Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U protekla 24 sata najgore širenje zaraze i u Europi i svijetu

Srbija je i dalje iznimka ne samo u okruženju već i u Europi jer su od kraja kolovoza rijetko imali više od stotinjak novih zaraza. Stanje u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori proteklih je dana bilo relativno lošije nego u Hrvatskoj.
08. listopada 2020. u 12:00 16 komentara 4115 prikaza
Koronavirus u Londonu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Niz europskih zemalja i na zapadu i na istoku bilježi rekordan broj novozaraženih, ali na sreću smrtnost nije kao u ožujku i travnju te se još ne može govoriti o znatno većem broju mrtvih.

Koronavirus u Njemačkoj DRUGI VAL U Češkoj i Bugarskoj rekordan broj novozaraženih, zabrinjavajuće brojke bilježi i Njemačka

Čak 343.517 novozaraženih u posljednja 24 sata novi je najveći dnevni porast zaraženih u svijetu prema podacima Worldometera. Taj porast nije nagli skok već prati trend porasta broja zaraženih u protekla dva mjeseca. Na sreću, iskustvo i znanja o virusu, poštovanje mjera zaštite, povećanje spremnosti zdravstvenog sustava te briga o starijima i onima narušena zdravlja očigledno daju rezultate na svjetskoj razini jer što se žrtava COVID-a-19 tiče, još od srpnja bilježi se blago smanjenje i zasad se ne može govoriti o tome da je proteklih dana taj trend narušen.

S tim da su najveća svjetska žarišta, Indija, SAD i Brazil imala i daleko lošijih dana s po više desetaka tisuća većim dnevnim brojem zaraženih. Što znači da se diljem svijeta virus ravnomjernije širi. Čak 42 zemlje svijeta jučer su imale više od tisuću novozaraženih. A od kontinenata najveći broj novozaraženih je u Aziji 117.000, dan prije 108.000. Ubrzano i značajno raste broj zaraženih u Europi jer dok je protekli tjedan bilo oko 60.000 novozaraženih (koliko ih je jučer bilo na svakom od dva američka kontinenta gdje širenje virusa, osim nekih žarišta, ipak jenjava), jučer ih je bilo 92.470, a dan prije 83.011. I broj mrtvih je u porastu – prekjučer ih je bilo 1056, jučer 908.

Ilustracija NAJNOVIJI PODACI Najgori dan: U Hrvatskoj rekordna 542 nova slučaja zaraze

Rekordi u dnevnom porastu broja zaraženih i broju smrtnih slučajeva registrirani su u raznim krajevima svijeta. Virus hara u Argentini gdje je u protekla tri dana odnio 1208 života te imaju trend porasta broja novozaraženih s jučer rekordnih 16.447 novozaraženih, pa se nažalost može očekivati daljnji porast broja mrtvih. Rekorde u broju zaraženih i mrtvih imaju i Iran, Nepal, Maroko, Tunis, Jordan, Poljska, Ukrajina, pa i Kanada i UAE iako oni nemaju povećani broj mrtvih.

Niz europskih zemalja bilježi nove rekorde u dnevnom porastu broja novozaraženih, ovaj put podjednako i na istoku i na zapadu. S tim da na zapadu Europe iako bilježe i nikad veći dnevni porast broja zaraženih, broj mrtvih je, iako u blagom porastu, daleko od najcrnjih dana u ožujku i travnju.

U Europi je Francuska jučer imala novi najveći dnevni porast od početka pandemije 18.746 novozaraženih, pa UK 14.162, Rusija 11.115, Španjolska 6645, Češka ima novi najveći dnevni porast 5338, Nizozemska 4989, Ukrajina 4753... Rusija je s 202 smrtna slučaja u protekla 24 sata imala četvrti najcrnji dan, s tim da već pet tjedana imaju uočljiv trend porasta i broja zaraženih i broja mrtvih. Rumunjska je jučer iza Rusije imala najveći broj mrtvih, 82, pa Francuska 80, Ukrajina 77, Španjolska 76, Poljska 75, UK 70, Nizozemska 36, Češka 35, Italija 31, Mađarska 24, Njemačka i Moldavija po 17, Belgija 14, Bugarska 11...

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump poses without face mask as he returns to the White House after being hospitalized at Walter Reed Medical Center for coronavirus disease (COVID-19), in Washington Trump i dalje podcjenjuje virus 'Ovaj koronavirus puno je manje smrtonosan za većinu stanovništva od obične gripe'

Češka je u izvanrednom stanju s eksponencijalnim porastom broja novozaraženih i nikad većim porastom broja mrtvih, 102 u protekla tri dana.

I Rumunjska je jučer imala nikad veći broj novozaraženih – 2958 i najveći broj mrtvih – 82, što je u Europi najviše iza Rusije.

Ukrajina sa 4753 novozaraženih u protekla 24 sata ima novi rekordni porast.

Moldavija s brojem stanovnika kao Hrvatska jučer je imala 1062 novozaražena i 17 mrtvih. I u Austriji imaju trend pogoršanja stanja, s jučer 1029 novozaraženih.

Čak i Slovačka koja je slovila za jedan od istaknutih svjetskih primjera nošenja s virusom, jučer je imala 877 novozaraženih s tim da su oni i dalje "zemlja u kojoj se ne umire od koronavirusa" jer i dalje imaju "samo" 55 žrtava od početka pandemije, po čemu su ne samo europski fenomen, već i svjetski.

U Mađarskoj su jučer imali 24 smrtna slučaja, najviše za vrijeme pandemije, iako se čini da širenje zaraze usporavaju.

Zagreb: Na Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" nema većih gužvi za testiranje KORONAVIRUS U HRVATSKOJ U Zagrebu 91 novi slučaj, u Splitsko-dalmatinskoj 61, zaraženi djelatnici Opće bolnice u Varaždinu

Stanje u Španjolskoj čini se da ipak ide na bolje nakon što je broj zaraženih na dnevnoj razini bio mnogo veći nego u ožujku i travnju. Ipak, dok je tada broj mrtvih dnevno bio od 700 do gotovo tisuću, proteklih je tjedana uglavnom dvoznamenkasti s desetak "špica" od stotinjak mrtvih do najviše prekjučer 261 smrtni slučaj. Stanje u Italiji mnogo je bolje nego u najcrnjim danima iako ima trend blagog pogoršanja. Zaraza se povećano širi i u Njemačkoj, Portugalu, Švicarskoj, Nizozemskoj... Broj novozaraženih raste i u skandinavskim zemljama, osobito u Finskoj, ali ne i broj smrtnih slučajeva i ne u onoj mjeri kao u nekim drugim zemljama.

Srbija je i dalje iznimka ne samo u okruženju već i u Europi jer su od kraja kolovoza rijetko imali više od stotinjak novih zaraza. Stanje u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori proteklih je dana bilo relativno lošije nego u Hrvatskoj.  

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Nisu problem zaraženi, nego oboljeli. Bolnice prazne, ljudi ne mogu ići na kontrole, 20 od 800 respiratora u pogonu a vi pišete o katastrofi. Pa svake godine u vrijeme gripe su svi u pogonu, a sada 20ak... Orwelijanski mediji...

 • Vlaskoulicanec2:

  E fakat u uzletu: sa 0,02% na 0,03%.... Majko mila, nema nam spasa!!!

 • weAreCro:

  A šta se i vi "novinari" sad kao cudite? Pa to smo znali, to su najavili još u 3 i 4mj da bude drugi val i da će opet sve bacit na koljena bude li trebalo(a naravno da će trebati). ... prikaži još! I tako sve ide po njihovom planu, samo treba uzimati njihove stare izjave i sve se može saznati. A vi umjesto da se bavite propitkivanjem vi samo pisete po nalogu jer se bojite za tu plaću koju vam daju, znam da je tako. Shvatite da ste onda i vi vrlo važan dio njihove propagande samo što vas plate najmanje.