Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Zagrebu 91 novi slučaj, u Splitsko-dalmatinskoj 61, zaraženi djelatnici Opće bolnice u Varaždinu

Zagreb: Na Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" nema većih gužvi za testiranje
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
07.10.2020.
u 14:29

Ukupno se oporavilo 16.308 osoba, a u samoizolaciji je trenutno 9.675 osoba

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18.447 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 309 preminulo. Ukupno se oporavilo 16.308 osoba, a u samoizolaciji je trenutno 9.675 osoba. 

Lista se strelicama na dnu

14:27 - Tri sata nakon što je Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije na konferenciji za medije objavio kako je u posljednja 24 sata u toj županiji oboljelo četrnaest osoba, pristigli su pozitivni nalazi za njih još jedanaestero pa je sada ukupan broj oboljelih 25. Devetero ih je iz Krapine, šestero iz Donje Stubice, petero iz Đurmanca te po jedna osoba iz Bedekovčine, Jesenja, Kumrovca, Radoboja i Svetog Križa Začretja. 

U istom 24-satnom razdoblju ozdravilo je dvanaest osoba, pristigla su 93 negativna nalaza, a još se  čekaju rezultati deset uzorka. Na području Krapinsko-zagorske županije sada je 179 oboljelih od koronavirusa, a u samoizolaciji se nalazi 709 osoba.

U petak će županijski Stožer civilne zaštite nacionalnome predložiti uvođenje novih mjera te produžavanje postojećih koje vrijede do 10. listopada. 

Trenutno je u županiji 139 pozitivnih na 100 tisuća stanovnika dok je prosjek na razini države 33 na 100.000 stanovnika – kazao je načelnik županijskog stožera Anđelko Ferek-Jambrek prije no što su pristigli potpuni nalazi o broju oboljelih u protekla 24 sata.

Načelnik je kazao i da je u prvom valu pandemije koronavirusa na području županije dnevno u prosjeku obolijevala jedna i pol osoba, a sada gotovo četiri.

13:33 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testirana su 242 uzorka i evidentirano je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna je zaražena osoba starije životne dobi preminula od popratnih pridruženih bolesti.  

- Što se tiče izvora zaraze novodetektiranih, u dva slučaja se radi o bliskim obiteljskim kontaktima, jedan slučaj je uvezen iz Poljske, čestiri su povezana s većim obiteljskim okupljanjem, jedan slučaj je otkriven zbog testiranja prilikom premještaja u drugu zdravstvenu ustanovu, a kod pet slučaja je izvor zaraze za sada još nepoznat. S obzirom na broj novih slučajeva i raznolikost izvora zaraze, u tijeku je opsežnija epidemiološka obrada. Među novim slučajevima nalaze se i dva profesora jedne varaždinske srednjoškolske ustanove, zbog kojih je za više profesora i nekoliko razreda određena mjera samoizolacije, pa će za njih nastava do 16. listopada održavati online - kažu u Stožeru. 

Potvrđena je i pojava koronavirusa kod jednog zdravstvenog djelatnika Opće bolnice u Varaždinu i kod jedne liječnice, također zaposlenice Opće bolnice Varaždin, koja dolazi iz druge županije.

- I ovdje je epidemiološka obrada u tijeku, određuje se mjera samoizolacije bliskim kontaktima te se uzimaju i analiziraju brisevi unutar ustanove kako bi se u slučaju potrebe odredile posebne dodatne mjere - navode u Stožeru. 

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 34. 

13:31 - U posljednja 24 sata u Ličko-senskoj županiji su četiri novooboljele osobe od covida-19, a jedna od njih je servirka hrane u gospićkom Domu za starije i nemoćne osobe, izvijestio je Stožer Civilne zaštite. To znači da je u Domu osim 21 korisnika oboljelo i pet zaposlenika.

Od četiri nova slučaja dva su iz Gospića, te po jedan u Otočcu i Perušiću. 

Ukupno je oboljelo 236 ljudi od kojih je 66 aktivnih slučajeva, 168 osoba je izliječenih, a dvije su osobe umrle. U protekla 24 sata testirano je 59 osoba, od kojih 23 iz Doma za starije i nemoćne.

U samoizolaciji je 231 osoba i policija u provjeri poštivanja izrečenih mjera nije utvrdila kršenje.

