Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOND OBJAVIO POZIV

Dijeli se 300 milijuna kuna za energetsku obnovu kuća. Evo tko i koliko može dobiti

Ilustracija
Nikola Cutuk/PIXSELL
15.09.2021.
u 11:31

Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je na svojim internetskim stranicama objavio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 300 milijuna kuna, a sa zaprimanjem prijava kreće 14. listopada od 9 sati.

"Prošle godine osigurali smo sredstva za obnovu 3100 kuća, a ove godine bit će ih još i više s obzirom da je dostupno čak 300 milijuna kuna“, istaknuo je prilikom objave poziva direktor Fonda Siniša Kukić. 

U okviru poziva sufinancira se i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Projekti se razlikuju po postotku sufinanciranja i minimalnom energetskom razredu kuće koja se prijavljuje za obnovu. 

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj.

Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna.

Međutim, u Fondu kažu kako je poželjno da obnova bude cjelovita, odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna. Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji. 

Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvorna metra ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem, izvijestili su iz Fonda.

Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju će im Fond sufinancirati s do 500 kuna, a kako bi zainteresiranim građanima omogućio što bolju informiranost o uvjetima financiranja, Fond planira održati informativne radionice na više od 20-ak lokacija diljem zemlje. Prezentacije i materijali s radionica bit će dostupni svima putem Fondove internetske stranice.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Dobrotvor iz Njemačke razveselio dvije petrinjske obitelji

 

Ključne riječi

Komentara 1

PV
prcko.vita
12:10 15.09.2021.

Ako se već toliko brinete za najsiromašnije dajte snizite cijenu benzina, jer najviše sirotinja vozi na benzin, ili ste možda ikad čuli za Yugo ili Fićeka ili slično na dizel?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije