Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJEM GODINE

Predrag Matić: Objava registra bit će moj božićni poklon braniteljima

predrag matić (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
10.10.2012.
u 11:40

Registar će biti dostupan na internetskoj domeni i sadržavat će dva stupca. U prvom će biti objavljeno ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, broj dana provedenih u Domovinskom ratu...

– Objava Registra branitelja koncem godine bit će moj božićni poklon braniteljima, onim istinskim na ponos, a onima koji to nisu na sramotu – rekao je ministar Predrag Matić u srijedu u kinu Europa predstavljajući nacrt prijedloga Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

>>Izmjenama zakona omogućit će se objava Registra branitelja

Potom je objasnio da će registar biti dostupan na internetskoj domeni i sadržavat će dva stupca. U prvom će biti objavljeno ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, broj dana provedenih u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, odnosno MUP-u ili MORH-u.

Ostali podaci, primjerice o ratnom putu, bit će dostupni isključivo uz osobnu suglasnost svakog pojedinog branitelja.

– Ja ću prvi tražiti da se objavi moj ratni put, a ako zbog objave registra ijedan branitelj bude zaustavljen na granici samo zato što je hrvatski branitelj, rado ću osobno na odsluženje kazne umjesto njega – rekao je ministar Matić.

Također, novim zakonom uvodi se nova kategorija ''povijesno značajnih osoba''. Konkretno, riječ je o hrvatskim braniteljima smrtno stradalim u obrani RH te zatočenim i nestalim, kasnije ekshumiranim i identificiranim, koji su bez ikoga svoga. Ovom se kategorijom želi spriječiti da se nekoliko godina nakon pokopa branitelj izbaci iz grobnice, čime će se obavezati lokalne uprave da čuvaju grobna mjesta hrvatskih branitelja. Također, ministar je objavio da u ministarstvo uvodi izravnu telefonsku liniju ''Pitaj ministra'' koja će svakog ponedjeljka od 10 do 11 sati biti otvorena za sve branitelje, što će osobito biti od koristi onima koji nisu iz Zagreba, pa tako ni u mogućnosti da često putuju radi rješavanja nekog svog gorućeg problema.

>>O objavi registra branitelja treba odlučivati i HDZ

 

Komentara 95

DI
Dijaspora
12:00 10.10.2012.

Vjerovatno je mislio dar.

DO
doktorica
12:01 10.10.2012.

oni lažni neće osjećati sram,jer onda i nebi bili lažni da su ga imali....

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
11:52 10.10.2012.

nemoj sebe zaboravit upisat,ahahhahahahahahh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije