Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKRŠAJNO PRIJAVLJENI

Policija će kazniti roditelje, platit će i do 390 eura jer im je dijete koristilo zabranjene petarde

Pirotehnička sredstva
Borna Filic/PIXSELL
18.12.2023.
u 11:40

Pirotehnička sredstva Kategorije F2 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili prodavaonicama oružja i streljiva osobama starijim od 18 godina. Uporaba tih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

U subotu, 16. prosinca, policija u Splitu intervenirala je u večernjim satima tijekom nadzora korištenja pirotehničkih sredstava. Na području grada primijetili su dijete mlađe od 14 godina koje je neodgovorno koristilo 20 komada pirotehničkih sredstava kategorije F2. Uz prisustvo roditelja policija je oduzela opasne predmete.

Utvrđena je sumnja u počinjenje prekršaja iz čl. 92. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, zbog čega će roditelj biti prekršajno prijavljen, javlja policija. Dodaju da Zakon također propisuje novčane kazne za zakonske zastupnike djece mlađe od 14 godina koje upotrebljavaju pirotehniku, a kazne se kreću od 130 do 390 €.

Policija je roditeljima iznova uputila apel da ne kupuju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina te da vode brigu o sigurnosti i zdravlju djece, kao i to da se pobrinu da djeca ne koriste pirotehnička sredstva. – Ona mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece – upozorava policija.

Konačno, apeliraju i na razgovor s djecom o mogućim opasnostima uporabe pirotehničkih sredstava te mole roditelje da pruže djeci pozitivan primjer slavlja blagdana bez pirotehnike. 

VEZANI ČLANCI:

Inače, sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva dijele se prema njihovoj vrsti i namjeni u nekoliko kategorija. Kategorija F2 obuhvaća pirotehnička sredstva specifično dizajnirana za vatromete na otvorenom prostoru ograničenog opsega. Ovu kategoriju karakterizira nizak rizik te minimalna razina buke.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili prodavaonicama oružja i streljiva osobama starijim od 18 godina. Uporaba tih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, piše policija.

VIDEO U Zagrebu neće biti novogodišnjeg vatrometa

Ključne riječi

Komentara 3

DO
domagoj1492
12:51 18.12.2023.

Samo kazne i kazne za narod. U šta se ova država pretvorila?

ME
Medo205
15:16 18.12.2023.

Čemu kazna od 390€ ako je dijete bilo u prisustvu roditelja kuzim kaznu od napr 50€ zato sto je pucao prije vremena ali ovih 390 bezveze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije