Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON PRESUDE

Dijete letjelo 30 m, a brzina 35 km/sat!

08.05.2004.
u 00:00

Sramotno je da pravosuđe ne obavještava obitelj žrtve o suđenju, pa ni o presudi

ZAGREB - Da su teške prometne nesreće velik društveni problem, ističe se više nego ikad, a koliko god su one trauma za krivca, puno su veća za žrtvu, odnosno njezinu obitelj. U povodu teksta o pravomoćnoj osudi Ire Šimenc uvjetno na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine zbog naleta automobilom, javili su nam se roditelji poginule sedmogodišnje Kristine Petković. Oni su razočarani pravosuđem, ali i ponašanjem obitelji Šimenc, koja im, tvrde, nikad nije izrazila sućut.

- Duboko smo ogorčeni zbivanjima nakon nesreće koja se dogodila još 1993. godine - kaže otac Dalibor Petković. - Optužnica nije podizana tri godine, a na kraju je šef zagrebačkog Općinskog tužiteljstva predmet pronašao u ladici svoje zamjenice tako što je brava doslovce morala biti obijena. Ipak, na kraju je optužnica napisana, smatram, vrlo objektivno. Međutim, suđenje se otezalo. Iru Šimenc odvjetnica je nekoliko puta ispričavala boravkom u Italiji, gdje joj je suprug tada igrao, ili bolešću. Dvaput je zbog nje, iako smo svi došli, odgađana i rekonstrukcija nesreće. Poslije je sutkinja otišla na viši sud, pa je predmet dodijeljen drugoj, koja je morala sve voditi iznova... Zar je u redu da se tako ozbiljan slučaj presuđuje čak 11 godina? Ovako blagim kaznama društvo neće postići prevenciju - uvjeren je D. Petković, za kojega je i drugo vrlo sporno:

- Tri prometna vještaka zaključila su da je Ira Šimenc vozila 35 km/h (ograničenje je tamo bilo 40). Međutim, Kristina je odbačena čak trideset metara, a i sami vještaci kažu da bi to značilo naletnu brzinu od 60 do 73 km na sat. No, misle da bi tada ozljede morale biti višestrukije, a vjetrobransko staklo razbijeno, što se nije dogodilo, pa su zaključili da je brzina bila 35 i da je Kristina nakon naleta vožena na autu. Međutim, jedna žena je posvjedočila da je Kristina nakon udarca letjela zrakom! Drugi svjedok krenuo je autom sa semafora usporedno s Irom Šimenc i u trenutku njezina naleta dostigao je oko 55 na sat, a bio je još dvadesetak metara iza nje. Znači, ona je mogla voziti upravo 60 ili 70 km/h - upozorava otac Petković, koji sa suprugom ima odrasla sina, a nakon tragedije rodila im se još jedna kći koja ih je, kaže, "vratila u život".

Inače, sramotno je, na što upozoravaju i Petkovići, da nitko iz pravosuđa ne obavještava obitelj žrtve o suđenju, pa ni o presudi, kao da ih se to uopće ne tiče.

Do izjave Ire Šimenc nismo uspjeli doći jer je već njezin suprug, vaterpolist Dubravko Šimenc, odbacio bilo kakvu mogućnost davanja izjava.

HRVOJE DEČAK

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije