Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dijeli se 300 milijuna kuna za energetsku obnovu kuća. Evo tko i koliko može dobiti

Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava
15. rujna 2021. u 11:31 1 komentara 2969 prikaza
Ilustracija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je na svojim internetskim stranicama objavio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 300 milijuna kuna, a sa zaprimanjem prijava kreće 14. listopada od 9 sati.

JESENSKO ZASJEDANJE Beljak: Jandroković je počinio navodno dva kaznena djela; Jandroković: Popularizirate pogrdni nadimak

"Prošle godine osigurali smo sredstva za obnovu 3100 kuća, a ove godine bit će ih još i više s obzirom da je dostupno čak 300 milijuna kuna“, istaknuo je prilikom objave poziva direktor Fonda Siniša Kukić. 

U okviru poziva sufinancira se i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Projekti se razlikuju po postotku sufinanciranja i minimalnom energetskom razredu kuće koja se prijavljuje za obnovu. 

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj.

Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna.

Jabukovac: Šesteročlanoj obitelji uručeni ključevi kuće nakon što je njihova uništena u potresu Država zaprimila 9127 zahtjeva, no radova još nema Broj 'crvenih' objekata smanjio se za - jedan. Za 110 dana donatori sagradili i opremili kuću

Međutim, u Fondu kažu kako je poželjno da obnova bude cjelovita, odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna. Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj, odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji. 

Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvorna metra ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem, izvijestili su iz Fonda.

Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju će im Fond sufinancirati s do 500 kuna, a kako bi zainteresiranim građanima omogućio što bolju informiranost o uvjetima financiranja, Fond planira održati informativne radionice na više od 20-ak lokacija diljem zemlje. Prezentacije i materijali s radionica bit će dostupni svima putem Fondove internetske stranice.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Dobrotvor iz Njemačke razveselio dvije petrinjske obitelji

 

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • prcko.vita:

    Ako se već toliko brinete za najsiromašnije dajte snizite cijenu benzina, jer najviše sirotinja vozi na benzin, ili ste možda ikad čuli za Yugo ili Fićeka ili slično na dizel?