Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dilber: General Ante Gotovina nikada nije dobivao džeparac

Državne institucije moraju utvrditi postoje li lažni branitelji. Neka se s registrom branitelja objave i popisi dezertera i pobunjenika, poručio je Dilber
11. listopada 2012. u 17:18 57 komentara 10 prikaza
željko dilber
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Objava registra branitelja, koju najavljuje ministar Fred Matić, nema smisla ako on neće otkriti postoje li lažni branitelji. To smatra Željko Dilber, predsjednik HDZ-ova odbora za branitelje, koji misli da je cilj objave popisa samo da se branitelji još jednom bave sami sobom.

Objaviti popis dezertera

– Institucije hrvatske države moraju utvrditi postoje li lažni branitelji. Ako postoje, onda bi trebale objaviti njihov popis i lažne branitelje kazneno goniti. Braniteljima bi bio pravi božićni dar da se objavi popis dezertera, ali i svih pobunjenika koji su, istina, abolirani. Ali bilo bi dobro da znamo s kim sjedimo, iako neki od njih obnašaju važne političke funkcije u državi – kaže Željko Dilber.

Gotovinin suborac i veliki prijatelj demantirao je i informaciju da pritvoreni general dobiva od Vlade mjesečni džeparac od 500 eura.

– General Ante Gotovina i njegova obitelj nikada od hrvatske države nisu dobivali nikakav džeparac. Četiri člana njegove obitelji imaju pravo sedam dana mjesečno doći njemu u posjet. Država im pokriva trošak putovanja i smještaj. To je sve. Još jednom ponavljam, nikakav džeparac nije isplaćen generalu Gotovini – bio je rezolutan Željko Dilber.

Generalov rođendan

Na sutrašnji dan prije 57 godina rođen je general Ante Gotovina. Iz mnogih dijelova Hrvatske stižu najave kako će, posebice po Dalmaciji, brojni branitelji i poštovatelji hrvatskog generala vatrometom i nekim drugim manifestacijama obilježiti njegov rođendan. Poslije presice u neformalnom razgovoru Željko Dilber nam je rekao kako se i jučer čuo s generalom. Njegov stav oko tih proslava i korištenja njegova imena u političke svrhe je jasan – on je protiv toga.

>>Gotovini i Markaču Vlada ukida 500 eura džeparca

Vlada plaća sve troškove obiteljs

Vlada plaća sve troškove obiteljskih posjeta u Haag
Vlada će financijski pomoći obiteljima svih naših aktivnih ili bivših pripadnika Oružanih snaga koji u Haagu čekaju pravomoćne presude pred tamošnjim Međunarodnim kaznenim sudom. Članovima najuže obitelji pri njihovim posjetim svojim bližnjima koji u Haagu čekaju pravomoćnu presudu Vlada će plaćati putne troškove i troškove smještaja tijekom boravka u Haagu. Vlada će pokriti sve troškove (avionska karta i hotelski smještaj) ali za najviše tri člana najuže obitelji i najviše do pet dana. To pravo moći će se koristiti jednom mjesečno.

Tako je, doduše, bilo i do sada, ali novac nije dijeljen transparentno, a odluke su se donosile na zatvorenim sjednicama bivših vlada, kažu u Ministarstvu pravosuđa. Ne mogu ni demantirati ni potvrditi informacije prema kojima su svi haaški optuženici i osuđenici dobivali mjesečni džeparac od 500 eura. Vlada će financirati troškove posjeta i članovima pravomoćno osuđenih osoba, ali samo ako je riječ o socijalno ugroženim obiteljima. (Marko Špoljar/VLM)

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar The-North-Korean-Times
  The-North-Korean-Times:

  Ako Dilber sam ne kaže tko su dezerteri, Matić to sigurno neće objaviti. Mislim, kakva korist od ovog svega dok se ne kaže tko je sve zahvaljujući vezama oslobođen vojske, tko je dezertirao, tko je mobiliziran ... Dakle, objava Registra ... prikaži još!tra branitelja je nešto slično objavi Registra poreznih dužnika, dimna zavjesa za nešto što nas čeka oko Božića.

 • -obrisani-:

  Postovani! Državne institucije moraju utvrditi postoje li lažni branitelji. Neka se s registrom branitelja objave i popisi dezertera i pobunjenika, poručio je Dilber * POTPISUJEM! Lijep pozdrav!

 • misoana:

  Trebalo bi odmah paralelno sa objavom registra branitelja objaviti i registar dezertera. To bi više koristilo braniteljima nego lažni branitelji i ako je i to vrlo važno. Ovakvu odluku ministra treba pozdraviti, ali da to bude u kompletu, a ne ... prikaži još! da buduće vlade moraju ispravljati pogreške i nedostatke ove vlade.Znači bez objave dezertera registar nije kompletan, jer( pojedini dezerteri) uživaju veće privilegije od istinitih branitelja pa čak i invalida dom. rata