VIDEO Novo istraživanje: Znanstvenici su dokazali da koronavirus može izravno prodrijeti u mozak.

12:55 - U Krapinsko-zagorskoj županiji 14 je novozaraženih koronavirusom, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite. Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je kako su sedam od 14 pozitivnih osoba kontakti prije zaraženih.

"S današnjim danom, bez ovih novih 14, imamo 156 aktivnih ili u drugom valu 360 pozitivnih. To su četiri osobe po danu, a u prvom valu imali smo jednu i pol osobu po danu, ukupno 138 pozitivnih", rekao je Ferek Jambrek.

Krapinsko-zagorski Stožer u petak će predložiti da se na području županije produže mjere koje se odnose na zabranu izlaska korisnika izvan prostora smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, preporuku zaposlenicima tih ustanova da ne odlaze na stručne skupove i na obvezu vođenja evidencije sudionika skupova u zatvorenim prostorima s više od 20 osoba.

Jedno od žarišta u Krapinsko-zagorskoj županiji je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama. Ravnateljica Željka Žnidarić rekla je da je virus utvrđen kod asimptomatskog pacijenta koji je bio prevezen u jednu zagrebačku kliniku.

Hitno smo u nedjelju ujutro testirali pacijente koji su s tim pacijentom bili u sobi i došli su pozitivni nalazi. Odmah smo zatvorili taj odjel, tj. kat u bolnici, rekla je Žnidarić i dodala da su nakon toga testirali sve pacijente i djelatnike.

"Imamo još dvije pozitivne pacijentice koje ćemo danas prebaciti na akutno liječenje. Sveukupno u bolnici u samoizolaciji su 34 djelatnika, a čekamo nalaze za još pet djelatnika", kaže Žnidarić.

Nakon konferencije za novinare krapinsko-zagorski župan Željko Kolar uručio je ključeve novoga kombija ravnatelju Društva Crvenoga križa Krapinsko-zagorske županije Davoru Šimunoviću.

Uz ovakvu pomoć i s nabavom stotinu željeznih ležajeva, kojima će se po potrebi opremiti sportske dvorane za prihvat oboljelih od koronavirusa, Krapinsko-zagorska županija priprema se za najgori scenarij, izjavio je Kolar.

12:42 - U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je šest novozaraženih osoba. Dosad je ukupno testirano 8057 osoba.

Trenutno je aktivno 76 slučajeva, a u samoizolaciji je 569 osoba. 

12:18 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 17 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2, 11 muškaraca i 6 žena. Devet osoba ima prebivalište na području Grada  Karlovca, jedna  osoba  na području Ozlja, 6 na području Duge Rese i jedna na području Žakanja.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 395 osoba. U samoizolaciji se nalazi 430 osoba.
U OB Karlovac je hospitalizirano 11 osoba i trenutno su svi pacijenti stabilno.

Inspekcija SCZ KARLOVAC nadzori 06.10.2020. Područje grada Karlovca: Ugostiteljski objekti - 1, trgovine - 3, taxi - 1, javni prijevoz (autobusi) - 9. Za sve nadzore su sačinjene bilješke, a izdana su 2 usmena upozorenja (trgovina i ugostiteljski objekt).

11:36 - U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 345 uzoraka od kojih su čak 35 bili pozitivni na koronavirus. Po mjestima stanovanja novopozitivne osobe žive u 14 naselja, odnosno 12 osoba ima boravište na širem području grada Osijeka, 10 Đakova, tri Donjeg Miholjca, po dvije osobe su s područja Valpova i općine Satnica Đakovačka, a po jedna novopozitivna osoba je s područja općina Bilje, Gorjani, Drenje, Darda, Trnava i Vladislavci.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 27 pacijenata oboljelih od COVID-19, što je povećanje za sedam u odnosu na prethodni dan. Četiri pacijenta su na respiratoru. 

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 85 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 568 osoba.

Policija je obavila 45 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi. 

Članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas, 7. listopada 2020. godine, razmatrali su aktualnu epidemiološku situaciju na području županije. Kako je rečeno, epidemiološka služba promptno reagira na svaki slučaj pojave, odnosno otkrivanja pozitivnih osoba, od kojih su značajan broj asimptomatski slučajevi. Naglašeno je da na području Osječko-baranjske županije za sada nema klasičnih žarišta s većim brojem oboljelih, no uslijed mobilnosti građana očita je raširenost virusa na više lokacija, konkretno danas na 14 lokacija. Stožer stoga ponovno poziva sve građane na odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera što je istovremeno najbolja osobna zaštita i model sprječavanja širenja virusa na druge osobe. 

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na području Osječko-baranjske županije, kao i cijele Hrvatske, prema prijedlogu nadležnog epidemiologa Županijski stožer CZ je jučer (6. listopada) izdao preporuku da se ograniče posjeti korisnicima i izlasci korisnika izvan prostora domova za starije i nemoćne osobe u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu u trajanju od 14 dana. Na taj način želi se zaštititi najrizičnije skupine građana.

Stožer CZ OBŽ danas je dao i preporuku ravnateljima tri srednje škole u Đakovu da od sutra organiziraju nastavu na daljinu. Naime, u jednoj školi ima šest pozitivnih i 45 učenika u samoizolaciji (dva razredna odjeljenja), u drugoj je pet pozitivnih i 48 učenika u samoizolaciji (dva razredna odjeljenja), dok je u trećoj školi jedan učenik pozitivan, a 24 u samoizolaciji (jedan razred). Zaključeno je stoga da je najbolje rješenje privremeno organiziranje nastave po Modelu C, odnosno nastave na daljinu u naredna dva tjedna.

11:27 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do srijede, 7.10.2020. do 10:00 sati evidentirano je 913 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 610 osoba, a 17 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 286 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljela je 21 osoba (1 Grad Sveta Nedelja, 6 Grad Zaprešić, 1 Grad Jastrebarsko, 6 Grad Velika Gorica, 1 Grad Dugo Selo, 2 Općina Klinča Sela, 1 Općina Brckovljani, 2 Općina Rugvica, 1 Općina Dubrava).

Od 21 novooboljelih osoba 13 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj povezan je boravkom u lječilištu, dok je za 7 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 84 osobe.

U samoizolaciji je jedan razred te nekoliko nastavnika u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Gorici.

11:19 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a obje zaražene osobe imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 654, dok je broj aktivnih slučajeva 21 (jedan manje nego prethodni dan). Hospitalizirano je devet osoba (jedna više nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 301 osoba (osam više nego prethodni dan).

11:15 - U Gradu Zagrebu je u 24 sata provedeno 1.058 testiranja, evidentiran je 91 novi slučaj.

VIDEO Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju

10:58 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o šest muških i deset ženskih osoba iz Dubrovnika (za njih 14 je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Konavala (utvrđena ep. veza), dvije ženske osobe iz Župe dubrovačke (za jednu utvrđena ep. veza), dvije ženske osobe iz Kule Norinske (utvrđena ep. veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Stona (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi iz Ploča (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je šest osoba – pet iz Dubrovnika i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 8 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirana su 15 332 uzorka.

U samoizolaciji je 387 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije.

10:30 - Osam je novih slučajeva zaraze COVIDOM-19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Četiri novooboljele osobe s područja su općine Đulovac, dvije osobe s područja su grada Daruvara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Čazme i općine Velika Pisanica.

Od koronavirusa preminula je jedna starija osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Treća je to osoba od početka pandemije koja je preminula s područja naše županije.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 46 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u županiji 470 osoba.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite BBŽ nakon jučerašnje je sjednice predložio Stožeru civilne zaštite RH produženje mjera na 30 dana, a koje se odnose na to da na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, da na ostalim privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 20 osoba, da na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba te da se održavanje karmina može održavati u krugu obitelji sa najviše 20 osoba. Također, zbog promjene vremena, a na prijedlog epidemiologa, Stožer je predložio i da se na području Bjelovarsko-bilogorske županije ograniči broj onih koji sudjeluju na događanjima javnog tipa na 100 osoba na otvorenom i 50 osoba u zatvorenom prostoru.

Stožer civilne zaštite RH potvrdio je navedene prijedloge donijevši Odluku koja se primjenjuje do 5. studenoga nakon čega će se vidjeti epidemiološko stanje na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

10:24 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je u srijedu kako je potvrđen jedan novi slučaj zaraze. Riječ je o korisniku iz objekta za starije osobe s područja općine Legrad koji je ranije smješten u Općoj bolnici, priopćili su iz stožera. Na bolničkom liječenju trenutno je 25 korisnika iz spomenutog objekata, otkrivaju.

Na području županije aktivno je 45 slučajeva, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba. 

Od početka pojave virusa na području županije zabilježeno je ukupno 264  slučajeva,  a u samoizolaciji je ovog časa 156  osoba.

10:11 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 896 obrađenih testova danas je 61 novooboljela osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 26, Hrvaca 1, Imotskog 2, Jelse 1, Kaštela 5, Makarske 5, Muća 1, Podbablja 1, Podstrane 2, Selca 1, Sinja 9, Solina 4, Trilja 2 i Trogira 1 osoba.

Uz 61 novooboljelu osobu s područja SDŽ još su 2 strana državljana pozitivna na COVID infekciju od čega 1 student studija na engleskom jeziku Medicinskog fakulteta u Splitu.
Od ukupnog broja novooboljelih 28 osoba su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju.
Ukupno 1144 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 41 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru. 1 osoba se nalazi u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 79 godina koja je bila na respiratoru. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

10:07 - Na području Zadarske županije 9 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o 3 ženske i 6 muških osoba sa područja Grada Zadra (3), Bibinja(1), Pakoštana(2), Posedarja(2) i Sv. Filipa i Jakova (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 230 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 236 osoba, a istekao je za njih 7621.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 od kojih je dvoje na respiratoru.

10:00 - Stožer civilne zaštite objavio je kako su u posljednja 24 sata u Hrvatskoj oboljele još 363 osobe. Više pročitajte ovdje

09:55 - U Primorsko-goranskoj županiji danas je 17 novozaraženih osoba.

Osam je osoba s područja Gorskog kotara među njima troje školske djece. S jedne proslave rođendana u Gorskom kotaru novozaražena su četiri srednjoškolca koji su kao kontakti bili u samoizolaciji. Sve su zaražene osobe kontakti prethodno zaraženih osoba.

09:38 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan, trideset i tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Dvanaest osoba je s područja grada Kutine, devet osoba s područja grada Siska, jedanaest osoba s područja grada Popovače te jedna osoba s područja općine Lipovljani.

Najveći dio novooboljelih kontakti su zaraženih osoba s promocije knjige u Gornjoj Jelenskoj odakle je zaraženo gotovo stotinu sudionika. Medju novooboljelima je i gradonačelnik Popovače Josip Mišković koji je bio na promociji knjige iako je u početku medijima negirao da je bio tamo prisutan.

VIDEO Krunoslav Capak: "Maske će uskoro biti obvezne i na autobusnim stajalištima"

09:14 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (12 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Nuštra, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Županje, 1 iz Prkovaca, 1 iz Vukovara i 1 iz Starih Mikanovaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 971, od kojih je 815 osoba izliječeno, a ukupno je 18  preminulih osoba. Trenutno je u županiji  13 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.    

U protekla 24 sata testirano je 214 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 12669. U samoizolaciji na području županije je 748 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 20 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (4 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 2 nastavnika i 34 učenika. U samoizolaciji se nalazi 10 nastavnika i 388 učenika.

09:10 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 55 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 45 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 310 osoba, a ukupno je testirano 9824 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 96 uzoraka, od kojih su 6 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Komentara 11

ST
Starotopoljanin
12:07 07.10.2020.

Ove takozvane metropole se izgleda takmice, kona ce se vise zaraziti. Udaraju po klubovima cajki, i ne mareci za normalan i zdravi puk. Samo naprijed ali bez mene.

SN
snicl
12:50 07.10.2020.

Vise ljudi strada u prometu,nego od Korone!

Avatar Salam_Parizer
Salam_Parizer
11:34 07.10.2020.

hahaha, a koliko ima prehlađenih, koliko gripoznih?... samo kovidni sad postoje?, evo baš sam se danas probudio sa grloboljom kao i svake godine po nekoliko puta tako, da li se trebam testirati na kovid? sva sreća da nemam osjećaj smušenosti kao Zekanović! XD ...koja je hebena razlika između covida, virusa gripe, hunjavice i prehlade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije