ljudska ruka svojom zloćom zarobila je i osudila Isusa na smrt, zapečatila je grob, proglasivši slučaj Isusa iz Nazareta lockdownom", rekao je nadbiskup Barišić predvodeći misno slavlje. 

Svemoguća Božja ruka razbila je, kazao je, taj lokot i otvorila zatvorenost groba uskrisivši Isusa i postavivši ga začetnikom života "prvorođencem među mnogom braćom".  "Uskrsli Gospodin isto tako otvara, svojim učenicima kao i nama danas, jedan drugi lockdown našega uma i srca", istaknuo je  Barišić.

1/6

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na svečanoj uskrsnoj misi u katedrali svetoga Vida u Rijeci u nedjelju je vjernicima poželio "sretan prijelaz iz površnog i nesređenog života u istinski život koji omogućuje Krist". 

Isusovo uskrsnuće uklanja naše osobne malodušnosti, razočaranja i sumnje u sebe same, naveo je nadbiskup. "U svakome od nas postoje zone svjetla i tame, svatko u sebi nosi materijal za heroja ili izdajnika, anđela ili zvijer te se usmjeravamo prema gore ili dolje, nebu ili zemlji", rekao je Devčić.

"Uskrsnuće nosi poruku da se svijet može promijeniti i da se ja mogu promijeniti, početi drugačije živjeti, u skladu s Božjim zapovijedima", naveo je, dodajući da se to može obaviti u skrovitosti, bez mnogo buke. "Dovoljno je otvoriti vrata Isusu", istaknuo je nadbiskup Devčić. 

U vremenima apatije i razočaranja, kad se smatra da se ništa ne može promijeniti i da moćnicima nitko ništa ne može, kao i u vrijeme Isusova života i stradanja, loše vijesti su očekivane a dobre vijesti se primaju s nevjericom, rekao je nadbiskup. Isusovo uskrsnuće je dobra vijest jer najavljuje novi svijet, u kojem više neće biti nepravde, nasilja, tlačenja siromaha i nemoćnih.

"On nije razočaravajući kao novi svjetovi koje su rađale novovjekovne revolucije i ideologije, predstavljali se kao početak pravog života, zora koja sviće nakon duge noći, a redovito su donosili razočaranje", istaknuo je nadbiskup Ivan Devčić.

1/8

Središnje euharistijsko slavlje u katedrali sv Jakova u Šibeniku predvodio je mons Tomislav Rogić, biskup šibenski.

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
20:14 04.04.2021.

Pandemije nema okrenite se oko sobe pa zaključite naravno osobe koje se boje nisu u strahu samo od korone nego i od mnogih drugih stvari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije